Ekrem Sarısu Gelir getirici işte çalışmadığı sürece aile yardımı kesilmez
HABERİ PAYLAŞ

Gelir getirici işte çalışmadığı sürece aile yardımı kesilmez

Soru: 26 Ocak 1976 doğumluyum. İlk işe giriş tarihim 1 Temmuz 1991 olup 5525 günü tamamlamama 780 gün eksiğim var. Bu günleri borçlanmak istiyorum. Eşim devlet memuru. Aile yardımı kesilmeden nasıl borçlanabilirim? Hatice ÜNAL

Cevap: Gelir getirici bir işte çalışmadığınız sürece devlet memuru olan eşinizin aldığı aile yardımı kesilmez. 780 gün olan prim eksiğinizi isteğe bağlı prim ödeyerek tamamlayabilirsiniz. İsteğe bağlı prim ödemeleri her ne kadar Bağkur’a sayılsa da SSK prim ödemesinden sonra isteğe bağlı olarak Bağkur’a 1259 günden az (780 gün) prim ödeyeceğinizden SSK’dan emekli olmanıza bir zararı olmaz. Priminizi 5525 güne tamamlamanız şartıyla 48 yaşınızı dolduracağınız 26 Ocak 2024’te emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

KENDİ İSTEĞİ İLE AYRILAN KIDEM TAZMİNATI ALAMAZ

Soru: 8 yıldır sanayide özel bir şirkette çalışıyorum. İşyerinden ayrılmak istiyorum. Acaba kıdem tazminatı alabilir miyim? Yasin SARI

Cevap: Kendi isteği ile işinden ayrılanların kıdem tazminatı alabilmeleri için; emekli olmak için aranan şartlardan yaş dışındaki şartları sağlamaları gerekiyor. Sadece 8 yıl prim ödemeniz varsa maalesef kendi isteğinizle işinizden ayrıldığınızda kıdem tazminatı alamazsınız.

EMEKLİ İKRAMİYESİ DUL VE YETİM AYLIĞI BAĞLANANLARA DAĞITILIR

Soru: 23 Ekim 2021 tarihinde 1973 doğumlu 31 yıllık memur öğretmen olan bacanağım korona sebebiyle vefat etti. Eşi ve 5 çocuğu var. Eşi çalışmıyor, en büyük çocuğu kız, evli, 28 yaşında. İkinci çocuk erkek, bekar, 26 yaşında. Üçüncü çocuk kız, bekar, 24 yaşında. Dördüncü çocuk kız, bekar, 16 yaşında ve beşinci son çocuk kız, 8 yaşında. Bu durumda;

1) Emekli ikramiyesi kime ödenir?

2) Maaş kime bağlanır? Arif TORTOP

Cevap: Emekli Sandığı kız çocuklarına, memur olarak çalışmamaları, Emekli Sandığı emeklisi olmamaları ve bekar olmaları şartıyla vefat eden anne veya babalarından dolayı yetim aylığı bağlar. Sorunuzda bahsettiğiniz bekar olan ve memur olmadıkları anlaşılan 24, 16 ve 8 yaşlarındaki kız çocuklarına yetim aylığı bağlanır.

Ayrıca eşe de herhangi bir şart aranmaksızın dul aylığı bağlanır. Erkek çocuğa malul ve muhtaç olması şartıyla aylık bağlanıyor. Sonuçta vefat eden kişinin eşine ve üç kız çocuğuna aylık bağlanır. Emekli ikramiyesi de aylık bağlanan kişilere aylık bağlama oranlarında paylaştırılarak ödenir.

Haberin Devamı

10 GÜN ASKERLİK BORÇLANMASIYLA BİR YIL ERKEN EMEKLİ OLABİLİRSİNİZ

Soru: 1970 doğumluyum. İlk sigortalı işe başlama tarihim 1 Haziran 1994 olup şu anda 6100 prim günüm var. Ben de EYT’li miyim? Ne zaman emekli olurum? Aytun KÖYBAŞI

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5750 gün prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabisiniz. Priminiz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 2025’te 55 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yapmış olmalısınız.

Askerliğinizin 10 gününü borçlanmanız halinde, 2024’te 54 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olmanız da mümkün. Sigortalı olduğunuz tarihte emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 gün prim aranıyor, yaş şartı aranmıyordu. Şimdi yaşa takıldığınıza göre tabii ki siz de EYT’lisiniz.

Haberin Devamı

EYT ÇIKARSA NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

Soru: Sigorta başlangıç tarihim 26 Aralık 1993 olup 5280 gün prim ödemem var. Askerliğimi sigorta girişinden önce 1992-1993 yılları arasında 15 ay olarak yaptım. Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili bir yasa (EYT) çıkarsa ne zaman ve nasıl emekli olurum? Salih BEYDÜZ

Cevap: Askerlik sürenizi borçlanmanız halinde, emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5600 gün prim ödeme ve 53 yaş şartlarına tabi olursunuz. Doğum tarihinizi bildirmemişsiniz. Priminiz yeterli olduğundan borçlanmadan sonra prim ödemeseniz de 53 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Borçlanmayla prim şartını da yerine getirmiş olacağınızdan, sizin gibi; emekli olmak için aranan şartlardan sigortalılık süresi ve prim şartını sağlayıp emekli aylığı bağlatmak için aranan yaşın dolmasını bekleyenleri emekli edecek bir yasa (EYT) çıkarsa, siz de yararlanarak emekli olabilirsiniz. Ancak EYT konusunda en azından şimdilik fazla umutlu olmamak lazım. Cumhurbaşkanı yardımcısı ve ilgili bakandan farklı açıklamalar gelmekte. Zaten çıkacaksa 2023 seçimlerinden önce çıkacağını tahmin ediyoruz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder