Ekrem Sarısu Kiracının vergi kesintisini ödememesi mal sahibini sorumlu yapmaz
HABERİ PAYLAŞ

Kiracının vergi kesintisini ödememesi mal sahibini sorumlu yapmaz

Soru: İşyerini kiraya veren kişinin, kiracının kira stopajını (kesintisini) yapmasına rağmen vergi dairesine beyan etmemesinden veya beyan etmesine karşın vergi dairesine yatırmamasından dolayı herhangi bir sorumluluğu var mı? Varsa bu sorumluluktan kurtulması için ne yapması lazım? İhsan DÜLGER Cevap: Gayrimenkulünü işyeri olarak kiraya veren kişinin, kiracının beyan etmediği veya etmesine rağmen ödemediği Gelir Vergisi stopajından sorumluluğu yok. Mal sahibinin söz konusu vergi kesintisinden sorumlu olabilmesi için, Maliye Bakanlığı’nın yasanın verdiği yetkiyi kullanması, müteselsil (zincirleme) sorumlulukla ilgili usul ve esasları belirlemesi gerekiyor. İşyeri kira ödemelerinde, kiracının stopaj (vergi kesintisi) yapmaması halinde, mal sahibinin de müteselsilen sorumlu olacağı yönünde, Maliye Bakanlığı’nca bir belirleme yapılmadığından, beyan edilmeyen veya beyan edilmekle birlikte ödenmeyen kira stopajından dolayı, gayrimenkul sahibinin sorumluluğu söz konusu değil.

Haberin Devamı

55 yaşı doldurduğunuzda emekli olabilirsiniz

Soru: 1976 doğumluyum. 15 Mart 1995’te SSK’lı oldum. Kaç yaşında emekli olurum? Hakan CÖMERT Cevap: 25 yıl sigorta süresi, 5750 gün prim ve 55 yaş şartlarına tabisiniz. 5750 gün prim ödemiş olmak şartıyla, 2031’de 55 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Anneniz geriye dönük toplu aylık alamaz

Soru: Babam 18 Aralık 2004’te vefat etti. Babamın 335 gün primi çıktı. SSK’dan, babamın askerliğini borçlandığımız takdirde 900 gün primini tamamlamak şartıyla annemin emekli olabileceği bildirildi. Biz de babamın askerliğini borçlandık ve anneme Mayıs 2007’de aylık bağlattık. 1- Babam Aralık 2004’te vefat ettiğinden dolayı, annemin geriye dönük (yaklaşık 25 ay) toplu para alması mümkün mü? Geriye dönük aylıkların tamamını alabilir mi? (Bunun için ölçüt ölüm tarihi mi? Yoksa sigortaya başvuru tarihi mi?) 2- Eğer böyle bir hakkı varsa ne gibi evraklarla, nereye başvurması gerekir? Mehmet KIRCA/Konya Cevap: Babanızın ölüm tarihi itibarıyla hak sahiplerine aylık bağlanmasına yeter sayıda prim ödemesi olmadığından, annenize ölüm tarihinden itibaren aylık bağlanmaz. Anneniz, babanızın askerlik süresini borçlanma bedelini ödediği tarihi takip eden ay başından itibaren aylığı bağlanmasına hak kazanıyor. Hak ettiği tarihten itibaren de aylığı bağlanmış. Anneniz geriye dönük olarak ölüm tarihinden aylık bağlanan tarih arasındaki süre için aylık alamaz.

Haberin Devamı

Limitet şirket ortaklık devrinde Bağ-Kur, kurul karar verdiği anda sonlanır

Soru: 3 Nisan 2000’de limitet şirket hissemin tamamını, noterden üçüncü bir kişiye devrettim. 28 Nisan 2004’te ticaret sicil memurluğuna müracaat ettim. Bu tarihte ticaret gazetesinde tescil ve ilan oldu. Ticaret sicilinden kaydımı sildirdim. Bağ-Kur’umun (2000 yılındaki) noterden devrettiğim tarihte mi, yoksa tescil ilan tarihi olan 28 Nisan 2004’te mi sonlanması gerekir? Zeki BOZOĞLU Cevap: 1 Ekim 2008’den önce limitet şirket oraklığından dolayı, Bağ-Kur’u sonlandırmak için, hisse devrine ilişkin prosedürün tamamlanması gerekiyor. Limitet şirket hisse devri, ortaklar kurulunun izniyle noter satış senediyle yapılıyor. Noter satış senedi, şirketteki ortaklar pay defterine kaydettikten sonra ticaret sicil gazetesinde ilan ve ticaret siciline tescil ile hüküm ifade ediyor. Limitet şirket ortaklık hissesi devrinizde prosedürü 24 Nisan 2004’te tamamlamış olduğunuzdan, Bağ-Kur’unuzun bu tarihte sonlandırılması gerekir. 1 Ekim 2008’den itibaren limitet şirket ortaklık hissesinin tamamını devreden ortağın sigortalılığı, hisse devri yapılmasına ortaklar kurulunca karar verildiği tarihten itibaren sona ermektedir.

Haberin Devamı

Kira geliri olan, basit usulde vergilendirilen beyanını mart ayında yapar

Soru: Basit usulde vergilendirilen Gelir Vergisi mükellefiyim. Gelir Vergisi beyannamemi şubatta verdim. Tebliğ edilen vergimin birinci taksidini de şubatta ödedim. Aylık 300 liraya kiraya veridiğim dairemi de beyan etmem gerektiğini öğrendim. Kira gelirimi de şubatta mı beyan etmem gerekiyordu? Ali RIZA Cevap: Geliri sadece basit usulde tespit edilen ticari kazançtan ibaret olanlar, yıllık Gelir Vergisi beyannamelerini 1-25 Şubat arasında veriyorlar. Ancak, basit usulde tespit edilen ticari kazancınız yanında beyana tabi kira geliriniz de olduğundan, beyannamenizi 1-25 Mart arasında vermeliydiniz. Şubat ayında yanlış beyanda bulunmuşsunuz. 25 Mart 2010 mesai saati sonuna kadar düzeltme talebinizle birlikte yeni bir beyanname vererek ticari kazacınızı ve kira gelirini toplayarak beyan edin. Şubat ayındaki beyanınız üstünden tarh ve tahakkuk eden Gelir Vergisi’nin terkini, şubat ayında ödediğiniz verginin de mart ayında tahakkuk eden verginizden mahsubunu talep edin.

15 yıllık süreyi dolduracağınız 2014’te emekli olabilirsiniz

Soru: 1 Ocak 1956 doğumluyum. 1 Mart 1999’da SSK’lı oldum. 3785 gün primim var. Emekli olabilmem için hangi şartlara tabiyim? Ne zaman emekli olabilirim? Meliha Cevap: Yaş haddinden emekli olmak için 15 yıl sigorta, 3600 gün prim ve 58 yaş şartına tabisiniz. Priminiz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 15 yıllık sigorta sürenizi dolduracağınız 1 Mart 2014’te emekli olabilirsiniz.

3600 günle 58 yaşı beklemeniz gerek

Soru: 1 Mayıs 1965 doğumluyum. 20 Nisan 1988 ile 15 Aralık 1993 arasında memur olarak görev yapmaktayken, istifa ederek ayrıldım. 1 Mayıs 1997’de SSK’lı oldum. 8 Ekim 2004’e kadar farklı işyerlerinde SSK’lı olarak çeşitli görevlerde bulundum. 20 Ekim 2005- 15 Nisan 2006 arasında yine memur olarak görev yaptım. Şu anda herhangi bir kuruluşta görevli değilim. SSK’lı olarak 3600 günle emekli olabilmem için, bundan sonra ne kadar süre daha hizmette bulunmam veya prim ödemem gerekiyor? Neşe DÜNDAR Cevap: Sizin gibi 1 Ekim 2008’den önce sigortalı olanlar, primi ödenen son yedi yılda fazla prim ödenen kurumdan emekli oluyor. SSK’lı olduğunuz 1 Mayıs 1997’den itibaren SSK’ya en az 1260 gün prim ödemeniz varsa (yoksa sigortalı bir işte çalışarak prim ödemenizi 1260 güne tamamlamanız şartıyla), SSK’da yaş haddinden emekli olmak için 15 yıl sigorta, 3600 gün prim ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. 3600 gün prim ödemeniz şartıyla, 1 Mayıs 2023’te SSK’dan emekli olabilirsiniz. Ayrıca, 20 yıl sigorta, 5300 gün prim ve 45 yaş şartlarına tabi olarak, prim ödemenizi 5300 güne tamamlayacağınız tarihte SSK’dan emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder