Ekrem Sarısu 11 ay daha borçlanmalı mıyım?
HABERİ PAYLAŞ

11 ay daha borçlanmalı mıyım?

Soru: 3 Mayıs 1974 doğumluyum. Tarım Bağkur başlangıcım 4 Nisan 1999. Toplam 7951 gün primim var. 18 ay askerliğimin 7 ayını ödedim. Durumum nedir? Askerliğimin kalan 11 ayını ödememin faydası olur mu? Ne zamana emekli olabilirim? Emre ATEŞ

Cevap: Emekli olmak için 25 tam yıl (9000 gün) prim ödeme ve 57 yaş şartlarına tabisiniz. 839 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 9000 güne tamamlamanız halinde, 57 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. 11 ay daha askerlik borçlanması, emeklilik şartlarınızı değiştirmediğinden borçlanmanıza gerek yok.

Haberin Devamı

SSK'dan Bağkur'a göre daha erken emekli olabilirsiniz

SORU: 57 yaşındayım. 1985’te sigorta girişim oldu ve 1400 gün prim ödemişliğim var. 1750 gün de Bağkur’dan satın aldım. 300 gün tutukluluk ve askerliğimi satın alırsam, emeklilik şansım olur mu? Şimdi boştayım, sigortam yok. MURAT

CEVAP: Sorunuzun cevabı Bağkur’a prim ödeme tarihinize göre değişir. Çünkü primi ödenen son yedi yılda (son 2520 gün prim içinde) fazla prim ödenen kurum şartlarıyla emekli olunuyor. Prim ödemeleri eşitse, bu durumda son olarak tabi bulunulan kurum şartlarıyla emekli olunuyor. Emeklilik seçeneklerinizi sıralayalım:

1) Şayet Bağkur’a SSK’dan sonra prim ödemişseniz, askerliğinizi (540 gün) ve 300 gün tutukluluk sürenizi (sonra beraat etmişseniz) borçlandıktan sonra, 1410 gün de prim yatırarak priminizi 5400 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

2) Bağkur’dan sonra SSK’ya 1260 gün prim ödemeniz varsa askerlik sürenizin 450 gününü borçlanarak priminizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 60 yaşı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. 3) Bağkur priminiz SSK’dan sonraysa sigortalı bir işte çalışıp SSK’ya 1260 gün daha prim ödeyerek son yedi yılda SSK’ya Bağkur’dan fazla prim ödemiş durumuna geçebilirsiniz. Böylece primi 1260 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olmanız da mümkün (hemen başlayıp ara vermeden prim ödemeniz halinde 2024 yılı Temmuz ayı sonunda).

Aylık bağlanan kimse yoksa emekli ikramiyesi mirasçılara dağıtılır

Soru: Abim emekli olmadan kamu kuruluşunda çalışırken, kanserden vefat etti. Çocukları yok. Kanuni mirasçılar olarak eşi, annem ve kardeşleri var. Eşi emekli ve annemin de babamdan dolayı emekli maaşı var. Eşi ve annem Emekli Sandığı’ndan maaş alıyorlar. Bu durumda emekli ikramiyesini ve maaşını kim alır? Anneme SGK yüzde 30 ikramiye vermiyor, bu durum mevzuata uygun mu? Levent BAKIR

Haberin Devamı

Cevap: Emekli Sandığı’na tabi görev yapmakta iken vefat edenlerin öncelikle dul ve yetim aylığı bağlanan hak sahipleri varsa, emekli ikramiyesi bağlanan aylık oranında kişilere dağıtılır. Şayet kişinin vefatı tarihinde dul ve yetim aylığı bağlanacak hak sahibi bulunmuyorsa, emekli aylığı varislerine veraset ilamındaki hisseleri oranında emekli ikramiyesi dağıtılır. Anneniz Emekli Sandığı’ndan aylık aldığı için abinizden dolayı annenize aylık bağlanmamıştır. Ayrıca yasa gereği de kardeşlere aylık bağlanmıyor. Sadece eşine aylık bağlanmıştır. Bu nedenle emekli ikramiyesinin tamamı da eşine ödenmiştir. Ayrıca annenize kardeşinizden dolayı tıpkı aylık bağlanamaması gibi emekli ikramiyesi verilmemesi de mevzuata uygundur.

KKTC çalışma sürenizi borçlanıp 1260 gün de prim ödemelisiniz

SORU: 2 Temmuz 1970 doğumluyum. SSK başlangıç tarihim 1 Ocak 1989. Türkiye’de toplam 2625 gün SSK prim ödemem var. Aynı zamanda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) vatandaşıyım. KKTC’de de 1593 gün prim ödemem bulunuyor. En kısa zamanda nasıl emekli olabilirim? Çağatay GÜLTAY

Haberin Devamı

CEVAP: Yurtdışı çalışma süresinin borçlanması ile kazanılan günler Bağkur’a sayıldığından, KKTC’deki çalışma tarihiniz ve Türkiye’de SSK prim ödeme tarihiniz önemli. Sorunuzu, KKTC çalışmanızın SSK prim ödemenizden sonra olduğu varsayımına göre cevaplandırıyoruz. Sigortalı bir işte çalışarak SSK’ya 1260 gün prim ödemeniz halinde, SSK’dan emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabi olursunuz. KKTC’deki çalışma sürenizi borçlandıktan sonra yeniden sigortalı çalışmanızla SSK’ya ödediğiniz primi 1260 güne tamamlayacağınız tarihte (hemen başlayıp ara vermeden prim öderseniz 2024 yılı Temmuz ayı sonunda) emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder