Dr. Ali Gürsoy Tedavinizi hiç ara vermeden tamamlayın
HABERİ PAYLAŞ

Tedavinizi hiç ara vermeden tamamlayın

Klamidya, antibiyotikler ile kolayca tedavi edilebilen bir enfeksiyon. Burada önemli olan teşhisin ardından doktorunuzun verdiği tedaviyi günü güne ve sonuna kadar doğru şekilde tamamlamak. Eğer yarım bırakır, ilaca ara verirseniz enfeksiyon tekrarlayabilir.

Klamidyadan nasıl kurtulurum?

35 yaşındayım, 4 yıllık evliyim. İdrar yaparken yanma, akıntı problemi ile bir hafta önce doktora başvurdum. Birtakım tahliller istedi ve bana klamidya adlı hastalığa yakalandığımı söyledi. Bu hastalık nedir? Korunmak ve tedavi olmak için ne yapmalıyım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, klamidya enfeksiyonu antibiyotikler ile kolayca tedavi edilebilir. Enfeksiyonun başkasına bulaşmasını engellemek için tedavi sürecinden 7 gün sonrasına kadar cinsel aktiviteden kaçınma önerilir. Bu süreçte verilen tedaviyi günü gününe ve sonuna kadar uygulamak çok önemlidir. Tedavi tamamlanmadan ilaç kullanımına ara verilmesi enfeksiyonun tekrarlamasına neden olur.

Ne zaman adet görebilirim?

Kan ve idrarda gebelik testi yaptırdım. Sonuç negatif. Doktor ilaç verdi ama adet görmedim. Acaba ne zaman adet görürüm?

CEVAP

Sevgili okurum, adet gecikmesi durumlarında ilk olarak gebelikten şüphelenmek gerekir. Siz, gebelik testinizi yapıp gebelik olmadığını görmüşsünüz. Olası adet rötarının sebebini öğrenmek için ultrason ile rahimin, rahim duvarının ve yumurtalıkların değerlendirilmesi gerekir.

Yapılacak değerlendirme ile adet düzenini bozabilecek miyom ya da kistlerin varlığı araştırılır. Bunun yanı sıra adet düzenini sağlayan süt hormonu ya da tiroid hormonu gibi hormon seviyelerinde anormallik olup olmadığına bakılır. Bunların sonucuna göre verilecek tedavi ile adet görebilirsiniz.

Adetim 4 günde bitiyor

28 yaşındayım, bekarım. Son birkaç yıldır adet miktarında azalma var. Günü de kısaldı, 4’üncü günde bitiyor. Bunun sebebi nedir? Bugüne kadar hiç doktora gitmedim. Normal bir durum mu yoksa bir sorunun başlangıcı mı?

CEVAP

Sevgili okurum, 2 ila 7 gün arası adet dönemi normal kabul edilir. Dört gün adet görmek ideal bir süre kabul edilip ileri araştırma gerekmez. Fakat kanama miktarınız çok azaldıysa bu hormonal bir düzensizliğin işareti olabilir. Bu nedenle regl döneminizin 2’nci ya da 3’üncü günü hormon testlerini yaptırmanızı öneririm. Hormon testleri normal saptanır ve ultrasonla görüntülemede problem izlenmezse endişe edilecek bir durum yok demektir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder