Ekrem Sarısu İkramiye için son defa memuriyetten ayrılma şartı var mı?
HABERİ PAYLAŞ

İkramiye için son defa memuriyetten ayrılma şartı var mı?

SORU: Emekli olan memura emekli ikramiyesi ödenmesi için son defa memuriyetten ayrılma şartı var mı? CEMİL

CEVAP: Memurlara emekli ikramiyesi ödenmesi için gerekli şartlar, kişinin sigortalılık statüsüne göre, yani memuriyete başlama tarihine göre değişiyor. İlk defa 5510 sayılı Kanun’a göre 4/c sigortalısı olan memurların (1 Ekim 2008 den sonra göreve başlayanların) emekli ikramiyelerinin ödenmesi için son defa 4/c sigortası statüsünden görevden ayrılmış olmaları şarttır. Ancak Emekli Sandığı’na tabi olan yani 5434 sayılı Kanun’a göre sigortalılık tescili bulunanların emekli ikramiyesi ödenmesi için son defa memuriyetten ayrılmış olması şart değildir. Emekli Sandığı’na tabi olan memurların memuriyetten kıdem tazminatı almaya müstahak şekilde ayrılmış olması yeterlidir.

Haberin Devamı

YA 1920 GÜN DAHA PRİMYA DA 61 YAŞ

Soru: 1978 doğumluyum. Öğretmenim. Eylül 2001 girişliyim. Şu an 7080 gün primim var. 15 ay ücretsiz izin kullandım (doğum için 3 çocuğumda). İşten ayrılıp yaşı beklemek istediğimde Emekli Sandığı’ndan emekli olmak için ne kadar prim ödemem gerekli ve ne yapmam gerekiyor? Feyza DURSUN

Cevap: Emekli Sandığı’nda emekli olmak için, 25 tam yıl fiili hizmet süresi ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. İşten ayrılıp emeklilik yaşınızı beklemeniz için, Emekli Sandığı ile ilginizi isteğe bağlı iştirakçi olarak devam ettirerek 1920 gün daha prim ödeyip hizmetinizi 9000 güne tamamlamanız gerekiyor.

Veya doğum nedeniyle aylıksız izinde geçen 450 günü borçlanıp, isteğe bağlı olarak 1470 gün daha prim ödeyerek hizmet sürenizi 9000 güne tamamlayıp yaşınızı bekleyebilirsiniz. Ayrıca hiç borçlanma yapmadan ve bundan sonra prim de ödemeden 61 yaşınızı dolduracağınız tarihte Emekli Sandığı’ndan emekli olmanız mümkün (15 tam yıl hizmet süresi ve 61 yaş şartlarına tabi olarak).

HAZIRLIK SINIFINA BIR KADEME VERILIR MI?

SORU: Üniversitede bir yıl hazırlık sınıfı okudum. Bir kurumda memurum. ‘Hazırlık sınıfı için bir kademe verilir’ dediler. Ama kurumum bana uygulamıyor. Hazırlık okuyanlara bir kademe verilmiyor mu? NESRİN

Haberin Devamı

CEVAP: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 36/A-6b maddesi uyarınca; ortaokul ve dengi, lise ve dengi okulların, normal öğrenim süresinden fazla olması halinde, başarılı her öğrenim yılı için bir kademe ilerlemesi uygulanıyor. Ancak yükseköğrenimde hazırlık sınıfında geçen sürelere bir kademe ilerlemesi verilmesine ilişkin bir düzenleme yok. Bu nedenle üniversitede geçen hazırlık sınıfınız için bir kademe verilmez.

3600 GÜNLE NE ZAMAN EMEKLİ OLABİLİRİM?

Soru: 16 Ağustos 1968 doğumluyum. SSK başlangıç tarihim 12 Ağustos 1992 olup 3057 gün primim var. Askerliğimi 18 ay olarak SSK başlangıcından önce yaptım. 3600 günden ne zaman emekli olurum? Recep MUSTAÇOĞLU

Cevap: Yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. 543 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla 60 yaşınızı dolduracağınız 16 Ağustos 2028’de emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder