Ekrem Sarısu Emekli kız çocuğuna anne babadan aylık bağlanması
HABERİ PAYLAŞ

Emekli kız çocuğuna anne babadan aylık bağlanması

Soru: 25 Ekim 1960 doğumluyum. Bir yıl önce SSK’dan emekli oldum. Bekarım ve en düşük emeklilik maaşı bağlandı. Rahmetli babam da SSK’dan emekli. Annem Bağkur emeklisi. SGK’yı aradım. Babamın maaşını alamayacağımı bildirdiler. ‘Emekli Sandığı olsa babadan maaş alırdınız’ dediler. Bu adalet mi? Haksızlık değil mi? Ben üvey evlat mıyım? Zerrin BONCU

Cevap: Anneniz veya babanızdan biri Emekli Sandığı emeklisi olsaydı, SSK emeklisi olsanız da ana veya babanızdan yetim aylığı alabilirdiniz. Ancak SSK ve Bağkur, emekli kız çocuğuna ana veya babasından yetim aylığı bağlamıyor.

Haberin Devamı

Maalesef bu durum yasalar arasındaki farktan kaynaklanıyor. Şikayetinizde ve siteminizde haklısınız. Umarız bir gün yasalar arasındaki fark giderilir ve her sigortalı, eşit ve adil bir uygulamaya muhatap olur.

5200 GÜN PRİM VE 61 YAŞA TABİSİNİZ

Soru: 1968 doğumlu çalışan bir kadınım. Sigortam Nisan 2014’te başladı. 15 yılı doldurmaya çalışıyorum. Kaç günden ve yaştan emekli olurum? A.B

Cevap: Yaş haddinden emekli olmak için 5200 gün prim ödeme ve 61 yaş şartlarına tabisiniz. Priminizi 5200 güne tamamlamanız şartıyla 2029’da 61 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

EMEKLİ AYLIĞINA HACİZ KONABİLİR Mİ?

SORU: Eşim 2012 yılında emekli oldu. Maaşını PTT’den alıyordu. Eşim maaşına endeksli bir kaç banka ile anlaşarak kredi çekmiş. Bir zamana kadar bu krediler ödendi. Fakat sonra bazı sebeplerden ötürü ödenemedi.

Belli bir zaman sonra borçlar Varlık Fonu’na devroldu. Şimdi de icralık. Varlık şirketleri icraya vermiş, eşimin maaşı şimdi buraya kesiliyor. Böyle durumda varlık şirketinin buna hakkı var mıdır? Nevin İÇÖZ

CEVAP: Bankalar batık olarak tanımlanan alacaklarını çok düşük bedellerle varlık yönetim şirketlerine devretmekteler. Yani satmaktalar. Varlık yönetim şirketleri de satın aldığı banka borcunu takip ve tahsil ederek kazanç sağlamakta.

Dolayısıyla varlık yönetim şirketinin bankadan devraldığı borcu takip ve tahsil etmesi normal. Ancak emekli aylıkları emeklinin muvafakati (izni) olmadan haciz edilemez. Eşinizin izni yoksa bulunduğunuz yerdeki icra hakimliğine ‘haciz edilemezlik şikayeti’nde bulunmanız halinde konan haciz kaldırılır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder