Ekrem Sarısu Askerliğinizin 70 gününü borçlanıp yaşı bekleyeceksiniz
HABERİ PAYLAŞ

Askerliğinizin 70 gününü borçlanıp yaşı bekleyeceksiniz

Soru: 2 Haziran 1972 doğumluyum. 1993 yılında 15 ay askerlik yaptım. e-Devlet’te işe giriş tarihim, stajyerlik yaptığım 1989 yılı gözüküyor. Lakin stajyerlik sayılmıyor. Ocak 1996’da sigorta girişim oldu. Şimdi 5840 gün primim var. Ne zaman emekli olabilirim? Askerlik borçlanması yapabilir miyim? Ezver AY

Cevap: Başlangıcınızı tarih (gün, ay, yıl) olarak bildireceğiniz yerde ay olarak belirtmişsiniz. Oysa bir gün bile emekli olma şartlarını değiştirebiliyor. Ocak ayının 31’inde sigortalı olduğunuzu varsayarsak, askerlik sürenizin 70 gününü borçlanmanız halinde, emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5750 gün prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabi olursunuz. Priminiz yeterli olduğundan borçlanmandan sonra prim ödemeseniz de 55 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekliliğiniz mümkün.

Haberin Devamı

EŞİNİZ 58 YAŞINI DOLDURACAK

Soru: 9 Şubat 1968 doğumlu eşimin, sigorta başlangıç tarihi 9 Eylül 2000. Toplam 7065 gün prim ödemesi var. Eşimi 1 Eylül 2020 tarihinde işten çıkaracaklar. Kadınların 25 yıl çalışma zorunluluğu var mı yoksa eşim ne zaman emekli olabilir? R.T.

Cevap: Eşiniz emekli olmak için 7000 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi. Eşiniz 7000 günden fazla primi olduğundan, bundan sonra prim ödemese de 58 yaşını dolduracağı 9 Şubat 2026’da emekli olabilir. Eşinizin 25 yıl çalışma zorunluluğu yok.

JANDARMADA İZİN DÖNEMİNİN İÇİNDE KALAN ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİL GÜNLERİ İZİN SÜRESİNDEN SAYILIR MI?

Soru: Jandarma personeliyim. Jandarmalar yıllık izine ayrıldığı zaman kaç gün planladıysa, o gün sayısı kadar gider ve döner. Bayram, resmi tatil veya diğer özel durumlarla ilgili izinden düşme veya üzerine ekleme yapılmaz. Askeriz, memuruz, İçişleri Bakanlığı’na bağlıyız. Yıllardır aynı uygulamalar devam ediyor. Kanun olarak güncellenmiyoruz. Bu yazdığınız kanunlar, yönetmelikler ve kararnamelerden bizi ilgilendiren bölümler var mıdır? İSMİ SAKLI

Cevap: Jandarma personelinin özlük hakları ve izin hakları 2803 sayılı Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu ile belirlenmiştir ve ayrıca 21 Ocak 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Personel Yönetmeliği çıkarılmıştır. Gerek yasada gerekse yönetmenlikte, resmi tatil veya bayramların yıllık izinden sayılmayacağına ilişkin bir düzenleme bulunmamaktadır. Dolayısıyla kurumunuzca yapılan işlem doğrudur.

Haberin Devamı

BAŞLANGIÇTAN ÖNCEKİ DOĞUMLARIN BORÇLANILMASI İÇİN YASA ÇIKACAK MI?

Soru: Haziran 1961 doğumlu eşimin, SSK girişi Mart 2001’de yapıldı. 6400 gün prim ödemesi var. Ne zaman emekli olabilir? Doğumları başlangıçtan önce olduğundan, doğum borçlanması yapamıyoruz. Bizim gibi doğum borçlanması yapamayanlar için kanun çıkacak mı? Lütfi DEMİR

Cevap: Eşiniz 600 gün daha prim ödeyerek, toplam primini 7000 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir. Maalesef bugün için sigorta başlangıç tarihinden önceki doğumların borçlanılması için bir yasa çalışması bulunmuyor. Tabi ki siyasi otorite istediği zaman bu yönde bir yasa çıkartabilir.

2625 GÜN DAHA PRİM ÖDENİP 56 YAŞ TAMAMLANACAK

Haberin Devamı

Soru: SGK başlangıç tarihim 1 Nisan 1997. Toplam 3200 gün prim ödemem var. Halen çalışıyorum. Acaba ne zaman emekli olabilirim? İsmail ŞİRİN

Cevap: Doğum ve askerliğiniz hakkında bilgi vermemişsiniz. İki şekilde emekli olabilirsiniz: 1) 2625 gün daha prim ödeyerek priminizi 5825 güne tamamlamanız şartıyla, 56 yaşınızı dolduracağınız tarihte. 2) 400 gün daha prim ödeyerek priminizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emeklilik mümkün.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder