Ekrem Sarısu İhya işleminde hesaplanan prime taksit yoktur
HABERİ PAYLAŞ

İhya işleminde hesaplanan prime taksit yoktur

Haberin Devamı

Soru: 1962 doğumlu babam, daha önce Bağkur ve SSK’lı olarak yıllarca çalıştı. Artık emekli olmak istiyor. Sağlık durumu çok iyi değil. Son 5 yıldır SSK’lı olarak bir şirkette çalışıyor.

Ondan önce de Bağkurlu olarak bir işletme çalıştırdı. Ancak işleri iyi olmadığından Bağkur primini yatıramadı. Borçlarımızı ödemek istiyoruz. Ancak 20 bin civarı olan borç, faizle 40 bin lira oluyor. Yeni kanundan yararlanmak istedik. Ancak geçen yıl Bağkur borçlarını dondurdular.

Biz de geçen yıl ödeme yapabilecek durumda olmadığımızdan bir hamle yapamadık. Yakın zamanda bununla alakalı kanun çıkabilir mi? Eğer hiçbiri olmuyorsa da şu anki borcumuzu da taksitli ödeme imkânımız var mıdır? Devletin bu konuda bizlere desteği var mıdır? ● Salih DERE

Cevap: Prim borcundan dolayı durdurulan sigortalılık süresi ve silinen Bağkur prim borcu, son af kanunu kapsamında değildi. Dolayısıyla babanızın yasadan yararlandırılmaması yasal bir durum.

Silinen prim borçları, ihya işlemi güncel değerleri üstünden ödenerek kaybedilen sigortalılık süresi tekrar kazanılabiliyor (ihya ediliyor).

Ancak güncel değerler üstünden hesaplanan prim borcunun tebliğ tarihinden itibaren üç ay içinde ödenmesi lazım. Bu borcun taksitle ödenme imkânı yok. Babanızın durumunda pek çok sigortalı var. Siyasi otorite isterse bunlar için yeni bir yasa çıkartabilir.

İşyeri açmanız halinde emeli aylığınız kesilmez

Soru: SSK’dan malulen emekli oldum. Sigortalı çalışamadığım için geçinemiyorum. Kahvehane açıp Bağkurlu olarak çalışabilir miyim? Maaşım kesilir mi? Bir de prim ödeme şartlarım emekli gibi mi olur? Yoksa destek pirimi mi öderim? ● Salim BAŞERDEM

Cevap: Bağkurlu olmayı gerektiren faaliyete başlayan emeklilerden aylığını kestirmek istemeyenler 1 Mart 2016’dan itibaren Bağkur kapsamından çıkartıldı. Dolayısıyla destek primi kapsamından çıktılar.

Bu nedenle kahvehane açtığınızda istemediğiniz sürece, emekli aylığınız kesilmez. Ayrıca emekli aylığınızdandestek primi de kesilmez.

İki yıl çalışanın eş ve çocuklarına aylık bağlanmaz

Soru: Bundan 8 ay önce eşimi trafik kazasında kaybettim. SSK’lı çalışıyordu. 1443 gün primi çıktı. 3 tane çocuğum var. Çocuklara 100’er lira bana da 280 lira maaş bağladılar. Sorum şu; bir arkadaşımın da eşi vefat etti. Son iki sene çalışmışlığı var. 1.100 lira maaş bağlanmış. Konu ile ilgili bizi aydınlatabilir misiniz? ● Selami KAYA

Cevap: Arkadaşınızın bilgileri doğru değil. Çünkü SSK’dan ölüm aylığı bağlanması için; vefat eden sigortalıdan en az 5 yıl sigortalılık süresi ve 900 gün prim ödeme şartları aranır.

Bu nedenle, iki yıl çalışması olanın, hak sahibi eş ve çocuklarına dul-yetim aylığı bağlanmaz. Aylığınızda tereddüttünüz varsa, bulunduğunuz yerdeki Sosyal Güvenlik Kurumu il veya merkez müdürlüğüne yazılı olarak başvurup, dul-yetim aylığı hesabınızda yanlışlık olup olmadığını sorduğunuzda, aylık hesabınız kontrol edilir ve sonucundan tarafınıza bilgi verilir.


Almanya’da çalışırken emekli aylığı bağlatamazsınız

Soru: 1959 doğumluyum. Türkiye’de hiç çalışmışlığım yok. Almanya’da çalışıyorum, 3.50 dolar üzerinden 9000 gün borçlanıp borcumu ödedim. Çalıştığım için emekli aylığı almıyorum.

Anlayacağınız dondurmuş durumdayım. Öğrenmek istediğim, çevremden edindiğim bilgilerin doğru olup olmadığı... Çalıştığım halde emekli aylığımı bağlatabileceğimi söylüyorlar. Bu konuda bilgilendirseniz sevinirim. ● ERDOGAN

Cevap: Emekli aylığı bağlanması için Almanya’daki işinizden ayrılmanız, Türkiye’ye kesin dönüş yapmanız (kesin dönüş işinizden ayrılıp Türkiye’ye giriş yapmanız anlamındadır.

Aylık bağlattıktan sonra Almanya’ya gitmenizde mahsur yok) ve Almanya’dan sosyal yardımı veya sigorta yardımı almamanız gerekiyor. Maalesef duyumlarınız doğru değil.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder