Ekrem Sarısu Anneniz Kasım 2014'te emekli olabilir
HABERİ PAYLAŞ

Anneniz Kasım 2014'te emekli olabilir

Haberin Devamı

Soru: 9 Kasım 1956 doğumlu olan annem 9 Ocak 1996’da SSK’lı oldu. 3631 günü var. 3 yıldır çalışmıyor. Ne zaman emekli olabilir? Melek DEMİRCAN Cevap: Anneniz yaş haddinden emekli olmak için 15 yıl sigorta, 3600 gün prim ve 58 yaş şartına tabi. Primi yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemese de 9 Kasım 2014’te emekli olabilir.

[[HAFTAYA]]

Kıdem tazminatınızı ancak mahkeme kararıyla alabilirsiniz

Soru: Taşeron olarak 8 yıldır hastanede çalışıyorum. Ekim 2013’te nikahım olacak. Şirket iflas ettiği için maaşlarımızı zor alıyoruz. Düğünümü Nisan 2014’te planlıyorum. 2014’te yeni bir şirketle işe devam edeceğiz. Nisan 2014’te işten ayrılırsam, evlilik kıdem tazminatı alabilir miyim? Nikahı önce kıyıp düğünü sonra yapıp işten ayrılsam, hak kaybım olur mu? Vicdan TAŞLI Cevap: Taşeron olarak değil, taşeron yanında çalışıyor olmalısınız. Taşeron yanında bir yıldan az süreli çalışılıyor. Yani bir yıl dolmadan iş sona ermekte, takip eden yılda tekrar alınmakta. Bu durumda sürekli olarak bir yılı aşkın çalışma olmadığından kıdem tazminatı hak edilmiyor. Ancak sizin gibi uzun yıllardan beri aynı işte taşeron işçisi olarak çalışanlar, dava açmaları halinde mahkeme kararıyla kıdem tazminatlarını alabiliyor. Evlilik nedeniyle işinizden ayrıldığınızda ister aynı, ister yeni taşeron olsun kıdem tazminatınız ödenmeyecektir. Kıdem tazminatınızı ancak dava açarak mahkeme kararıyla alabilirsiniz.

Askerliğinizi borçlanmanız gereKmiyor

Soru: 23 Aralık 1969 doğumluyum. 17 Ekim 1988’de SSK’lı oldum. 5058 gün primim var. Ne zaman emekli olabilirim? 28 Ağustos 1989’da 18 ay askerlik yaptım. Bunun ne kadarını ödersem, daha erken emekli olabilirim? İmre BULUT Cevap: 25 yıl sigorta, 5450 gün prim ve 51 yaş şartına tabisiniz. 392 gün daha prim ödeyerek priminizi 5450 güne tamamlamanız şartıyla 51 yaşınızı dolduracağınız 23 Aralık 2020’de emekli olabilirsiniz. Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden sonra yaptığınızdan, borçlanma emekli olma şartlarınızı değiştirmez. Sadece prim sayınızı artırır. Askerliğinizi borçlanmanıza gerek yok.

Kanunun süre için getirdiği yasağı SGK prim için de uyguluyor

Soru: Bir arkadaşımızın sorusunu iletiyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim. 1953 doğumlu amcası 19 Haziran 2013’te vefat etmiş. SSK’ya giriş tarihi 1970’li yıllar. SSK’ya 400 gün primi varmış. 18 ay da askerlik, toplam 550 gün. Vefat eden kişinin 1 gün bile primi olursa 900 güne tamamlayıp emekli olabilir diye bir şey duyduk, mümkün mü? F.Selçuk AKBAŞ Cevap: Ölüm aylığı (dul-yetim aylığı) bağlanmasına ilişkin yasa; ‘ölüm aylığı... her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirmiş... durumdayken ölen sigortalının hak sahiplerine, yazılı istekte bulunmaları halinde bağlanır.’ hükmünü içermektedir. Yasanın bu hükmüne göre; 5 yıl sigorta ve 900 gün primi olan sigortalının vefatı halinde, eş ve çocuklarına ölüm aylığı bağlanması gerekiyor. Burada 5 yıllık sigorta süresinin hesabında borçlanma süreleri dikkate alınmıyor. Yani sigorta süresi eksiği borçlanmayla tamamlanamıyor. Fakat prim eksiğinin borçlanmayla tamamlanmayacağına dair yasada bir hüküm yok. Fakat Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yasanın sigorta süresi için getirilmiş olan borçlanma yasağını, prim eksiği içinde getirildiği şeklinde yorumlayarak, prim eksiğini askerlik borçlanmasıyla tamamlayanlara ölüm aylığı bağlamıyor. Sorunuzdaki arkadaşın amcasının sigorta süresi ölüm aylığı bağlanmasına yeterli. Ancak primi 900 günden eksik. Yasa hükmü, prim eksiğini askerlik borçlanmasıyla tamamlanarak ölüm aylığı bağlanmasını yasaklamıyor. Prim eksiğinin borçlanmayla tamamlanması halinde hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanması gerekir. Ancak, SGK belirttiğimiz yorumundan dolayı aylık bağlamaz. Arkadaşınızın yapacağı iş; amcasının askerlik süresi borçlanacak, hak sahipleri ölüm aylığı bağlanmasını talep edecek. SGK reddettiğindede, İş Mahkemesi’ne dava açacak. Yargının prim eksiğinin borçlanmayla tamamlanabileceği yönünde verdiği kararlar mevcut.

Babanız 51 yaşın dolmasını bekleyecek

Soru: Babam 2 Ocak 1966 doğumlu. Haziran 1989’dan beri Bağ-Kur’lu. 12’nci basamaktan primleri ödeniyor. Ne zaman emekli olur? Mehmet SEZER Cevap: Babanız 25 yıl prim ve 51 yaş şartına tabi. Haziran 2014’e kadar prim ödeyerek primini 25 yıla tamamlaması şartıyla, 2 Ocak 2017’de emekli olabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder