Ekrem Sarısu Babanız son yedi yıl kuralına tabi olduğundan Emekli Sandığı'ndan emekli olamaz
HABERİ PAYLAŞ

Babanız son yedi yıl kuralına tabi olduğundan Emekli Sandığı'ndan emekli olamaz

Haberin Devamı

Soru: Babam SSK emeklisi. Ancak 14 yıl Emekli Sandığı’na prim ödemiş. 3.5 yıl SSK primi var. Hizmetlerini SSK’da toplayıp SSK’dan emekli olmuş. Geriye dönük Emekli Sandığı’ndan emekli olunabilir mi? Behzat MERLİH Cevap: ‘Çalışma hayatı boyunca fazla prim ödenen kurumdan emekli olunur’ kuralı, ilk defa 1 Ekim 2010’dan itibaren sigortalı olanları kapsıyor. 1 Ekim 2010’dan önce sigortalı olanlar, primi ödenen son yedi yılda (son 2520 gün) fazla prim ödenen kurumdan, eşit sayıda prim ödenmişse en son tabi olunan kurumdan emekli olunuyor.

[[HAFTAYA]]

Nitekim babanız da son yedi yılda SSK’ya 3.5 yıl prim ödemiş. 3.5 yıl da Emekli Sandığı’na ödemiş. En son tabi olduğu kurum SSK olduğundan, SSK’dan emekli olmuş. Babanızın geriye dönük Emekli Sandığı’ndan emekli olması mümkün değil. Bir an için babanızın Emekli Sandığı şartlarıyla emekli olma hakkı olduğunu varsaysak bile, 25 yıl prim ödemesi bulunmadığından, Emekli Sandığı’ndan emekli olamaz. Emekli Sandığı’ndan emekli olmak için, 7.5 yıl daha prim ödeyerek primini 25 yıla tamamlaması gerekirdi.

Kıdem tazminatı alınan dönem için emekli olurken ikinci kez tazminat alınamaz

Soru: 24 Ocak 1964 doğumluyum. 1 Mayıs 1986’da SSK’lı oldum. 16 yıl SSK’lı olarak çalıştım. 2002’de işten çıkartıldım. 2007’den beri başka bir şirkette SSK’lı olarak çalışmaya devam ediyorum. 18 ay olan askerlik süremi borçlandım ve bedelini yatırdım. Ne zaman emekli olabilirim? 2002’de çıkartıldığım şirketten tazminat aldım. Emekli olduğumda 16 yılın ikramiyesi var mı? Yoksa sadece 2007’den sonraki çalıştığımın ikramiyesini mi alacağım? Bekir KARABAŞ Cevap: Askerlik yaptığınız tarihi belirtmemişsiniz. Sorunuzu sigorta başlangıç tarihinden önce askerlik yaptığınız varsayımına göre cevaplandırıyoruz. Askerlik borçlanması sigorta başlangıç tarihinizi 18 ay geri götürerek, 25 yıl sigorta, 5225 gün prim ve 48 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlıyor. Prim ödemeniz yeterli olduğundan 24 Ocak 2012’de emekli olabilirsiniz. 2002’deki işinizden kıdem tazminatını alarak ayrılmışsınız. Kıdem tazminatı alınan dönem için bir kez daha kıdem tazminatı alınamaz. Dolayısıyla, emekli olacağınız zaman son çalıştığınız işyerinde geçen çalışma süreleriniz için kıdem tazminatı alabilirsiniz.

Çocuk bakıcısına ödenen ücret vergiye tabi değil ancak prime tabi

Soru: Doğum iznim bittiğinde çocuğuma bakmak için bir kadın tutacağım. Ben işteyken gündüzleri evde çocuğuma bakacak kadın için vergi ve sigorta primi ödemem gerekiyor mu? Ayşe YILMAZ/İSTANBUL Cevap: Evde çocuğunuza bakan kadına (dadıya) ödediğiniz ücret, Gelir Vergisi’nden müstesna tutulduğundan, Gelir Vergisi ödemeyeceksiniz. Ancak ödediğiniz ücret sosyal sigortalar primine tabi. Bunun için Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan işyeri sicil numarası alıp, her ay prim ödemeniz gerekiyor.

Kendi isteğinizle ayrılırsanız kıdem ve ihbar tazminatı alamazsınız

Soru: 3 yıldır şehir dışında bir firmada şantiyede çalışıyorum. Bu aralar evleneceğimden dolayı bir süre kendi memleketimde aileme yakın yerde çalışmak istiyorum. Fakat maddi sıkıntılarımdan dolayı da 3 yıldır çalıştığım işyerimden, yasal haklarımı alarak ayrılmak istiyorum. Tüm yasal haklarımı alıp tazminatlı işten ayrılmam mümkün mü? Halil KORKMAZ Cevap: Kendi isteğinizle işinizden ayrılmanız halinde, kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı almanız mümkün değil. Ancak, 15 yıl sigorta süreniz ve 3600 gün prim ödemeniz varsa, kıdem tazminatı alarak işinizden ayrılmanız mümkün. Bunun için yapmanız gereken, bulunduğunuz yerdeki sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğünden alacağınız ‘kıdem tazminatı alabilir’ yazısını işverene ibraz etmekten ibarettir.

9000 gün yerine 5675 günle emekli olacağınızdan SSK avantajlı

Soru: 20 Mayıs 1964 doğumluyum. 1 Eylül 1995’te SSK’lı oldum. 531 gün primim var. 1 Şubat 2003’ten beri Çiftçi Bağ-Kur’luyum. Askerliğimi 1984-1985 yıllarında yaptım. Askerlik borçlanması yaparsam, SSK’dan mı yoksa çiftçi Bağ-Kur’dan mı daha erken emekli olabilirim? Emekliliği kaç yaşında hak edebilirim? Nedim MAVİLİ/İSTANBUL Cevap: SSK’dan emekli olmanız avantajlı. Çünkü, Çiftçi Bağ-Kur’dan emekli olmak için en az 25 tam yıl (9000 gün) prim ödemeniz gerekiyor. Oysa SSK’da 5675 günle emekli olmanız mümkün. Şöyle ki askerlik sürenizi borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz askerlik süreniz kadar (20 ay kabul edilmiştir) geri giderek, 25 yıl sigorta, 5675 gün prim ve 54 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemenizi 5675 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Yıllık izin süresi en son çalışılan işyerindeki kıdeme göre hesaplanır

Soru: Şu anda çalıştığım işyerine yeni başladım. Yıllık ücretli izin olarak 14 işgünü verildi. 2001-2006 arası 5 yıl kesintisiz Bağ-Kur hizmet kaydım var. İşyerimde hizmet birleştirmesi için evraklarımı vermiş durumdayım. Yıllık ücretli izin süremde değişiklik olur mu? Umut YAVUZ Cevap: Çalıştığınız işyerinde bir yılınızı doldurmuşsanız, yıllık ücretli izin hakkınız 14 gündür. İşyerinin uygulaması doğru. Yıllık ücretli izin süresinin hesabında, çalıştığınız işyerindeki kıdeminiz dikkate alınır. Başka işyerlerindeki çalışma süreniz ve Bağ-Kur’lu olduğunuz sürenin önemi yoktur. Bağ-Kur prim ödeme sürenizi işyerine ibraz ederek yıllık izin sürenizi artıramazsınız.

Yurtdışında ev kadını olarak geçen sürelerinizi borçlanıp emekli olabilirsiniz

Soru: 5 Mayıs 1972 doğumluyum. Şubat 1991’den beri Almanya’da yaşıyorum. Hiç çalışmadım. 1993 ve 2001 doğumlu 2 çocuğum var. Türkiye’de ne zaman ve hangi kurumdan emekli olabilirim? Ne zaman başvurabilirim? Sevgi TOP Cevap: Almanya’da ev kadını olarak geçen 20 yıllık sürenizi borçlanabilirsiniz. 20 yıllık süreyi, yıl sonuna kadar borçlanıp bedelini ödediğinizi varsayarsak, 4/b sigortasında (Bağ-Kur) 20 yıl prim ve 48 yaş şartlarına tabi olursunuz. Borçlanmadan sonra prim ödemeseniz de 5 Mayıs 2020’de emekli olabilirsiniz. Yıl sonuna kadar borçlanma yaparsanız 20 yıllık süre için 64 bin 296 lira ödemeniz gerekir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder