Ekrem Sarısu Gerçek ücretle kuruma bildirilen ücretin farklı olması, çalışana haklı fesih hakkı verir
HABERİ PAYLAŞ

Gerçek ücretle kuruma bildirilen ücretin farklı olması, çalışana haklı fesih hakkı verir

Haberin Devamı

Soru: 15 Nisan 1977 doğumluyum. İşe giriş tarihim 3 Ocak 1996. 2883 gün prim ödemem var. 2000-2001 de 18 ay askerlik yaptım. Emeklilik maaşımın yüksek olması için son kaç yılımı yüksek yatırmam gerekiyor? Sigortam asgariden yatıyor. Oysa aldığım maaş üç misli. Bununla ilgili ne yapabilirim? ● Can GÜRBÜZ

Cevap: Son birkaç yılda yüksekten prim ödeyerek emekli aylığını yükseltmek 2000’den öncesinde kaldı. Emekli aylığının yüksek olması için, tüm çalışma hayatı boyunca yüksek kazanç tutarı üstünden prim ödemek gerekiyor. 2942 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 5825 güne tamamlamanız şartıyla, 56 yaşınızı dolduracağınız 15 Nisan 2033’te emekli olabilirsiniz.

Aldığınız gerçek ücretle kuruma bildirilen ve üstünden prim ödenen kazanç tutarının farklı olması, size iş akdinizi haklı nedenle fesih hakkı verir. Bu nedenle iş akdiniz fesih edip, kıdem tazminatınızı alarak işinizden ayrılabilirsiniz. Primlerinizin gerçek ücretiniz üstünden hesaplanması için, iş mahkemesine dava açabilirsiniz. Ancak bu durumda gerçek ücretinizle, kuruma bildirilen ücretiniz farklı olduğunda mahkemede belge ile ispatlamanız gerekir.

İhraç edilen memur emekli ikramiyesi alabilir mi?

Soru: 1980 yılında 3 ay kadar bir dernekte SSK’lı olarak çalıştıktan sonra, 25 Şubat 1980’de öğretmenliğe (memuriyete) başladım. Şu anda yaşım 58. 36 yıl 5 ay memuriyetim var. Kanun Hükmünde Kararname ile görevden ihraç edilmem üstüne emeklilik başvurusu yaptım.

Sonucu öğrenmek için aradığımda, emekli maaşı bağlandığını ancak, ihraç edildiğimden ve memuriyetten önce 3 ay sigortam olduğundan bir kuruş dahi emekli ikramiyesi alamazsın dediler. Henüz elime resmi bir yazı ulaşmadı. 100 bin liranın üstündeki ikramiyem bir anda sıfırlanmış oldu. İkramiyeme güvenerek aldığım borçlar vardı. Bu durumda nasıl bir yol takip etmeliyim? ● Ahmet ACAR

Cevap: Verilen bilgi doğru. Hizmet birleşmesi ile emekli olan ihraç edilen memur, emekli ikramiyesi alamıyor. Bu noktada dava açmaktan başka bir yol bulunmuyor. Hizmet süreniz emekli olmaya yettiği, SSK hizmetinizin birleştirilmesine gerek bulunmadığı, zaten hizmet birleştirme talebinizin de olmadığı gerekçeleri ile dava açarak, emekli ikramiyenizi yargı yoluyla almaya çalışabilirsiniz. Ancak fazla da umutlu olmamak gerekiyor.

Bağkur’u 2005’ten başlatamazsınız

Soru: 2005’ten 2008’e kadar vergi mükellefiydim. Ama Bağkur girişim yok. Bu dönemi Bağkur’a ekletebilir miyim? ● Ali DİKİCİ

Cevap: Sizin gibi Bağkur’a süresi içinde kayıt ve tescilini yaptırmayanların sigortalılık hak ve yükümlülüğü 1 Ekim 2008’den itibaren başlatılıyor. Bundan daha gerideki bir tarihten Bağkur başlatılamıyor. Maalesef Bağkurunuzu 2005’ten başlatamazsınız. Geçmişte bu şans verilmişti. Ancak kullanmadığınız anlaşılıyor.

Askerliğinizin üç ayını borçlanmalısınız

Soru: 15 Nisan 1967 doğumluyum. Bağkur girişim Şubat 1990. Askerlik borçlanması yapmadım. Ne kadar borçlanma yapmam gerekiyor? Ne zaman emekli olurum? ● Ahmet ARICI

Cevap: Askerlik sürenizin üç ayını borçlanmanız halinde, emekli olmak için; 25 tam yıl (9000 gün) prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, 51 yaşınızı dolduracağınız 15 Nisan 2018’de emekli olabilirsiniz.

Emekli olmak için 62 yaşı dolduracaksınız

Soru: 1 Mayıs 1958 doğumluyum. 15 Ekim 2003’te Bağkurlu oldum. Ne zaman emekli olurum? ● Yaşar ÜNVER

Cevap: Yaş haddinden emekli olmak için; 15 tam yıl (5400 gün) prim ödeme ve 62 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemenizi 15 Ekim 2018’e kadar devam ettirerek, toplam priminizi 5400 güne tamamlamanız şartıyla, 62 yaşınızı dolduracağınız 1 Mayıs 2020’de emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder