Dr. Ali Gürsoy Poliplerin çıkarılması gerekebiliyor
HABERİ PAYLAŞ

Poliplerin çıkarılması gerekebiliyor

Polipler genelde iyi huyludur ama çıkarılıp patolojiye gönderilmeleri gerekir. Alınmazsa aşırı kanama ve enfeksiyona neden olabilir. Ayrıca polipler sperm geçişine engel olarak gebe kalma ihtimalini de düşürebilir, doktorunuz sizi yönlendirecektir.

Çocuk sahibi olabilir miyiz?

Çocuk sahibi olmak istiyoruz. Biz deniyoruz ama olmuyor. Acaba bir yanlışlık mı yapıyoruz? Gittiğim doktor ultrason çekti ve hormon testi yaptırdı. FSH hormonu 100 çıktı. Acaba durumum nedir?

CEVAP

Sevgili okurum, FSH değeriniz beklenen değerin çok üzerinde tespit edilmiş. Burada önemli olan FSH değerinin adet döngünüzün hangi gününde bakıldığı. Ayrıca FSH testi tek başına kadınlarda yumurta rezervinin göstergesi değildir. Yumurta rezervinizin kontrolü için öncelikle ultrasonografi ile birlikte başka kan tetkikleri de yapılmalı. Bu testlerin sonucuna göre gebe kalmanıza engel bir durum olup olmadığı ortaya çıkacaktır. FSH değerinizin yüksekliği erken menopoz göstergesi olabileceği için dikkatlice değerlendirilmeli.

Haberin Devamı

Polip zarar verir mi?

28 yaşındayım. İlişki sırasında kanamam oldu. Doktora başvurdum. Rahimde mercimek büyüklüğünde polip olduğunu söyledi. İki adet fitil şeklinde ilaç verdi. Doktor polipi alabileceğini söyledi ama tatmin olamadım. Polip zarar verir mi?

CEVAP

Sevgili okurum, rahim ağzında bulunan ve kanamaya yol açan bu kitlelerin çıkarılması gerekir. Genellikle iyi huylu olmalarına rağmen çıkarıldıktan sonra kesin inceleme için patolojik değerlendirme yapılması gerekir. Bu polipler alınmadıkları takdirde büyüyerek aşırı miktarda kanamaya ve enfeksiyona neden olabilir. Nadiren de olsa kötü huylu olma ihtimallerini unutmamak gerekir. Gebelik isteği olan hastalarda bu poliplerin sperm geçişine engel olarak gebe kalma ihtimalini düşürebileceğini unutmamak gerekir.

10 kez test yaptırdım

Benim sorunum HIV ile ilgili. 14 ay önce şüpheli ilişkim oldu. Korunmamıştım. Bu dönemde 10 kere farklı aylarda test yaptırdım, negatif çıkıyor. Psikolojik tedavi görüyor, anti depresan kullanıyorum. Bu ilaçlar testi etkiler mi? Yeniden test yaptırayım mı?

CEVAP

Sevgili okurum, HIV şüphesinde ilk yapılması gereken sizin de yaptığınız gibi test yaptırarak enfeksiyon kapıp kapmadığınızı tespit etmektir. Erken dönemde kesin sonuç alınamama ihtimaline karşı belirli aralıklarla test tekrarlanabilir.

Haberin Devamı

14 aydır defalarca yaptırdığınız test negatif gelmiş ama endişeniz sürüyor. Sonucun ilaçlarla etkileşimi genel olarak mümkün değil, psikiyatristiniz ile bu endişenizi paylaşın. Gerektiği takdirde bir enfeksiyon hastalıkları uzmanı ile görüşerek aklınıza takılan soruların cevabını alabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder