Dyt. Serap Akyol Zerdeçal tüketmek için 12 sebep
HABERİ PAYLAŞ

Zerdeçal tüketmek için 12 sebep

Ana vatanı Hindistan olan zerdeçalı artan popülaritesini masaya yatıralım. Binlerce yıldır şifalı bitki olarak kullanılan zerdeçalın içindeki biyoaktif bileşenler birçok hastalığın tedavisinde kullanılmış. Hint safranı olarak bilinen zerdeçalı kori ile yoğun şekilde sofralarımızda kullanıyoruz. İşte o koriye de sarı rengini veren polifenol bileşen curcumin. Güçlü antiinflamatuar ve antioksidan özelliklere sahip bir madde olan curcumin içeren ilgili binlerce yayın bulunuyor. Sizi bilgi kirliliğinden kurtarıp özet şeklinde bir yazı paylaşıyorum. 12 maddede zerdeçal:

Haberin Devamı

Zerdeçal tüketmek için  12 sebep

1. Zerdeçal güçlü bir antioksidandır. Vücudun antioksidan kapasitesinin artması hücrelerinizin, dokularınızın ve organlarınızın dış etkenlerden (çevre kirliliği, sağlıksız gıda, yaş, stres…) daha az zarar görmesi demek.

2. Hastalıkların en önemli sebeplerinden biri inflamasyon. Kurkumin doku ve organlardaki inflamasyon ile savaşır. Kronik iltihaplanma, beyin hücrelerinde işlev kaybı yaratır. Yaygın ağrılara, zihin bulanıklığı, dikkat dağınıklığına, depresyona ve hafıza sorunlarına neden olur. Bu yüzden beyni korumanın en iyi yollarından biri inflamasyonu baskılamaktır.

3. Beyin sağlığı için her gün altın süt içmek isteyeceksiniz (tarif en altta). Zerdeçal en başta beyin için elzem olan omega-3 yağ asitlerinin emilimini arttırıyor. Zerdeçalın içindeki etken madde Curcumin kan beyin bariyerini geçerek yeni hücre oluşumunu sağlıyor. Alzheimer hastalığına sebep olan nörotrofik faktör (BDNF) hormonunun düzeyinin azalması ve toksin maddelerin plak oluşumudur. Zerdeçal, BDNF hormon seviyelerini yükseltiyor ve amiloid plakları temizlemeye yardımcı oluyor.

4. Dünyada birincil ölüm sebebi olan kalp hastalıkları riskini azaltır. Bir önceki madde de dediğim gibi plak oluşumunu engelliyor. Yani damarlarda aterosklerozu azaltıyor. Kan basıncı ve kan pıhtılaşmasını düzenler. Tansiyon düşürücü etkisi vardır. Curcumin tablet kullanacaksanız, tansiyon ilaçlarınızın dozunu tekrar düzenlemek gerekebilir.

5. Sindirim sisteminde etkili. Mide sorunları yaşıyorsanız, sürekli şişlik ve hazımsızlık var diyorsanız; yemeğinize, çorbanıza, çayınızı suyunuza zerdeçal ekleyin.

Haberin Devamı

6. Kanser oluşumuna engel olur. Çalışmalar devam etmekle beraber bazı kanser türlerinin tedavide kullanılması olumlu sonuçlar veriyor. Zerdeçal hem kemoterapi hem de radyasyon tedavisini destekler ve her iki tedavinin de etkinliğini arttırır.

Zerdeçal tüketmek için  12 sebep

7. Her iki kişiden biri artık kilolu seviyelerinde. Obezite Türkiye’de %40 üzerine çıktı. Obezite ve buna bağlı hastalıklardan korunmada yine curcumin maddesiyle yapılan çalışmalar olumlu sonuçlar vermiş. Kurkumin ile yapılan çalışmalarda kilo kaybının hızlandığı, menapoz sonrası dirençli kilolarda etkili olduğu ve metabolizma hızlandırıcı etkisinden bahsedilmektedir.

8. Tip2 diyabet tedavisinde etkili. Prediyabetik hastalarda yapılan çalışmalarda kurkuminin diyabeti önleyici etkinlik gösterdiği ve adiponeptin seviyelerini önemli derecede arttırdığı gözlemlenmiştir. Adiponeptinin kilo vermenize yardımcı olan antiinflamatuar bir hormon olduğunu unutmayın. Özellikle şeker ataklarına engel olmak istiyorsanız, zerdeçal tabletlerini diyabet ilaçlarının yanına ekleyin derim.

Haberin Devamı

9. Antiaging! Ne kadar sever olduk bu kelimeyi. Özellikle yaş 35 yolun yarısı sonrasında botox,dolgu ve binlerce kreme boğmadan kendinizi hemen zerdeçal tüketmeye başlayın.

10. Depresyon ve depresyona bağlı semptomlarda etkili. Herkesin bildiği depresyon ilacı olan Prozac ile karşılaştırılan çalışmada, curcumin verilen hasta grubunun Prozac kadar etkili sonuçlar verdiği gözlemlenmiş. Bununla beraber serotonin ve dopamini arttırdığına dair sonuçlar da mevcut.

11. Zerdeçal cildi güzelleştirir. Akne tedavilerinde antibakteriyel etki gösterir. Yara iyileşmelerini hızlandırır.

12. Ayrıca hafızayı güçlendirir, konsantrasyonu arttırır. Metropol hayatının stresli ve yoğun temposunda, aktif olarak bulunan her birey galiba bu gibi fonksiyonel gıdalara fazlaca ihtiyaç duyuyoruz.

Zerdeçal tüketmek için  12 sebep

12 madde derken 13. jokerle bitiriyorum. Kadınların premenstrüel sendromunda(her ay yaşadığımız adet öncesi gerginlik- kısaltması PMS olan-) ağrı, şişkinlik, kramp ve mide-barsak sorunlarını azaltıyor.

Zerdeçal üzerine yapılan birçok çalışmada curcumin ekstraktı içeren gıda takviyeleri kullanılmış. Faydaları saymakla bitmeyen zerdeçalın etken maddesi curcumin maalesef tüketilen gıdalarla yeterli miktarda alınamıyor. Yine maalesef yediğimiz yumurta yumurta değil, soframıza gelen meyve aynı meyve değil. Toprak, tohum, iklim değişti. Ürünün toplanması, depolanması, bize ulaşması hatta saklanmasında bile içerdiği değerlerini kaybediyoruz. Değişen ve sürekli yenilenen, plaza ve rezidanslara girilen kapsül hayatlarda, ek kapsüllere ihtiyaç duyar olduk. Gıda takviyelerinden korkmayın. Onlar ilaç değil. Adı üzerinde gıda ile yeteri miktarda alamadığınız yararlı maddeleri, besin öğelerini ya da bakterileri almanızı sağlayan tabletler. Kış mevsimin geldiği ve bağışıklığın düştüğü bu günlerde probiyotik takviyelerinin yanına bir de zerdeçal kapsüllerini ekleyin.

Tabi unutmadan altını çizmekte fayda var. Mucizevi gıda yoktur! Tek başına zerdeçal bir şey ifade etmez. Dengeli beslenmeyi, hareket etmeyi ihmal etmeyin. Ama -bilimin ışığı altında- hayatın bizden aldıklarını, yine bize verdikleriyle dengeleyin :)

Zerdeçal tüketmek için  12 sebep

Altın süt tarifi:

1 bardak soya sütü(laktozsuz süt ile yapabilirsiniz)

2 çay kaşığı zerdeçal

1 tatlı kaşığı zeytinyağı

½ çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı bal (isteğe bağlı)

Karabiber ve zeytinyağı, zerdeçalın emilimini arttıran etki gösterir.

Önemli Not: “Bu yazı tamamen kişisel düşünce paylaşımı olup tıbbi tavsiye niteliği taşımaz

Bu bilgiler hastalığı tedavi edici değildir, sadece koruyucu önlemlerdir. Hastalığınız varsa doktorunuza danışınız.”

Sıradaki haber yükleniyor...
holder