Ekrem Sarısu 40 gün borçlanmanız yeterli
HABERİ PAYLAŞ

40 gün borçlanmanız yeterli

Soru: 25 Ocak 1972 doğumluyum. Askerlikten sonra 1 Temmuz 1994’te SSK’lı oldum ve 4059 gün primim var. Ne zaman emekli olurum? ● Mehmet Salih KUBULAN

Cevap: Askerlik sürenizin 40 gününü borçlanmanız halinde, emeklilik için; 25 yıl sigorta süresi, 5675 gün prim ve 54 yaş şartlarına tabi olursunuz. Borçlanmadan sonra 1576 gün daha prim ödeyerek priminizi 5675 güne tamamlamanız şartıyla, 54 yaşınızı dolduracağınız 25 Ocak 2026’da emekli olabilirsiniz.

Emeklilik şartlarınız değişmez

SORU: Temmuz 1979 doğumluyum. 7 Ocak 1999 sigorta başlangıcım var. Ne zaman emekli olabilirim? 2000’de 18 ay askerlik yaptım. Askerlik borçlanmasının prim gün sayıma bir faydası olur mu? ● MHMT BŞ.

Haberin Devamı

CEVAP: 5975 gün prim ödeme şartıyla, 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Askerliğiniz, sigorta başlangıç tarihinden sonra olduğundan, borçlanma priminizi artırır ancak emekli olma şartlarınızı değiştirmez.

Kısa çalışmanın işçiye yararı ve zararı nedir?

Soru: Pandemi döneminde işyerlerinin Kısa Çalışma Ödeneği’ne (KÇÖ) başvurdukları dönemin, işçiye yatırılan sigorta primleri ileride emekli olduğumuzda ve tazminatımız hesabına bir etkisi bulunacak mı? Bu dönemde ödenen primlerin çalışan için artısı ve eksisi ne olacak? ● Oğuz YAGIZ/KIRKLARELİ

Cevap: Kısa çalışma ödeneği alınan sürede, kişileri emekli eden sigorta kollarına prim ödenmediği için emeklilik hesabında hizmetten sayılmaz. Yasada açık hüküm olmadığından, kısa çalışma süresi kıdem tazminatının hesaplanmasında da dikkate alınmaz. Kısa çalışma ödeneği alındığı sürede işçi adına sadece Genel Sağlık Sigortası primi ödendiğinden, işçi ödenek aldığı sürece sağlık yardımı alabilir.

Ayrıca kısa çalışma ödeneği alınan süre, yıllık ücretli izin süresinin hesabında çalışılmış süre olarak dikkate alınır. Sonuç olarak; yıllık ücretli izin ve sağlık yardımı alma açısından işçinin kaybı olmazken, emeklilik primi açısından ve kıdem tazminatı hesabı açısından küçük de olsa bir kaybı söz konusudur.

Ayda 88.29 TL prim ödeyip sağlık yardımı alabilirsiniz

SORU: Temmuz ayında emeklilik primimi tamamlamış olacağım. Kıdem tazminatımı alıp emeklilik yaşımın dolmasını beklersem, sağlık yardımı alabilecek miyim? Sağlık yardımını nasıl alabilirim? ● MİHTAT

Haberin Devamı

CEVAP: Diğer şartları sağlayıp sizin gibi emekli olacağı yaşın dolmasını çalışmadan bekleyen sigortalılar, her ay asgari ücretin yüzde 3’ü oranında (bugün için 88,29 lira) prim ödeyerek, sağlık yardımı alabilirler. Ancak gelir testine girip, gelir testinden aile içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı asgari ücretin üçte birinden (bugün için 981 liradan) az çıkanlar prim ödemeden sağlık yardımı alabilirler.

2200 gün daha prim ödeyin

Soru: 1967 doğumluyum. SSK giriş tarihim 1 Eylül 1997 olup şu an 3700 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olurum? ● Murat ÖZBEK

Cevap: 2200 gün daha prim ödeyerek priminizi 5900 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Askerliğiniz hakkında bilgi vermemişsiniz. Muhtemelen SSK başlangıcından önce 18 ay askerlik yaptınız. Askerliğinizi borçlanıp, 1585 gün de prim ödeyip priminizi 5825 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olmanız da mümkün.

Ayrıca 3600 günden fazla priminiz olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

Emeklilik yaşınız 56'ya inebilir

SORU: 13 Aralık 1975 doğumluyum. Sigorta girişim 7 Temmuz 1997. 8000 gün primim var. Ne zaman emekli olurum? ● Fifat IŞIK

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5900 gün prim ve 57 yaş şartlarına tabisiniz. Priminiz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de, 57 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Askerliğiniz sigorta başlangıç tarihinden önceyse iki ayını borçlanmanız halinde, 56 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder