Ekrem Sarısu Memurun yıllık izin süresi içinde kalan bayram izni izinden sayılacak mı?
HABERİ PAYLAŞ

Memurun yıllık izin süresi içinde kalan bayram izni izinden sayılacak mı?

Soru: Bir kamu kurumunda memur olarak çalışıyorum. Kurban Bayramı’nda yıllık izin konusunda kurumumdaki arkadaşlarla anlaşamadık. Ben 27 Temmuz-7 Ağustos 2020 tarihleri arasında yıllık izinliyim. Arkadaşlar yıllık iznimden 12 günün düşüleceğini söylüyor. Ben ise bir eğitimde, ‘memurlarda da işçiler gibi tatil günleri izinden sayılmaz’ diye duyduğumu hatırlıyorum. Memurların yıllık izinleri içine rastlayan tatil günleri, yıllık izinden sayılır mı? Şimdi benim yıllık iznimden kaç gün düşülecek? l AHMET

Haberin Devamı

Cevap: 2016 yılına kadar memurların yıllık izin sürelerinin başlangıç ve bitiş tarihleri arasında kalan bütün günler tatile rastlayıp rastlamadığına bakılmadan yıllık izin süresinden sayılıyordu. Yani bu günler izin süresinden düşülüyordu. Örneğin; ayın 1 ila 20’si arasında yıllık izne ayrılan memurun, 20 günlük izin süresine 4 günlük Kurban Bayramı tatili denk gelmesi halinde, bu memur ayın 20’sinde işine döndüğünde 20 gün izin kullanmış sayılıyordu.

Aradaki 4 günlük Kurban Bayramı’nda da yıllık izin kullanmış oluyordu. 2016 yılında yayımlanan 29 Nisan 2016 tarih ve 2635 sayılı Devlet Personel Başkanlığı görüş yazısı ile bu uygulama değişti. Görüş yazısı doğrultusunda memurların yıllık izin süreleri içerisinde kalan cumartesi ve pazar günleri, ulusal bayram veya resmi tatil günlerine rastlayıp rastlamadığına bakılmaksızın yıllık izinlerine dahil edilmekte, yani yıllık izin süresinden sayılmakta.

Ancak yıllık izin süreleri içerisinde kalan ve mesai günlerine denk gelen ulusal bayram, genel tatil günleri ile Cumhurbaşkanı’nca idari izinli sayılan süreler, yıllık izne dahil edilmemekte, yani yıllık izin süresinde sayılmamaktadır. Bu örnekteki memurun 2019’da ayın 1 ile 20’si arasında yıllık izne ayrıldığını ve izin süresi içinde mesai günlerine denk gelen 4 günlük Kurban Bayramı tatilinin olduğunu varsayarsak, bu memur ayın 20’sinde görevinin başına döndüğünde 16 gün yıllık izin kullanmış sayılacaktır.

Yani izin süresi içinde kalan 4 günlük Kurban Bayramı’nda yıllık izin değil, Kurban Bayramı’nın iznini kullanmış sayılacaktır. Sonuç olarak sizin 27 Temmuz- 7 Ağustos 2020 tarihleri arasında kalan 12 günlük yıllık izin sürenizde 31 Temmuz 2020 Cuma günü olan bayramın ilk günü ile 3 Ağustos 2020 Pazartesi günü olan bayramın dördüncü günü yıllık izninizden sayılmayacak, ancak cumartesi ve pazar gününe denk gelen bayramın 2’nci ve 3’üncü günleri yıllık izin süresinden sayılacağından 27 Temmuz- 7 Ağustos arasında 12 gün değil 10 gün yıllık izin kullanmış olacaksınız. Dolayısıyla yıllık izin sürenizden arkadaşlarınızın söylediği gibi 12 gün değil, 10 gün düşülmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

PRİM 3600 GÜNE TAMAMLANACAK 60 YAŞ DA DOLACAK

Soru: 55 yaşındayım. 1984 başlangıcımla 2200 gün prim ödemem var. 18 ay askerlik yaptım. 2005’te bir yıl dükkan çalıştırdım. Bu dükkan dönemimi Maliye, Bağkur’a bildirmemiş. Bu da kabul olursa, ne zaman emekli olurum? l Yılmaz ŞAHİN

Cevap: Belirttiğiniz tarihte Bağkur kaydınızı kendiniz yaptırmanız gerekiyordu. 1 Ekim 2008’den önceki bir tarihte Bağkur’a kayıt için yeni bir yasa çıkartılması lazım. Yeni bir yasa çıkartılmadığı sürece 2005’ten Bağkur’a kayıt yaptıramazsınız. Yaş haddinden emekli olmak için 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. Askerlik sürenizi borçlanıp, 860 gün de prim ödeyerek priminizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

MEMURLARIN ENGELLİ HAKKIYLA EMEKLİ OLMASI AYLIĞI ARTIRIR MI?

Soru: Emniyet Genel Müdürlüğü’nde polis olarak çalışmaktayım. Yıpranma ile birlikte Emekli Sandığı’na 30 yıl hizmetim var. Ayrıca yüzde 81 engelli raporum bulunuyor. Raporum nedeniyle Gelir İdaresi’nden onaylı 1’inci derece vergi indiriminden onaylı maaş almaktayım. Raporum da SGK tarafından onaylı. Emekli olurken dilekçemi engellilikten emekli olmak için verirsem, maaşımda artış olur mu? l Erol İNECİ

Cevap: Emekli Sandığı’ndan engelli olarak veya kendi isteğinizle emekli olmak arasında emekli maaşının tutarı ile ilgili bir avantaj bulunmuyor. Engelli hakkıyla emeklilikte yaş şartı aranmadan, genelde daha az hizmet süresi ile emekli olunuyor.

Bu durumda da normal hizmet süresini tamamlaması gerekenlere göre, aylık bağlama oranı daha az olduğundan, doğal olarak emekli aylığı da daha az oluyor. Sonuçta 30 yıl hizmetiniz bulunduğundan kendi isteğinizle emekli olsanız da engelli hakkıyla emekli olsanız da emekli maaşınız değişmeyecektir.

ASKERLİK BORÇLANMASIYLA 18 AY ERKEN EMEKLİLİK MÜMKÜN MÜ?

Soru: 7 Mart 1974 doğumluyum. SSK başlangıç tarihim 3 Ağustos 2005. Toplam 4880 gün primim var. Yüzde 48 oranında sürekli engelli raporum ve buna istinaden vergi indirim belgem bulunuyor. Bu şartlara göre, 20 yıl sigortalılık süresine ihtiyacım var. 1994 yılında 18 ay olarak yaptığım askerliğimi borçlanmam, bana fayda sağlar mı? Emeklilik tarihimi geriye çeker mi? l Turan ÖZDEN

Cevap: Vergi indirim hakkı almış 3’üncü derece engelli olarak emekli olmak için 20 yıl sigortalılık süresi ve 4400 gün prim ödeme şartlarına tabisiniz. Priminiz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 20 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 3 Ağustos 2025’te emekli olabilirsiniz.

Sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınızdan askerlik sürenizi borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 18 ay geri gidecektir. 18 ay erken emekli olabilirsiniz. Bu durumda askerliğinizi borçlanıp 3 Şubat 2024’te emekli olmanız da mümkün.

TAŞERONDAN SÜREKLİ İŞÇİ KADROSUNA GEÇENLER BAYRAMDA ÇALIŞIRSA KAÇ YEVMİYE ÖDENİR?

Soru: Bir bakanlığa bağlı genel müdürlükte taşerondan kadroya geçen sürekli işçi olarak çalışıyorum. İşyerimde bayramda da birer gün arkadaşlarla nöbetleşe çalışacağız. Bayram çalışmamız karşılığında bazıları, ‘ilave bir yevmiye’, bazıları da ‘ilave iki yevmiye verilir’ diyor. Acaba fazladan ne kadar ücret alacağız? Belediyelerde taşerondan işçi olan arkadaşlarımız ‘Toplu İş Sözleşmesi süresi doldu’ diyorlar. Bizim durumumuz ne olacak? l Burhan DEMİR

Cevap: Taşeron işçilerden genel kamu kurumlarında çalışanlar, kamu kurumlarının sürekli işçi kadrolarına geçirildi. Belediyelerde çalışan taşeron işçiler ise belediye şirketlerinde işçi pozisyonlarına alındılar. Belediye şirketine taşerondan geçen işçilerin tabi olduğu Toplu İş Sözleşmesi süresi 30 Haziran 2020 tarihinde doldu.

Ancak sizin gibi genel kamu kurumlarında sürekli işçi kadrolarına alınan taşeron işçilerin tabi olduğu Toplu İş Sözleşmesi süresi 31 Ekim 2020 tarihine kadar devam ediyor. Genel kamu kurumlarında sürekli işçi kadrolarına alınan taşeron işçiler gibi sizi de kapsayan Toplu İş Sözleşmesi hükümlerine göre; ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışılan her bir gün için toplam 3 yevmiye ödenmesi gerekiyor.

KİMLERİN 3600 GÜN PRİMLE EMEKLİ OLMA HAKKI VAR?

Soru: Eşimin SSK başlangıç tarihi 11 Kasım 1989. Toplam 3054 gün prim ödemesi var. Ne zaman emekli olabilir? 3600’den faydalanabilir mi? l TURGUT

Cevap: Eşinizin sigorta başlangıç tarihi 8 Eylül 1999’dan önce olduğundan, 3600 günle emekli olma hakkı var. Eşiniz yaş haddinden emekli olmak için 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi. 546 gün daha prim ödeyerek, primini 3600 güne tamamlayacağı tarihte 58 yaşını da doldurursa emekli olabilir. Dolduramazsa 58 yaşını tamamlayacağı tarihte emekli olabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder