Ekrem Sarısu Borç sizin değil
HABERİ PAYLAŞ

Borç sizin değil

Ben bir bankadan daire satın aldım. Banka da bu yeri kredi borcunu ödeyemeyen bir kimseden, yasal işlem sonucu edinmiş. Ancak şimdi karşıma eskiye ait 1500 TL aidat borcu çıkıyor. Bunu ben mi ödemeliyim banka mı? K.K.

Bankanın bu yeri edinme nedeni, kredi alan müşterisinin kredi geri ödemelerini yapmaması. Banka hukuki işlem sonucu daireyi bonçlunun elinden almış. Yani burada sizinle birlikte üç malikten söz etmek gerekir. Birinci malik (şayet daire ikinci el değil ise) banka müşterisi, ikinci malik banka, üçüncü malik sizsiniz. Kat mülkiyetinde bağımsız bölüm borçlarından, bağımsız bölümün o tarihteki maliki sorumludur.

Haberin Devamı

Yani banka müşterisinin malik olduğu tarihler arasındaki borçtan banka müşterisi, bankanın malik olduğu dönemde banka ve neticede sizin adınıza tescil yapıldıktan sonra da siz sorumlusunuz. Siz bu yeri borçlu satın aldınız diye size gelene kadarki tüm borçlardan sorumlu değilsiniz.

Siz kendi döneminize ait borcu ödersiniz, sizin sorumluluğunuz biter. Yönetim diğer borçlar için dönemine uygun olarak ortak gideri ya ilk malikten veya ikinci malik olan bankadan talep edecektir. Bugün sizi ilgilendirmiyor olabilir ama ileride sizin için de geçerli olacak bir hususu hatırlatmakta yarar görüyorum. Geçmiş yıllar için yapılan talepte, borç artık aidat borcu değildir, ortak gider borcudur.

Aidat içinde bulunulan dönem için talep edilir. Dönem bitip yeni bir döneme geçildiğinde artık talep ortak gider borcudur. Çünkü geçmiş dönemin tüm masraf kalemleri ile bağımsız bölümlere düşen miktarları belli olmuştur. Aidat ise masraf yapılmadan önce peşin toplanan parayı ifade eder. Bu nedenle dönem bittikten sonra aidat talep olunmaz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder