Ekrem Sarısu Emeklilik şartlarınız işgücü kaybı oranınıza göre değişir
HABERİ PAYLAŞ

Emeklilik şartlarınız işgücü kaybı oranınıza göre değişir

Soru: 1971 doğumluyum. SSK başlangıcım 1985 olup 1300 gün prim ödemem var. Askeriyeden kalp yetmezliği raporum var. Emekli olabilir miyim? ● O.K

Cevap: Rahatsızlığınızın vücudunuzda yarattığı işgücü kaybı önemli. Çünkü emeklilik şartlarınızı işgücü kaybı oranınız belirliyor. Şöyleki; rahatsızlığınız ilk defa sigortalı olduğunuz tarihte yoksa yani; hastalığınız sigortalı olduktan sonra meydana gelmişse ve yüzde 60 oranında işgücü kaybınız varsa, 500 gün daha prim ödeyerek priminizi 1800 güne tamamlayacağınız tarihte malulen emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

Şayet en az yüzde 40 oranında işgücü kaybınız varsa ve Maliye’den de vergi indirimi almanız halinde, emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödeme şartlarına tabi olursunuz. Ve 2300 gün daha prim ödeyerek priminizi 3600 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

ENGELLİLERDE SSK BAŞLANGICI VE ENGEL ORANI BELİRLEYİCİ

Soru: 1977 doğumluyum. Yüzde 48 raporum ve 3652 gün prim ödemem var. Acaba ne zaman emekli olabilirim? ● Mesut KUZUCUK

Cevap: Emekli olma şartlarını sigorta başlangıç tarihi belirliyor. Hangi tarihte ve hangi şartlarda emekli olacağınız sigorta başlangıç tarihinize göre değişir. Sigorta başlangıç tarihinizi bildirmeniz halinde sorunuzu cevaplandırabiliriz.

YAŞ KANUNU İÇİN HAYALCİ OLMAMAK LAZIM

Soru: 22 Mayıs 1976 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 22 Haziran 1999 olup toplam 5750 gün prim ödemem var. Askerliğimi Kasım 1997-Mayıs 1999 arasında yaptım. ne zaman emekli olabilirim? Yaşa takılanlar ile ilgili yasa çıkarsa ne gibi değişiklikler olabilir? ● Kamil Ergin

Cevap: Askerlik sürenizin 7 ayını borçlanmanız halinde emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5900 gün prim ödeme ve 57 yaş şartlarına tabi olursunuz. Borçlanmayla prim ödeme şartını da sağlamış olacağınızdan, borçlanmadan sonra prim ödemeseniz de 57 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Cumhurbaşkanı getirdiği maliyetten dolayı emeklilikte yaşa takılanlar için kanun çıkartılmayacağını açıkladı. Yaş kanunu için fazla hayalci olmamak lazım.

Haberin Devamı

ÇALIŞMA DEVAM EDERKEN KIDEM TAZMİNATI ÖDENMEZ

Soru: Yaklaşık 15 yıldır binamızda çalışan kapıcımız var, 40 yaşında. 12 yıldır SGK primini yatırıyoruz. Elimizde 10 bin lira kadar paramız varken beş-altı yıllık emeklilik tazminatını kendisine ödeyebilir miyiz? Kendisi almak istemiyormuş, kanunen böyle bir hakkımız var mı yok mu? ● ALİ

Cevap: Kanunen böyle bir hakkınız yok. Kıdem tazminatını çalışanınız emekli olduğunda veya işine haksız yere son verdiğinizde veya haklı bir nedenle iş akdini kendisi fesih ettiğinde kıdem tazminatı ödemeniz gerekir. Zaten kıdem tazminatı olarak yapacağınız ödemeyi çalışanınız kabul etse bile, bu kıdem tazminatı değil kıdem tazminatı avansı olur. Ve ileride emekli olurken veya işine son verdiğinizde, hiç kıdem tazminatı ödenmemiş gibi, tüm çalışma süresi için son aldığı ücret üstünden kıdem tazminatı hesaplayıp, avans olarak yaptınız ödemeyi düştükten sonra kalanı ödemeniz lazım. Bu da bugün yapacağınız ödemenin size hiçbir yararı olmadığı anlamına gelir.

Haberin Devamı

İNTİBAK YASASI GÜNDEMDE DEĞİL

Soru: İntibak yasası çıkacak mı? 2017’de emekli oldum. 1100 lira emekli maaşı alıyorum. ● Ali

Cevap: 2000’den sonra özellikle Ekim 2008’den sonra emekli olanların emekli aylıklarının düşük olması haklı olarak emeklide intibak beklentisi yaratıyor. Zaman zaman intibakın getireceği mali yük de yetkililer tarafından hesaplanmasına karşın, maalesef bugün için siyasi otoritenin gündeminde intibak bulunmuyor. Ancak bu ileride de olmayacağı anlamına gelmiyor. Siyasi otorite istediği zaman intibak yasası çıkartabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder