Ekrem Sarısu EYT kapmasında değilsiniz
HABERİ PAYLAŞ

EYT kapmasında değilsiniz

SORU: 1978 doğumluyum. SSK’lı işe girişim Ağustos 2000. Toplam 7300 gün prim ödemem var. 2003 yılında 6 ay kısa dönem askerlik yaptım. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasası bizi de kapsar mı?  Turushan GÜLYAŞAR

CEVAP: EYT yasasının; 8 Eylül 1999’da sigortalı olup bu tarihte yürürlüğe konan 4447 sayılı yasa ile emekli olacağı tarih uzayanlardan, emeklilik için aranan sigortalılık süresi ve prim şartını sağlayıp, yaşın dolmasını bekleyenleri kapsaması öngörülüyor.

Beklendiği gibi bir yasa çıkması halinde maalesef sizi kapsamaz. Ancak henüz EYT yasasının esasları belli değil. Bakan çalışmaların tamamlanarak yasa tasarısının Ocak 2023’te Meclis’e getirileceğini açıkladı. Belli olmaz belki tüm sigortalıları kapsayacak bir yasa da çıkartılabilir. Yasa tasarısı belli olduğunda sorunuzun bu kısmına daha net cevap verilebilir.

Haberin Devamı

57 YAŞA TABİSİNİZ

Soru: Ocak 1973 doğumluyum. Sigorta giriş tarihim 1 Ekim 1997. Toplam 7064 gün prim ödemem var. 16 ay yedek subay olarak askerlik yaptım. Sigorta girişim askerlikten önce. Yedek subay olanlar borçlanma yapabilir mi ve faydası olur mu? Ne zaman emekli olabilirim? Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasası çıkarsa durumum nasıl olur? Erhan ÇOBAN

Cevap: Emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5900 gün prim ödeme ve 57 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim yatırmasanız da 57 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Yedek subay okul süresini borçlanabilirsiniz. Ancak bu priminizi artırır, emekli olma şartlarınızı değiştirmez.

Priminiz yeterli olduğundan borçlanma yapmanıza gerek yok. 25 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 1 Ekim 2022’den sonra çıkacak bir EYT yasasından yararlanmanız gerekir. Ancak henüz EYT esasları belli değil. Yasa tasarısı ortaya çıktığında burada gerekli açıklamaları yaparız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder