Ekrem Sarısu Borçlanma emeklilik yaşını düşürür mü?
HABERİ PAYLAŞ

Borçlanma emeklilik yaşını düşürür mü?

Soru: 1 Kasım 1978 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 1 Mart 1996. Toplam 7250 gün prim im var.

1) Askerliğimi ödersem, sigorta başlangıcımı ve emeklilik tarihimi geri çeker mi?

2) E-Devlet’te 56 görünen emeklilik yaşım doğru mu? Tamer MERT

CEVAP:

1) Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden sonra yaptığınızdan borçlanma emeklilik şartlarınızı, dolayısıyla emeklilik yaşınızı değiştirmez. Sadece prim ödeme gün sayınızı artırır. Priminiz yeterli olduğundan bize göre askerliğinizi borçlanmanıza gerek yok.

Haberin Devamı

2) Emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5825 gün prim ödeme ve 56 yaş şartlarına tabisiniz. Priminiz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 56 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Sonuç olarak e-Devlet’te görünen emeklilik yaşınız doğru.

5600 GÜN PRİM VARSA YARARLANIRSINIZ

SORU: 1977 doğumluyum. 4 Şubat 1992 sigorta girişim var. Ne zaman emekli olurum? Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasası çıkarsa faydalanabilir miyim? Okan BARUTÇU

CEVAP: İlk girişte adınıza prim ödemesi varsa, emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5600 gün prim ödeme ve 53 yaş şartlarına tabisiniz. 5600 gün prim ödemiş olmanız şartıyla 53 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. 5600 gün prim ödemeniz varsa, yasa çıkarsa sizi de kapsar.

YASA ÇIKTIĞINDA BELLİ OLUR

SORU: 3 Mart 1977 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 1 Ekim 1993. E-Devlet üzerinden baktığımda prim ve çalışma süresi dolu görünüyor. Normal şartlarda ne zaman emekli olurum? Emeklilikte yaşa takılanlar (ETY) yasası çıkarsa ben de emekli olabilir miyim? Mustafa YILMAZ

CEVAP: İlk girişte adınıza prim ödemesi varsa, emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5675 gün prim ödeme ve 54 yaş şartlarına tabisiniz. 5675 gün prim ödemiş olmanız şartıyla 54 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Henüz ortada kamuoyuyla paylaşılan bir EYT yasa tasarısı yok. Ancak 18 yaşından önceki sigorta başlangıcını göz ardı eden, sigortalılık süresi ve prim ödeme şartlarını sağlayıp, emekli olmak için aranan yaşın dolmasını bekleyenleri emekli eden bir yasa çıkartılması halinde siz de yararlanırsınız.

Haberin Devamı

54 YAŞIN DOLMASINI BEKLEYECEKSİNİZ

SORU: 1978 doğumluyum. İlk işe başlama tarihim 24 Nisan 1998. Şu an 5635 gün primim var. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasasından yararlanabilir miyim? Ömür CEYLAN

CEVAP: Ömür ismi hem erkekler hem de kadınlar tarafından kullanılmaktadır. Askerliğiniz hakkında bilgi vermediğinize göre kadın okur olmalısınız. Sorunuzu kadın okur olduğunuz varsayımına göre cevaplandırıyoruz. Emekli olmak için 20 yıl sigortalılık süresi, 5975 gün prim ödeme ve 54 yaş şartlarına tabisiniz.

340 gün daha prim ödeyerek priminizi 5975 güne tamamlamanız şartıyla 54 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Priminizi 5975 güne tamamlayacağınız tarihten sonra çıkacak EYT yasasından yararlanırsınız. Ancak EYT esasları henüz belli değil. Sorunuzun bu kısmına yasa tasarısı ortaya çıktığında cevap vermek daha doğru olur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder