Ekrem Sarısu Babamdan aylık bağlatsam engelli aylığım kesilir mi?
HABERİ PAYLAŞ

Babamdan aylık bağlatsam engelli aylığım kesilir mi?

Soru: 41 yaşında, yüzde 74 oranında engelli erkek olarak babamdan dolayı Bağkur malullük aylığı bağlatırsam, benim almakta olduğum engelli ve bakım aylığım kesilir mi? Ayhan EKEN

Cevap: 2022 sayılı Kanun’un 2’nci maddesi hükmünce; sosyal güvenlik kuruluşlarının herhangi birinden her ne nam altında olursa olsun bir gelir veya aylık hakkından yararlananlar engelli aylığından yararlanamıyor. Dolayısıyla babanızdan aylık bağlattığınızda, engelli aylığınızın kesilmesi gerekir. Babanızdan bağlatacağınız aylık, hane içindeki kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarını, asgari ücretin net tutarının üçte ikisinin (bugün için 3 bin 666 liranın) üstüne çıkartırsa evde bakım aylığı da kesilir.

Haberin Devamı

BORÇLANMAYLA EYT’Lİ OLABİLİR MİYİM?

Soru: 1978 doğumluyum. SSK giriş tarihim 10 Mart 1998’dir. Ama uzun vade prim tarihim 3 Eylül 2001’dir. SSK’lı olmadan önce 18 ay askerlik yaptım. Askerliğimi ödersem EYT’li olabilir miyim?  Ozan ÇAKMAK

Cevap: Askerlik borçlanması sigorta başlangıcınızı 3 Mart 2000’e götürdüğünden EYT kapsamına giremezseniz. Çünkü EYT kapsamına girebilmeniz için sigorta başlangıcınızın 8 Eylül 1999’dan öncesine gitmesi lazım. Şayet ilk girişiniz çırak veya staj sigortası değilse, 1998’de işverenin işe giriş bildirgenizi SGK’ya gönderdiği, ancak çalışma süresi bildirmediği anlaşılıyor. Bu durumu yeni öğrenmişseniz, hizmet tespit davası açarak, mahkemede çalışma sürenizin kuruma bildirilmediğini, belge ve şahitle ispatlayabilirseniz, sigorta başlangıcınızı yargı kararıyla 10 Mart 1998’e çekebilirsiniz.

DURUMUNUZ EYT YASA TASARISI AÇIKLANDIĞINDA BELLİ OLU

Soru: 1984 doğumluyum. Girişim 1 Kasım 1996 olup uzun vade sigorta kollarına 7059 gün prim ödemem var. EYT kapsamında mıyım? Ne zaman emekli olurum? Hüseyin SARIBAŞ

Cevap: Sorunuzda belirttiğiniz gibi, ilk girişten itibaren uzun vadeli sigorta kollarına prim ödediğinizden, emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5825 gün prim ödeme ve 56 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 56 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

Şayet çıkacak EYT yasası sigortalılık süresi ve prim ödeme şartlarını sağlayanları yaş aramadan emekli ederse, yasa çıktığında emekli olabilirsiniz. Yasa sigortalılık süresi ve primin yanında bir de yaş ararsa, aranan yaşı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Ancak EYT yasasında henüz hiçbir şey belli değil.

Son olarak Cumhurbaşkanı’nın EYT yasa tasarısının yılsonuna kadar TBMM’ye sunulacağını açıklamasına karşın, Meclis 3 Ocak 2023’e kadar tatil edildiğinden, yasanın TBMM’ye sunulması ve açıklanması Ocak 2023 ayına kaldı. Yasa tasarısı TBMM’ye sunulduğunda durumunuz netleşir.

5 YIL İÇİNDE DAVA AÇMANIZ GEREKİYORDU

Soru: 8 Mart 1999’da işe başladım. Sigorta yapılmadı. 3 yıl sigortasız çalıştım. Şimdi mahkemeye verip hak iddia edebilir miyim? Şefika ÇOŞKUN

Cevap: Şayet aynı işyerinde çalışmaya devam ediyorsanız ve 3 yıl çalışma sürenizin bildirilmediğini yeni öğrenmişseniz, hizmet tespit davası açıp, mahkemede bildirilmeyen çalışma sürenizi belge veya şahitlerle ispatlamanız halinde, yargı yoluyla başlangıcınızı 8 Mart 1999’a çekebilirsiniz. Ancak 3 sene sonunda işten ayrılmışsanız, zamanaşımı süresi olan 5 yıl içinde dava açmadığınızdan, maalesef hakkınız zamanaşımına uğramış olup yapacağınız bir iş ve işlem bulunmuyor.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder