Ekrem Sarısu Askerlik borçlanması yaparsam emekli olabilir miyim?
HABERİ PAYLAŞ

Askerlik borçlanması yaparsam emekli olabilir miyim?

Soru: 1980 doğumluyum. Sigorta giriş tarihim 15 Ağustos 1998 olup 5609 gün prim ödemem var. 25 yılı doldurmama 6 gün var. Acaba ne zaman emekli olabilirim? Latif ÖZTÜRK

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5900 gün prim ödeme ve 57 yaş şartlarına tabisiniz. EYT kapsamında olduğunuzdan emekli olurken yaş aranmayacak. 291 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 5900 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Askerliğiniz hakkında bilgi vermemişsiniz. Varsa askerliğinizin 10 ayını (300 gününü) borçlanarak priminizi 5900 güne tamamlayıp hemen de emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

 

 

İSTEĞE BAĞLI PRİM ÖDEMESİ YETİM AYLIĞINI KESER Mİ?

Soru: SSK girişim 2006 yılı. 2010’da çıktım. Bir daha hiç çalışmadım. 2600 gün prim ödemem var. Benim durumum nedir? Bir de vefat eden babamdan yüzde 25 yetim maaşı alıyorum. İsteğe bağlı sigorta yaptırsam, bu maaş kesilir mi? En kolay nasıl emekli olurum? k B.AYHAN Cevap: Doğum tarihinizi ve yetim aylığı aldığınız sosyal güvenlik kurumunu bildirmemişsiniz. 2800 gün isteğe bağlı prim ödeyerek toplam priminizi 5400 güne tamamlamanız halinde, 61 yaşınızı dolduracağınız tarihte Bağkur’dan emekli olabilirsiniz. İsteğe bağlı prim ödemeniz yetim aylığınızın kesilmesine neden olmaz. Bağkur’a isteğe bağlı prim öderken, babanızdan dolayı yetim aylığı almaya devam edebilirsiniz. Ancak emekli olduğunuzda yetim aylığınızı SSK veya Bağkur’dan alıyorsanız yetim aylığınız kesilir. Şayet yetim aylığınızı Emekli Sandığı’ndan alıyorsanız emekli olduğunuzda da yetim aylığınız kesilmez.

MALULEN EMEKLİ OLABILIR MİYİM?

Soru: Sigorta girişim 2012’de. Pandemide iki sene ücretsiz izne ayrıldık, işsizlik ödeneği aldık. Şu an bir firmada çalışıyorum. Kadınlarda emeklilik primi ve yaş şartı nedir? Ne zaman emekli olabilirim? Astım hastasıyım. Malulen emekli olabilir miyim? Emine GİRGİN

Cevap: Sigortalıların emeklilik şartları sigorta başlangıç tarihine göre değişiyor. Sizin gibi 2012’de sigortalı çalışmaya başlayan kadınlar en geç 1 Ocak 2036’ya kadar 7200 gün prim ödemeleri şartıyla, 58 yaşını dolduracağı tarihte emekli olabiliyor. Primin bu tarihten sonra 7200 güne tamamlanması halinde, primi tamamlama tarihine göre emeklilik yaşı 65’e kadar çıkabilir. Malulen emekli olmak için; 10 yıl sigortalılık süresi, 1800 gün prim ödeme ve en az yüzde 60 oranında işgücü kaybı aranıyor. Rahatsızlığınız doğuştan değilse ve ilk defa sigortalı olduğunuz tarihte malul derecesinde (yüzde 60 oranında) hastalığınız yoksa, astım rahatsızlığınız yüzde 60 oranında işgücü kaybınıza yol açmışsa, sağlık kurulundan alacağınız rapor ve tıbbi eklerini inceleyecek olan Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulu malul olduğunuza karar verirse, 1800 gün prim ödemiş olmanız şartıyla malulen emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

EMEKLİ OLMAK İÇİN PRİMİ 5400 GÜNE TAMAMLAMALISINIZ

Soru: 1962 doğumluyum. Bağkur başlangıç tarihim Ağustos 2010’dur. Acaba emekli olabilir miyim? Öznur GÜLENOĞLU

Cevap: Bağkur’da yaş haddinden emekli olmak için; 5400 gün prim ödeme ve 61 yaş şartlarına tabisiniz. Boşluğunuz yoksa Ağustos 2025’e kadar faaliyete devam ederek, prim ödemenizi 5400 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder