Ekrem Sarısu 49 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz
HABERİ PAYLAŞ

49 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz

Haberin Devamı

Soru: 1 Ekim 1965 doğumluyum. Kasım 1987’de SSK’lı oldum. 26 Haziran 1986’da askere gittim. Askerlik borçlanmasını da yaptım. 9000 gün primim var. Ne zaman emekli olurum? Aygün ÇAĞLAR Cevap: Muhtemelen 18 ay askerlik yaptınız. Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınızdan borçlanma başlangıç tarihinizi 18 ay geri götürerek 25 yıl sigorta, 5300 gün prim ve 49 yaş şartına tabi olmanızı sağlıyor. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 1 Ekim 2014’te emekli olabilirsiniz.

[[HAFTAYA]]

MECLİS’TEKİ YASA ÇIKTIĞINDA DESTEK PRİM BORCU TAKSİTLE ÖDENEBİLECEK

Soru:
Sosyal Güvenlik Kurumu; 1 Ekim 2008 öncesi için ayrı, 1 Ekim 2008 sonrası için ayrı olmak üzere cezalarıyla birlikte toplam 11 bin TL’yi aşan tutarda destek primi borcu çıkarmış. İki ayrı borç çıkarılmasının nedenini anlayamadım. ATTİLA Cevap: Sosyal güvenlik destek primi Bağ-Kur emeklilerinin emekli aylığından kesilirken, Bağ-Kur dışındaki sosyal güvenlik kurumlarından emekli olup, Bağ-Kur’lu olmayı gerektiren bir faaliyete bulunan emekliler 1 Ekim 2008’e kadar destek primini her ay kendileri ödedi. Ancak 1 Ekim 2008’den itibaren diğer sosyal güvenlik kurumlarından emekli olanlardan da aynen Bağ-Kur’dan emekli olanlar gibi destek primi emekli aylıklarından kesilerek tahsil edilemeye başlandı. Muhtemelen SSK veya Emekli Sandığı’ndan emekli oldunuz. Emeklilik döneminizde Bağ-Kur’lu olmayı gerektiren bir faaliyette bulunuyorsunuz ya da şirket ortağısınız. Emekli aylığınızı kestirmeden faaliyette bulunduğunuzdan, destek primi tescilinizi yaptırarak her ay destek primi ödemeniz gerekiyordu. Destek primi tescilinizi yaptırmadığınızı tespit eden Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 1 Ekim 2008’e kadar olan borcunuzu ayrı, 1 Ekim 2008’den sonraki prim borcunuzu ayrı çıkarmış. İki ayrı dönem için farklı borç çıkarılması, söz konusu dönemlerde destek primi oranının ve tahsilât yönteminin farklı olmasından kaynaklanıyor. Maalesef destek primi borcundan kurtuluş yok. Ancak, Meclis’te bulunan yasa tasarısında, destek primi borçlarının 36 aya kadar taksitle ödenmesine imkân sağlayan düzenleme var. Yasa çıktığında borcunuzu taksitle ödeyebilirsiniz.

Aylığınızı kestirmezseniz sorun yaşarsınız

Soru:
Dul olduğumdan vefat eden babamdan dolayı Bağ-Kur’dan yetim aylığı alıyorum. Sigortalı işe başladığımda yetim aylığım kesilir mi? Ayşegül ALİC Cevap: Bağ-Kur, çalışan kız çocuğuna yetim aylığı bağlamaz. Yetim aylığı alırken sigortalı çalışmaya başlayan kız çocuğunun aylığını keser. Zaten yetim aylığı bağlatırken, sigortalı çalışmaya başladığınızda aylığını kestireceğinizi beyan ve taahhüt ettiniz. Sigortalı çalışırken aylık aldığınızı kurum tespit ettiğinde, ki tespit edecektir, aylığınızı keser ve yersiz ödenen aylıkları faiziyle birlikte geri ister.

55 yaşında emekli olamazsınız

Soru: 14 Aralık 1961 doğumluyum. 5 Mayıs 1985’te SSK’lı oldum. 1206 gün primim var. Askerliğimi 1981’de 20 ay olarak yaptım. En son çıkan borçlanma yasasından yararlanabilir miyim? 55 yaşında emekli olabilir miyim? Betül OZSAN Cevap: En erken yaş haddinden emekli olabilirsiniz. 15 yıl sigorta, 3600 gün prim ve 60 yaş şartına tabisiniz. 2394 gün daha prim ödeyerek priminizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 14 Aralık 2021’de emekli olabilirsiniz. Askerliğinizi borçlanırsanız prim sayınız 600 güne yükselir. Bu durumda 1794 gün daha prim ödeyerek priminizi 3600 güne tamamlarsınız. 55 yaşında emekli olamazsınız.

Emekli kız çocuğunun SSK’dan yetim aylığı alabilmesi için yasanın değişmesi gerekiyor

Soru: 3 çocuk annesi dul ve emekli öğretmen ablam, SSK emeklisi babamın maaşından yararlanamıyor. Bu konuda bir değişiklik var mı? Oysa Almanya’dan veya SSK’dan emekli olan bir kişi annesinin, eşinin, babasının maaşını alabiliyor. Bu durumun düzeltilmesi için birşey yapılabilir mi? Nurcan BAYKAL Cevap: SSK emekli kız çocuğuna anne veya babasından dolayı yetim aylığı bağlamaz. Ablanız emekli olduğundan SSK’dan yetim aylığı alamaz. Emekli Sandığı ise SSK veya Bağ-Kur’dan emekli olan kız çocuğuna yetim aylığı bağlıyor. Bu, yasalar arası farktan kaynaklanıyor. Maalesef yasa değişmeden yapılacak bir işlem yok.

BABANIZIN AYLIĞINDA 280 LİRA ARTIŞ OLACAK


Soru:
Babam 1957 doğumlu. 1999’da 7877 günle emekli oldu. Göstergesi 15075, derecesi 1, kademesi 8, aylık bağlama oranı da yüzde 62.2’dir. İntibaktan ne kadar zam alacak? Tuğba DEVECİ Cevap: Babanız 2000’den önce SSK’dan emekli olduğundan İntibak Yasası kapsamında. Verdiğiniz bilgilere göre; babanızın aylığında 230 lira intibak artışı olacak. Normal aylık artışıyla birlikte aylığı da 280 TL artacak.

Temmuz 2000’de emekli olanlar intibaktan yararlanamıyor

Soru: Eylül 1999’da SSK emeklilik günlerim hesaplandı. Mayıs 2000’de belgelerle başvuru yaptım. Temmuz 2000’de maaşa bağlandım. İntibaktan faydalanabiliyor muyum? Ahmet Muhtar ARSLAN Cevap: İntibaktan 2000’den önce emekli olanlar yararlanıyor. Temmuz 2000’de emekli olduğunuzdan intibak kapsamında değilsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder