Dr. Ali Gürsoy İlacınızın dozunu doktorunuz ayarlar
HABERİ PAYLAŞ

İlacınızın dozunu doktorunuz ayarlar

Tiroid beziniz az çalışabilir ve gebelikte şiddetini artırabilir. Bu durum bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebilir. Hamilelikte hormon testleriyle ilacın dozu ayarlanır. Kendi kendinize ilaç dozunu artırırsanız denge bozulur, her şey kötüye gidebilir.

TİROİD BEZİM AZ ÇALIŞIYOR

29 yaşındayım. Haşimato hastasıyım, ilaç kullanıyorum, hamile olduğumu öğrendim. Doktoruma gitmeden ilaç dozumu yükseltmeli miyim?

CEVAP

Sevgili okurum, hashimato hastalığı bir tiroid bezi hastalığı olup tiroid bezinin az hormon salgılamasına neden olur. Tiroid bezinin az çalışması gebelik sırasında şiddetini artırabilir. Gebelik süresince tiroid bezinin az çalışması bebeğin fiziksel ve mental gelişimini olumsuz etkileyebilir.

Haberin Devamı

Ayrıca annede yorgunluk ve hızlı kilo alma şikayetleri ile kendini gösterir. Tedavi ilaç desteği ile yapılır. Yakın aralıklar ile hormon seviyeleri takip edilir ve gerekli doz ayarlaması yapılır. Bu süreçte doktor onayı olmadan doz artırımı tam tersi olan hipertiroidizm durumunu meydana getirebilir. Bebeğinizin bu süreçten olumsuz etkilenmemesi için doktorunuzdan destek almadan doz ayarlaması yapmayın.

ERKEN MENOPOZ MU?

Benim adet kanamam çok azaldı. Sadece 1 gün adet görüyorum. Acaba erken menopoza mı gireceğim? Bu konuda çok endişeliyim.

CEVAP

Sevgili okurum, her adet döneminin kısalışı yumurtalık rezervinizin azaldığı ya da erken menopoza girdiğinizin göstergesi değildir. Ama bu durumun nedeni araştırılırken kesinlikle göz ardı edilmemesi gerekir. Yaşınızı belirtmediğiniz için genel bir bilgilendirme yapacağım. Öncelikle hormonal nedenler ve stres faktörleri açısından değerlendirilmeniz gerekir.

Bunun haricinde kadınlarda ilerleyen yaşla birlikte yumurtalık rezervlerinin azalması ne yazık ki önüne geçilemeyen bir gerçek. Yakın zamanda çocuk doğurmayı düşünmüyorsanız yumurtalık rezervlerinizin değerlendirilmesini öneririm. Adet dönemi başında yumurtalıklarınıza ultrasonografi ile bakılarak ve yapılacak bazı kan tetkikleri ile erken menopoz olup olmadığı tespit edilecektir.

GEBELİĞE ENGEL OLUR MU?

Haberin Devamı

Sol over’de 3 milimlik folikül kisti var ve prolaktin hormonum 29 çıktı. Hipofiz adenomu görüldü, 3 mm ve 4 mm. Doktorum ilaç verdi, yarım yarım kullanıyorum. Ayrıca folik asit de verdiler. Acaba gebeliğe engel bir durum var mı?

CEVAP

Sevgili okurum, hipofiz adenomları fazla prolaktin salınımına neden olabilirler. Prolaktin seviyeniz şu an için normal sınırlarda gözüküyor. Prolaktine bağlı gebe kalmada zorlukları çok daha yüksek seviyelerde izliyoruz.

Prolaktin açısından büyük bir sorun var gibi gözükmüyor. 3 mm folikül kisti ise çoğu kadında rastlanabilecek bir durum, bunun da gebeliğe olumsuz etkisi olacağını düşünmüyorum. Folik asit kullanımını ihmal etmeyin, bu vitamin sayesinde bebeğinizin beyin ve sinir sisteminin sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlayacaksınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder