Ekrem Sarısu Memuriyetten ayrılıp SSK'lı olsam EYT'li olur muyum?
HABERİ PAYLAŞ

Memuriyetten ayrılıp SSK'lı olsam EYT'li olur muyum?

Soru: 1977 doğumluyum. Kasım 1997’de askere gittim, Mayıs 1999’da döndüm. İlk sigorta başlangıç tarihim Şubat 2000 olup SSK’ya 92 gün prim ödemem var. Kasım 2001’de 4/C’li olarak işe başladım. Halen çalışmam devam ediyor. Önceki sorumda “Memurlukta askerlik borçlanması başlangıcı çekmiyor” demiştiniz. Yeni sorum şu; memurluğu bırakıp SSK’lı olarak 1262 gün çalışsam, askerliğimi borçlanıp EYT’li olarak emekli olabilir miyim? Halil YALANÇ

Cevap: Primi ödenen son yedi yılda (son ödenen 2520 gün prim içinde) fazla prim ödenen, prim ödemeleri eşitse son olarak tabi olunan sigortalılık statüsünden emekli olunuyor. Memuriyetten ayrılıp SSK’lı çalışmaya başlayıp en az 1260 gün prim ödemeniz halinde, SSK şartlarıyla emekli olma hakkı elde edersiniz. Askerlik sürenizi borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 18 ay geri gider ve Ağustos 1998 olur. Bu tarih de hem EYT’li olmanızı, hem de emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5900 gün prim ödeme ve 57 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlar. EYT kapsamında olduğunuzdan emekli olurken yaş aranmayacak. Sigortalılık süresi ve prim şartlarıyla emekli olacaksınız. Sonuç olarak son yedi yıl kuralını sağlamak için, memuriyetten ayrılıp SSK’ya ödeyeceğiniz primi 1260 güne tamamlayacağınız tarihte, SSK’dan EYT kapsamında emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

BORÇLANMAYLA BAŞLANGIÇ ASKERLİK TARİHİNE GİDER Mİ?

Soru: İlk sigorta başlangıç tarihim 1 Temmuz 2005 olup 3700 gün prim ödemem var. Askerliğimi 23 Kasım 1998-23 Mayıs 2000 tarihleri arasında yaptım. Askerlik borçlanması yapıp emekliliğe hak kazanabiliyor muyum? Askerlik borçlanmasıyla işe giriş tarihimi 23 Kasım 1998’e çekebiliyor muyum? Tahir KIRLI

Cevap: Sigorta başlangıç tarihinden önce yapılan askerliğin borçlanılması, sigorta başlangıç tarihini borçlanma gün sayısı kadar geri götürür ve prim ödeme gün sayınızı da borçlanma gün sayısı kadar artırır. Ancak borçlanma, sigorta başlangıç tarihini askerlik yapılan tarihe götürmez. Askerlik borçlanmasının sigorta başlangıç tarihini askerlik tarihine götürebilmesi için, askerden gelir gelmez sigortalı çalışmaya başlamak gerekir. Sonuç olarak askerlik borçlanması sigorta başlangıç tarihinizi 18 ay geri çekerek 1 Ocak 2004 yapar. Ancak bu tarih emekli olma şartlarınızı değiştirmez, EYT’li olmanızı sağlamaz. 7000 gün prim ödemiş olmanız şartıyla 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

EYT KAPSAMINDA MIYIM?

Soru: Şubat 2003’ten günümüze, kesintisiz olarak Bağkur’luyum. Uzun vade ilk işe giriş tarihim ise 5 Aralık 2000 olup SSK’ya iki ay prim ödemem var. İlk işe başlama tarihimi 5 Haziran 1999’a çekmek için, 1996-1998 yıllarında yapmış olduğum 540 gün askerliğimi borçlandım ve bedelini ödedim. 4B Bağkur’lu olduğum için askerlik borçlanmam 4B kapsamında yapıldı. Sorularım şunlar:

1) Ben kesin olarak EYT kapsamında mıyım?

2) 4B Bağkur’dan devam edersem, gerekli gün sayısını tamamladığımda EYT kapsamında emekli olabilir miyim?

3) Bağkur’dan EYT kapsamında emekli olmam mümkün değil ise SSK’lı olarak bir işyerinde 3.5 yıl çalışırsam, EYT kapsamında emekli olabiliyor muyum?

Haberin Devamı

4) EYT dışında kalacağım bir senaryo olup olmadığını anlamak istiyorum. Çünkü bu Bağkur ile ilgili her yerde farklı yazılar ve yorumlar var. Mehmet CENK TAŞÇI

Cevap: 1) Askerlik borçlanması sigorta başlangıç tarihinizi 5 Haziran 1999’a çekerek, EYT kapsamına girmenizi sağlamış durumda.

2) Toplam priminizi 9000 güne tamamlayacağınız tarihte EYT kapsamında yaş aranmadan Bağkur’dan emekli olabilirsiniz (Boşluğunuz yoksa Haziran 2026’da).

3) Bağkur’dan emekli olmak istemezseniz, sigortalı bir işte çalışarak SSK’ya 1260 gün prim ödemeniz halinde, SSK’dan emekli olmanız da mümkün (Hemen başlayıp ara vermeden prim öderseniz Ocak 2027 ayı sonunda). Ancak Bağkur’dan daha erken emekli olacağınızdan bu seçenek uygun değil.

4) Rahat olun EYT kapsamı dışında kalacağınız bir senaryo yok.

EYT KAPSAMINDA DEĞİL MİYİM?

Soru: 1980 doğumluyum. 1995 yılından 50 gün sigortam var. 2002 yılında öğretmenliğe başladım. Hitapta emeklilik yaşım 60 görünüyor. EYT kapsamında değil miyim? Serhan ÖZEL

Cevap: İlk defa 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olduğunuzdan EYT kapsamındasınız. Emekli olmak için 9000 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. EYT kapsamında olduğunuzdan emekli olurken yaş aranmayacağından, toplam priminizi 9000 güne tamamlayacağınız tarihte EYT kapsamında yaş aranmadan emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder