Ekrem Sarısu Emekli olmak için 50 yaşın dolmasını beklemelisiniz
HABERİ PAYLAŞ

Emekli olmak için 50 yaşın dolmasını beklemelisiniz

Haberin Devamı

Soru: 14 Temmuz 1969 doğumluyum. Şubat 1987’de SSK sigortam başladı. 6100 gün prim ödemem var. Sağlık problemlerimden dolayı çalışamıyorum. Ne zaman emekli olabilirim? Ziya KAHRAMAN Cevap: Emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 50 yaşınızı dolduracağınız 24 Temmuz 2019 tarihinde emekli olabilirsiniz. Şayet sağlık probleminiz en az yüzde 60 işgücü kaybına yol açmışsa ve SGK Sağlık Kurulu’nun raporunuzu incelemesi sonucunda maluliyetinize karar verilirse hemen de emekli olabilirsiniz.

[[HAFTAYA]]

Sekiz yıldan beri sigortasız işçi çalıştıran işveren çok ciddi risk üstlenmiş demektir


Soru: 2004 yılında SSK’dan emekli oldum. Yaklaşık 8 yıldır başka bir işte çalışıyorum. Birkaç kere yeniden sigortalı olmak için işyeri benden kimlik aldı. Fakat halen sigortalı gözükmüyorum. Çalıştığım şirketten kıdem tazminatı talep edebilir miyim? Ergun ÖZDOĞAN Cevap: İşverenin Sosyal Güvenlik Destek Primi yönünden girişinizi SGK’ya bildirip, her ay destek primi ödemesi ve ödediği ücretten gelir ve damga vergisi stopajı yaparak her ay vergi dairesine yatırması gerekiyordu. Eğer iş sözleşmesi yapmışsanız 8 yıldan beri sigortasız çalıştırıldığınız gerekçesiyle iş akdinizi fesih edip, kıdem tazminatı talep edebilirsiniz. Ödemediklerinde iş mahkemesine dava açıp, mahkemede çalışmanızı belge veya şahitlerle ispatlamanız halinde kıdem tazminatınızı mahkeme kararıyla alabilirsiniz. Sözleşme yapmamışsanız işverenle görüşüp, kıdem tazminatını ödemesini, aksi halde şikayet hakkınızı kullanarak 8 yıldan beri sigortasız çalıştırıldığınızı SGK’ya ve Maliye’ye bildireceğinizi ayrıca dava açacağınızı bildirdiğinizde işveren kıdem tazminatınızı ödeyecektir. Çünkü 8 yıldan beri bir kişinin sigortasız çalıştırılmasının, işveren açısından çok riskleri vardır. İşverenle konuşarak anlaşmanız en doğru olanı. Şikayet ve dava ile de işverenin ciddi şekilde başı ağrır.

Askerliğinizin 70 gününü borçlanırsanız 30 Ekim’de dilekçenizi verebilirsiniz


Soru: Doğum tarihim 24 Mart 1975. 9 Ocak 1997’de SSK’lı oldum. 3’üncü derece engelliyim. Vergi indiriminden yararlanıyorum. 4285 gün prim ödemem var. Bütün haklarım tamam olduğu halde beni emekli etmiyorlar. SGK askerlik borçlanması istiyor. 1995-1996 yıllarında 5, 6 ay askerlik yaptım. Acaba neye dayanarak askerlik borçlanması istiyorlar? Ne zaman emekli olabilirim? Ayhan KOÇ Cevap: 6 Ağustos 2003 itibarıyla sizin gibi 6 yıldan fazla 9 yıldan az süredir sigortalı olan vergi indirimi hakkı alan 3’üncü derece engelliler emekli olmak için; 17 yıl sigortalılık süresi, 3920 gün prim ödeme şartlarına tabi bulunuyor. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 17 yıllık sigortalılık süresinizi dolduracağınız 9 Ocak 2014’te emekli olabilirsiniz. SGK, 17 yıllık sigortalılık sürenizi doldurmanız için askerliğinizi borçlanmanızı istiyor. Askerlik sürenizin 70 gününü borçlanmanız halinde 29 Ekim 2013 itibarıyla emekliliği hak eder ve 30 Ekim 2013’te emeklilik başvurunuzu yaparsanız 1 Kasım 2013’ten itibaren emekli aylığınız bağlanır.

Emekli aylığına esas ortalama aylık kazancınızı düşürmeyin


Soru: 7 Mart 1965 doğumluyum. Askerden sonra 1 Ekim 1987’de sigortalı oldum. 25 yıl ve 9200 prim tamamladım. 6 ay sonra askerlik borçlanması yaparak emekli olabiliyorum. İşten ayrıldım. Sigortam tavandan ödendi. Primimi daha düşük ödeyecek olan bir işe girersem emekli maaşımı olumsuz etkiler diye biliyorum. Yorumunuzu rica ederim. M.E./İSTANBUL Cevap: Basit ve özet olarak izah edecek olursak; emekli aylığını üstünden prim ödenen kazanç tutarı ile prim ödeme gün sayısı belirliyor. Prim ödenen kazanç tutarı güncellenerek, emekli aylığı hesabına esas, ‘ortalama aylık kazanç’ tutarı bulunuyor. Ve bu kazanç tutarının prim ödeme gün sayısına göre belirlenen, ‘aylık bağlama oranı’ kadarlık kısmı emekli aylığı olarak ödeniyor. Düşük kazanç tutarı üstünden prim ödemeniz, emekli aylığı hesabına esas ortalama kazanç tutarınızı düşüreceğinden emekli aylığınız düşer. Ortalama kazanç tutarınızın düşmemesi için eski kazanç tutarınıza yakın bir kazanç üstünden prim ödemelisiniz.

Vergi indirimi alırsanız emekli olabilirsiniz

Soru: 29 Temmuz 1974 doğumluyum. Sol bacağım dizden aşağı ampute. Sigortamın başlangıcı 1992. Yatan primim 9300 gün. Devlet hastanesinden yüzde 43 raporum var. Emekliliğim için bunlar yeterli mi veya olabilmek için ne yapmam gerekli? Levent DADÜK Cevap: Vergi indirim hakkı almanız halinde emekli olmak için; 6 Ağustos 2003 tarihi itibarıyla sizin gibi 9 yıldan fazla 12 yıldan az süredir sigortalı olan vergi indirimi almış 3’üncü derece engellilere tanınan, 16 yıl sigortalılık süresi ve 3760 gün prim ödeme şartlarına tabi olursunuz. Aranan şartları sağlamış olduğunuzdan, vergi indirimi aldığınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Gayrimenkullerin mirasçı adına tescili harca tabi değil


Soru: Babadan kalan gayrimenkulün mirasçılar adına tescilini yaptırmak için ne kadar tapu harcı ödenmesi gerekiyor? SULTAN Cevap: Miras kalan gayrimenkullerin mirasçılar adına tapu tescili tapu harcına tabi değil. Babanızdan kalan gayrimenkulleri tapu harcı ödemeden üstünüze geçirebilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder