Ekrem Sarısu Eşinizin EYT yasasından yararlanması gerekir
HABERİ PAYLAŞ

Eşinizin EYT yasasından yararlanması gerekir

Soru: 2 Eylül 1971 doğumlu eşimin SSK giriş tarihi 1995 olup 5900 gün primi var. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasasından yararlanabilir mi? HÜSEYİN

Cevap: Eşinizin 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olup, 20 yıldan fazla sigortalılık süresi ve 5825 günden fazla prim ödemesi olduğundan, çıkacak EYT yasasından yararlanması gerekir. Ancak bugün için henüz EYT esasları belli değil. İlgili bakan 2023 yılının Ocak ayında TBMM’ye getireceklerini açıkladı. Yasa tasarısı ortaya çıksın sorunuza daha net cevap verebiliriz.

Haberin Devamı

GİRİŞİNİZ ÇIRAK SİGORTASI DEĞİLSE EYT’DEN YARARLANIRSINIZ

SORU: 1976 doğumluyum. Sigorta girişim 1 Temmuz 1989 olup 7500 gün primim var. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasası çıkarsa faydalanabilir miyim?  Berat KUZU

CEVAP: Girişiniz çırak sigortası değilse yani adınıza kişileri emekli eden uzun vadeli sigorta kollarına (malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına) prim ödenmişse emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ve 51 yaş şartlarına tabisiniz. Priminiz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 51 yaşı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

EYT yasasının esasları henüz belli değil. Ancak çıkacak yasadan yararlanmanız gerekir. Şayet girişinizde adınıza emeklilik primi ödenmemişse emeklilik şartlarınız ve EYT yasasından yararlanıp yararlanmayacağınız, sigorta başlangıç tarihinize göre değişir. Adınıza ilk defa prim ödenen tarihi bildirirseniz sorunuzu yeniden cevaplandırırız.

ÇIRAK SİGORTASINDA EMEKLİLİK PRİMİ ÖDENMEZ

Soru: 1 Ocak 1975 doğumluyum. Sigorta giriş tarihim 1 Şubat 1989 olup 4570 gün primim var. 1997’de 18 ay askerlik yaptım. 5450 prim, 25 yıl sigortalılık süresi ve 51 yaş şartlarına tabiyim. Yeni çıkacak emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasası yaş ya da prim şartlarımı olumsuz etkiler mi? Yapılan açıklamalar kafa karıştırıcı. Serkan ULUKAYA

Cevap: İlk girişinizde adınıza kişileri emekli eden uzun vadeli sigorta kollarına (malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına) prim ödenmişse emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabisiniz. 880 gün daha prim ödeyip priminizi 5450 güne tamamlamanız şartıyla, 51 yaşı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

Ancak ilk girişiniz çırak veya staj sigortasıysa, çırak ve staj sigortalarında kişileri emekli eden sigorta kollarına prim ödenmediğinden, emeklilik açısından sigorta başlangıcı sayılmaz. Dolayısıyla bu şartlarla emekli olamazsınız. Emekli olma şartlarınız adınıza ilk defa uzun vadeli sigorta kollarına prim ödenen tarihe göre belirlenir.

EYT yasasının esasları henüz belli değil. İlgili bakan EYT yasa tasarısının Ocak 2023’te TBMM’ye getirileceğini açıkladı. EYT’den etkilenip etkilenmeyeceğiniz veya nasıl etkileneceğiniz, sigorta başlangıç tarihiniz ve yasa tasarısı ortaya çıktığında belli olur.

ŞARTLARIN DEĞİŞMESİ İÇİN 564 GÜN ASKERLİK LAZIM

SORU: 1978 doğumluyum. İlk sigorta başlangıç tarihim askerlikten sonra Nisan 2001’dir. Askerliğimi borçlanıp sigorta başlangıç tarihimi 1999’a çekebilir miyim? Abdullah KÖMÜRCÜ

Haberin Devamı

CEVAP: Sigorta başlangıç tarihinden önceki askerlik süresinin borçlanılması, sigorta başlangıç tarihini borçlanma gün sayısı kadar geri çeker. Başlangıcınızı tarih (gün, ay, yıl) olarak bildireceğiniz yerde sadece yıl olarak bildirmişsiniz. Oysa bir gün bile şartları değiştirebiliyor.

Sigorta başlangıç tarihinizin 1 Nisan 2001 olduğunu varsayarsak, askerlik borçlanmasının emeklilik şartlarınızı değiştirebilmesi için; başlangıç tarihinizi 7 Eylül 1999 tarihine çekecek kadar askerlik süreniz (564 gün) olması lazım. Muhtemelen en fazla 18 ay askerlik yaptığınızdan askerlik borçlanması emeklilik şartlarını değiştirmez. Sadece prim gün sayınızı artırır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder