Ekrem Sarısu EYT'de memuriyetten sonraki çalışmaya göre başvuru
HABERİ PAYLAŞ

EYT'de memuriyetten sonraki çalışmaya göre başvuru

Memurlardan kadın ise 20, erkek ise 25 yıl hizmet süresini tamamladıktan sonra, gerekli yaşı çalışmadan tamamlamak için istifa ederek görevinden ayrılanlar veya görevine son verilmiş olanların, SSK veya Bağkur’a tabi sigortalı olarak çalışmadan emekliliği beklerken, EYT yasası ile birlikte yaş şartı kaldırılınca emeklilik hakkı elde edenler, emeklilik başvurusunu bir dilekçe ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na veya son görev yaptıkları kamu kurum veya kuruluşuna yapabilecekler. Bu durumda olan memurlardan Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuracak olanların, örneği matbu olarak hazırlanmış olan “Ek-48 Açıkta İken (kadın 20, erkek 25 yıl hizmeti olanlar için) Emeklilik Talep Formu”nu doldurarak imzaladıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bulundukları yerdeki il müdürlüğüne veya merkez müdürlüğüne vermesi veya Ankara, Çankaya, Mithatpaşa caddesinde bulunan SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Kamu Görevlileri Emeklilik Dairesi Başkanlığı’na posta ile (taahhütlü veya iadeli taahhütlü) veya bu yerdeki evrak kayıt servisine elden vererek emeklilik talebinde bulunabilecek.

Haberin Devamı

SSK VEYA BAĞKUR’A TABİ ÇALIŞMASI OLANLAR

Memurlardan görevden ayrıldıktan sonra SSK veya Bağkur gibi diğer sigortalılık statülerine tabi çalışması olanlardan, EYT yasası ile emekliliği hak edip emeklilik talebinde bulunmak isteyenler, SSK veya Bağkur sigortalıları gibi emeklilik talebinde bulunabiliyor. Yani Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bulundukları yerdeki il müdürlüğüne veya sosyal güvenlik merkez müdürlüğünden; Sosyal Güvenlik Kurumu’nca matbu örnek olarak hazırlanmış “Ek-38:Gelir/Aylık/ Ödenek Talep Belgesi”ni temin edip veya Sosyal Güvenlik Kurumu’nun internet adresi olan www.sgk.gov.tr adresinden Emeklilik, Form ve Dilekçeler bölümünden bir baskısı alınarak ilgili bölümlerinin doldurup imzalanarak, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun başvuru yapılacak ilgili bölümünün evrak kayıt birimine verilmek suretiyle yaşlılık aylığı başvurusu yapabilecekler.

SON 7 YILLIK ÇALIŞMA!

Memurlardan görevden ayrıldıktan sonra SSK veya Bağkur gibi diğer sigortalılık statülerine tabi çalışması olanlardan emeklilik talebinde bulunmak isteyenler, e-Devlet üzerinden de elektronik ortamda yaşlılık aylığı talebinde bulunabiliyor. Elektronik başvuruda ise öncelikle www.turkiye.gov.tr internet adresinden e-Devlet şifresi ile giriş yapılması gerekiyor.

Haberin Devamı

Daha sonra arama bölümüne geliri aylık veya ödenek yazılarak veya doğrudan gelir, aylık, ödenek talep belgesinin verilmesi yazılarak talep ekranı açılıyor. Talep ekranından da “Tahsis Talep Türü” alanından “Yaşlılık Aylığı” seçildikten sonra altındaki Sigorta Türü alanından da sigortalılık statüsüne göre “4/A SSK” veya “4/Bağkur” alanı seçilip istenilen veri girişi yapılarak yaşlılık aylığı talebinde bulunabilecek.

Memurlardan görevden ayrıldıktan sonra SSK veya Bağkur gibi diğer sigortalılık statülerine tabi çalışması olanlardan emeklilik talebinde bulunan memurun son yedi yıllık çalışma süresine bakılarak değerlendiriliyor ve primi ödenen son yedi yılda (son ödenen 2520 gün prim içinde) memuriyet süresi fazla ise 4/c statüsünden (memuriyetten) emekli aylığı bağlanıyor.

Haberin Devamı

AYLIK BAŞLANGIÇ VE İLK ÖDEME TARİHLERİ

Sosyal Güvenlik Kurumu’na yaşlılık aylığı için başvuranlara, başvuru tarihini takip eden aybaşından geçerli olmak üzere yaşlılık aylığı bağlanıyor. İşçi ve Bağkur’lular için aybaşı ayin 1’i kabul edilmekle birlikte, memurlarda durum biraz farklı. Görevde olan memurların emeklilik taleplerinde emekli aylıkları son maaş aldıkları ayın 15’inin takip eden ayın 15’inden geçerli olmak üzere bağlanıyor.

Hizmet süresinin tamamladıktan sonra emeklilik yaşını beklemek üzere görevinden ayrılmış memurlara ise EYT yürürlüğe girince yaş şartı kalkacağından talep tarihini takip eden ayın 1’inden geçerli olmak üzere emekli aylığı bağlanacak. Sigortalıların emeklilik başvurusunda aybaşını geçirmeleri bir ay eksik emekli aylığı almalarına yol açacak.

Bu nedenle EYT yasası ile emekliliği hak edenlerin, hak kaybına uğramamak için yasanın yürürlüğe gireceği ayın sonuna kadar (ay sonunu geçirmeden) emeklilik başvurusu yapmaları gerekiyor. Sigortalılık süresini veya primini yasanın yürürlüğe gireceği tarihten sonra tamamlayacak olanlarda, süre veya primini ise tamamlayacakları tarihin ait olduğu ay içinde emeklilik için başvurmaları gerekiyor.

EMEKLİ İKRAMİYESİNE ETKİSİ

EYT’den yararlanacak memurların, başvurularını yaparken emekli ikramiyesi ödenecek fiili hizmet süreleri toplamına dikkat etmeleri gerekiyor. Memurlara genel olarak memuriyette geçen sürelerine, yurtdışı hizmet borçlanması sürelerine ve kamu kurum ve kuruluşlarında sözleşmeli personel veya işçi olarak çalıştıkları sürelerden tazminat ödenmeye hak kazanmış ancak tazminatları ödenmemiş sürelerine emeklilik ikramiyesi veriliyor.

Memurun emekli ikramiyesi işçilerin kıdem tazminatı gibi tam yıldan artan sürelere kıdem tazminatı hesaplandığı gibi hesaplanmıyor. Memurların emekli ikramiyesi ödenecek sürelerinden tam yıl geçen süresine ikramiye ödeniyor. Tam yılda artan süresine ise emekli ikramiyesi ikramiye ödenmiyor. Bu nedenle EYT’den emekli olacak memurların emekli ikramiyesine esas hizmet sürelerine çok dikkat etmesi ve tam yılın tamamlanmasına bir, iki ay gibi süre kalmışsa bu süreyi de tamamladıktan sonra emekli olmaları bir yıl fazla süre emekli ikramiyesi almalarını sağlayacaktır.

KIDEM TAZMİNATI İÇİN İŞYERİNE DE BİLDİRİM

EYT yasası ile emekliliği hak eden sigortalılar (işçiler), emekli olabileceklerine dair SGK’dan alacakları bir yazıyı işyerine ibraz ederek kıdem tazminatını da talep ederek iş sözleşmesini feshetmesi gerekiyor. Aksi durumda işverenler kıdem tazminatı alma hususunda sıkıntı yaşanabilir. Aman dikkat.

AYLIK GEÇ DE BAĞLANSA FARK ÖDENİYOR

EYT yasası yürürlüğe girince, emekliliği hak edenlerin erken emekli aylığından yararlanmak için ay sonunu geçirmeden (muhtemelen 28 Şubat 2023’ten önce) fiziki dilekçeyle veya e-Devlet üzerinden emekli aylığı başvurularını yaptıkları takdire de, başvuru tarihini takip eden aybaşından (1 Mart 2023) itibaren yaşlılık aylığı bağlanacak. Ancak 2.5 milyon sigortalı emekliliği hak edeceğinden büyük sayıda başvuru olacağına da hiç şüphe yok.

SGK’nın başvuruların tamamını sonuçlandırarak hemen aylık bağlaması fiziken mümkün değil. Muhtemelen aylık bağlanma talepleri birkaç ayda sonuçlandırılacak. Ancak aylıklar geç bağlansa da geçmiş ayların aylıkları toplu olarak EYT’lilere ödenecek. Yani hiçbir emekli hak kaybına uğramayacak.

BİTTİ

Sıradaki haber yükleniyor...
holder