Ekrem Sarısu Emekli olacak kadar primi bulunan prim iadesi alamaz
HABERİ PAYLAŞ

Emekli olacak kadar primi bulunan prim iadesi alamaz

Soru: Mayıs 1983 doğumluyum. Haziran 1997 SSK girişliyim. Toplamda 6000 günü aşkın prim ödemem var. Doğuştan kalp rahatsızlığım var. Oranları yeterli değil diye emekli olamıyorum. EYT yüzünden de uzunca beklemem gerekiyor.

Primim asgari ücret üstünden yattığı için de maaşım düşüyormuş. SSK’mı iptal ederek ödenen primlerimi almam doğru olur mu? Sonuçta önümde 20 yıl daha var. Tekrar başlayıp yaş dolana kadar SSK’ya prim ödesem sanırım bir kez daha emekli olurum. Kafam karışık. Sizce ne yapmalıyım? ● Ümit AKGÜN

Haberin Devamı

Cevap: Öncelikle emekli olmaya yetecek kadar priminiz olduğundan ödediğiniz primleri geri alamayacağınızı belirtelim. En az yüzde 40 oranında işgücü kaybı raporu ve vergi indirimi almanız halinde hemen emekli olabilirsiniz.

Vergi indirimi alamazsanız priminiz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 57 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Ayrıca asgari ücretten prim ödeyen her sigortalının aylığının düşmesi söz konusu değil. Daha önce yüksek kazanç üstünden uzun yıllar prim ödedikten sonra asgari ücret üstünden prim ödeyenlerin emekli aylığında az da olsa düşme olmakta.

ÖLÜM AYLIĞI İÇİN EN AZ 900 GÜN PRİM ÖDENMESİ LAZIM

Soru: 1940 doğumlu kayınpederim 7 Ağustos 2018’de vefat etti. İlk işe giriş tarihi 1 Haziran 1965 olup 391 gün prim ödemesi çıkıyor. Kayınvalideme ölüm aylığı bağlatmak mümkün mü? ● Harun KONAKÇI

Cevap: Ölüm aylığı için vefat eden sigortalıdan 5 yıl sigortalılık süresi ve 900 gün prim ödeme şartları aranıyor. Kayınbabanızın 900 gün prim ödemesi olmadığından maalesef kayınvalidenize ölüm aylığı bağlatamazsınız.

HEM EŞİNİZ HEM DE BABANIZDAN ÇİFT AYLIK ALAMAZSINIZ

Soru: Babam 5 Aralık 2008’de vefat etti. Eşim de 19 Ağustos 2010’da vefat etti. Babam Bağkurlu eşim de SSK’lıydı. Babamın ve eşimin maaşını alabilir miyim? ● Nazlı K.

Cevap: Her ne kadar eşiniz ve babanız farklı sosyal güvenlik kurumlarına tabi olsalar da ikisinin de vefat tarihi 1 Ekim 2008’den sonra olduğundan maalesef her ikisinden de aylık alamazsınız. Tercih ettiğiniz aylığı alabilirsiniz.

Haberin Devamı

EMEKLİLİK İÇİN PRİMİ 5200 GÜNE TAMAMLAMANIZ GEREK

Soru: 1967 doğumluyum. Sigortam Eylül 2014’te okuldan başlatıldı. Ev çalışanı olarak çalışmaktayım. Ne zaman emekli olurum? ● HACER

Cevap: Sorunuzdan sigortanızın Eylül 2014’te başladığını anlıyoruz. Yaş haddinden emekli olmak için; 5200 gün prim ödeme ve 61 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemenizi 5200 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. (Ara boşluğunuz yoksa bundan sonra da ara vermeden prim öderseniz Şubat 2029 ayı sonunda)

VERGİ İNDİRİMİ ALIP 80 GÜN DE PRİM ÖDEMELİSİNİZ

Soru: 10 Ekim1981 doğumluyum. İlk işe giriş tarihim 15 Ağustos 2003’tür. Yüzde 51 engelli raporum var. Toplam 12 sene çalıştım. Ne zaman emekli olabilirim? ● Serap KLC.

Cevap: Maliyeden vergi indirim hakkı da almanız halinde 3’üncü derece engelli olarak emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 4400 gün prim ödeme şartlarına tabi olursunuz.

12 yıl prim ödediğinize göre 4320 gün prim ödemeniz var. 80 gün daha prim ödeyerek priminizi 4400 güne tamamlamanız şartıyla, 20 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 2023’te emekli olabilirsiniz

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder