Ekrem Sarısu Müstafi sayılan memurun yeşil pasaport hakkı ölür mü?
HABERİ PAYLAŞ

Müstafi sayılan memurun yeşil pasaport hakkı ölür mü?

Soru: Eskiden devlet memuruydum. Fasılasız (müstafi) yani kesintisiz 10 gün işe gitmediğim için direkt kendim istifa etmiş sayıldım. Kadro derecem 3/3, yeşil pasaportum var. Yeşil pasaportum iptal olur mu? Hakkımda disiplin cezası yok. En ufak kınama bile yok. İhsan KARAKOÇ

Cevap: Pasaport Kanunu’na göre derece ve unvan gibi diğer şartları taşıyanlardan, emeklilik veya çekilme sebepleri ile görevlerinden ayrılanlara da yeşil pasaport veriliyor. Memurların 10 gün göreve gelmemesi halinde, 657 sayılı kanun uyarınca müstafi yani görevden çekilmiş sayılmaları öngörüldüğünden (çekilme sebebiyle görevlerinden ayrıldıklarından) yeşil pasaport hakları devam etmekte olup, mevcut pasaport hakları da iptal edilmemektedir.

Haberin Devamı

2022’DE EMEKLİ OLANLARA YÜZDE 6 CİVARINDA FAZLA AYLIK BAĞLANACAK

Soru: Emekli olmaya hak kazandım. Daha dilekçemi vermedim. Çünkü benim için aralık ayında mı yoksa ocak ayında mı başvurmak kârlı olacak? 1 ay daha beklemeli miyim? Halit KURT

Cevap: Bizce de bir ay daha bekleyerek emeklilik talebinizi Ocak 2022 ayında yapmanız daha avantajlı. Çünkü aralık ayı TÜFE artış oranı ile 2021 yılı büyüme hızı oranı belli olmamasına karşın bugüne kadar oluşan verilere göre, 2021 yılı güncelleme kat sayısının (TÜFE + büyüme hızının yüzde 30’unun yüzde 22 veya 23 çıkacağını tahmin ediyoruz) 2021 yılında emekli aylıklarına yapılan kümülatif zam oranından (yüzde 17.53) fazla çıkacağı netleştiğinden, emeklilik talebinin Ocak 2022’de yapılması halinde, Aralık 2021’de yapılmasına nazaran daha fazla emekli aylığı bağlanır. Aralık ayına ilişkin TÜFE (enflasyon oranı) artış oranı 4 Ocak 2022’de açıklanacak.

2021 yılı gelişme hızı oranı da muhtemelen Mart 2022 ayı sonuna doğru açıklanacak. Kesin oran, bu verilere bağlı olarak netleşecek olmasına karşın bizim hesap ve tahminimize göre, Ocak 2022’de emeklilik talebinde bulunulması halinde, yaklaşık olarak yüzde 5-6 oranında fazla emekli aylığı bağlanacak.

EYT’DEN YARARLANIRSINIZ

SORU: 11 Mart 1974 doğumluyum. Girişim 1 Haziran 1996 olup bir ay prim ödemem var. Haziran 1997’ye kadar işe giremedim. Haziran 1997’den bugüne kadar 8655 gün prim ödemem var. Emeklilik için 53 yaşı beklemek durumunda mıyım? EYT’den faydalanır mıyım? Zuhal İSMET

Haberin Devamı

CEVAP: Emekli olmak için 20 yıl sigortalılık süresi, 5900 gün prim ödeme ve 53 yaş şartlarına tabisiniz. Sigortalılık süresi ve prim şartını sağladığınızdan bundan sonra prim ödemeseniz de 53 yaşınızı dolduracağınız 11 Mart 2027’de emekli olabilirsiniz.

Maalesef emekli maaşı bağlanabilmesi için 53 yaşı doldurmak zorundasınız. Ancak sizin gibi diğer şartları sağlayıp aylık bağlanması için aranan yaşın dolmasını bekleyenleri emekli edecek bir yasa (EYT) çıkarsa siz de yararlanarak emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder