Ekrem Sarısu 3200 gün daha prim ödemelisiniz
HABERİ PAYLAŞ

3200 gün daha prim ödemelisiniz

Soru: 1968 doğumluyum. 5 Nisan 2014 tarihinde sigortalı oldum. 2000 gün primim var. Çalışan bir kadın olarak emeklilik şartlarım nelerdir? Hangi tarihte emekli olabilirim? A.BAYSAL

Cevap: Yaş haddinden emekli olmak için 5200 gün prim ödeme ve 61 yaş şartlarına tabisiniz. 3200 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 5200 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

ENGELLİ EMEKLİ MAAŞI KESİLMEDEN ÇALIŞABİLİR Mİ?

Soru: 25 Şubat 1973 doğumluyum. Bağkur girişim 9 Kasım 1998. Bağkur’a 1630 gün prim ödedim. 25 Mayıs 2006’da SSK’lı olarak çalışmaya başladım. 4387 gün de SSK’ya prim ödedim. 1 Mart 2022’de sağlık kurulundan yüzde 51 engelli raporu aldım. Bununla erken emekli olabilir miyim?

Haberin Devamı

Vergi indirimi almam gerekir mi? Şu anda asgari ücretle çalışıyorum. Mayıs ayı itibarıyla maaşım biraz yükselecek. Bu nedenle emeklilik başvurumu mayıstan sonra yapsam emekli aylığıma ve kıdem tazminatıma faydası olur mu?

Emekli olabilirsem aynı işyerinde veya başka bir işyerinde çalışabilir miyim? Çalışabilirsem kıdem tazminatı alabilir miyim? Kıdem tazminatı almak için ne kadar süre çalışmam lazım? 25 Mayıs 2006’dan beri aynı işyerindeyim. Acaba tahmini olarak ne kadar aylık bağlanır? Aziz BODRUM

Cevap: Engelli hakkıyla emekli olmak için Maliye’den de vergi indirim hakkı almanız gerekiyor. Maliye’den vergi indirim hakkı almanız halinde 6 Ağustos 2003 itibarıyla 3 yıldan fazla 6 yıldan az süredir sigortalı olan vergi indirim hakkı almış 3’üncü derece engelli olarak emeklilik için 18 yıl sigortalılık süresi ve 4080 gün prim şartlarına tabi olurunuz.

Prim ve süre şartını sağladığınızdan vergi indirim hakkı alacağınız tarih itibarıyla emekli olabilirsiniz. Ücretiniz yükseldikten sonra emekli olmanız halinde emekli aylığınız değişmese de son aldığınız brüt ücret üstünden hesaplanacağından kıdem tazminatınız artar. Engelli hakkıyla emekli olduğunuzda, destek primine tabi olarak aynı işyerinde veya başka bir işyerinden emekli aylığınız kesilmeden çalışabilirsiniz.

Çalışan emekli kendi isteği ile ayrılması halinde kıdem tazminatı alamaz. Kıdem tazminatı alabilmeniz için ya işverenin iş akdinizi haksız yere veya sizin iş akdinizi haklı bir sebeple feshetmeniz gerekir. Bugün en az emekli aylığı 2 bin 500 TL. Muhtemelen çalışma hayatınız boyunca asgari ücretten prim yatırdığınızdan siz de bu tutarda aylık alırsınız.

Haberin Devamı

1999’DAN ÖNCE BAŞLAYANDA 61 YAŞ ŞARTI VAR MI?

SORU: Emekliliğim konusu konuşulurken bir arkadaş; ‘1999’dan önce işe başlayanlara emekli olmak için 15 tam yıl fiili hizmet süresi ve 61 yaş şartı var mı? POSTA’ya sor’ dedi. Bu konuda bilgi rica ediyoruz. Hakkı ERDOGAN

CEVAP: İlk defa 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı çalışmaya başlayanlar yaş haddinden emekli olmak için 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme, kadınsa 58, erkekse 60 yaş şartlarına tabi bulunuyor. Sigortalı bu üç şartı sağlandığı tarihte emekli olabiliyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder