Ekrem Sarısu Ocak 2024'te emekli olabilirsiniz
HABERİ PAYLAŞ

Ocak 2024'te emekli olabilirsiniz

Soru: 2 Ocak 1973 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 1 Haziran 1989 olup 6700 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olabilirim? ● Hakan ÇAĞLAYAN

Cevap: Girişte adınıza prim ödemesi varsa emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabisiniz. Priminiz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 51 yaşınızı dolduracağınız 2 Ocak 2024’te emekli olabilirsiniz.

5 YIL İÇİNDE DAVA AÇMALIYDINIZ

SORU: 1990-1999 arası çalıştığım iş yeri primlerimi eksik yatırmış. 1 ay 20 gün, öteki ay 7 gün, bir ay 10-15 gün gibi. 8-9 yılı topladığımda 750-800 gün yatırmış. Diğer günleri tahsil edebilir miyim? ● Mehmet ÇARPAR

Haberin Devamı

CEVAP: Normalde kuruma bildirilmeyen çalışma süreleriniz için işten ayrıldığınız tarihten itibaren zamanaşımı süresi olan 5 yıl içinde hizmet tespit davası açmanız gerekirdi. Ancak çalışma sürenizin Sosyal Güvenlik Kurumu’na eksik bildirildiğini yeni öğrenmişseniz, hizmet tespit davası açabilirsiniz.

Fakat günlerinizi kazanabilmeniz için hem çalışma sürenizin eksik bildirildiğini, hem de durumu yeni öğrendiğinizi mahkemede belge veya şahitle ispatlamanız gerekir.

PART-TIME ÇALIŞMA BAŞLANGIÇ SAYILIR MI?

Soru: Part-time işe başlayıp sigortası parttime yatan bir öğrencinin emeklilikte bu sigorta başlangıcı sayılır mı? ● Birsen GÜL

Cevap: Önemli olan çalışma usulü (çağrı üzerine çalışma, kısmi süreli çalışma, part-time, full time vb. çalışma) değil, önemli olan çalışmanın Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bildirilerek, tüm sigorta kollarına prim ödenmiş olmasıdır.

Çünkü sigorta başlangıç tarihi, kişileri emekli eden uzun vadeli sigorta kollarına (malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına) ilk defa çalışma süresi bildiren tarihtir. Sonuç olarak part-time çalışmalarınızın SGK’ya bildirilmesi zorunlu. İşveren çalışma sürenizi SGK’ya bildirmişse sigorta başlangıç tarihi sayılır.

HİSSE DEVRİ PRİM BORCUNU ORTADAN KALDIRMAZ

Soru: Abim ortak olarak işlettiği işyerini kendi üstüne alacak. Bu devir işleminden sonra ilk vergi mükellefi Bağkur borcunu ödemek zorunda mı? İşyerini devredince, Bağkur kaydı borcuyla beraber silinir mi? ● Sabahat AKKOÇ

Haberin Devamı

Cevap: Sorunuzdan abinizin ortağının Bağkur prim borcu olduğunu ve prim borcu olan ortağın hisse devri yapıp yapamayacağını sorduğunuzu anlıyoruz. Bağkur prim borcu hisse devrine mani değil.

Abiniz işletmeyi ortağından devir alabilir. Hisse devri yapanın gelir vergisi mükellefiyeti son bulmuşsa ve Bağkurlu olmasını gerektiren başka bir faaliyeti yoksa Bağkur sigortasının sonlandırılması gerekir. Ancak hisse devri prim borcunu ortadan kaldırmaz.

İŞSİZLİK ÖDENEĞİNİN BEYAN EDİLMESİ GEREKMİYOR

SORU: 5 aydır işsizlik maaşı alıyorum. 3 ayım kaldı. Acaba gelir beyannamesi yaptırmam gerekir mi? Borç falan çıkar mı? ● Şirin Ali ÖZLÜ

CEVAP: İşsizlik ödeneğinin herhangi bir yere beyanı gerekmiyor. Dolayısıyla işsizlik ödeneğinizi beyan etmeniz ve vergi ödemeniz gerekmediğinden herhangi bir borç çıkmaz. Rahat olun.

262 GÜN DAHA PRİM ÖDEYİP 57 YAŞINIZI DOLDURACAKSINIZ

Soru: 28 Mayıs 1980 doğumluyum. SSK başlangıç tarihim 1 Mart 1998 olup 5638 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olabilirim? ● Murat URAL

Haberin Devamı

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5900 gün prim ödeme ve 57 yaş şartlarına tabisiniz. 262 gün daha prim ödeyerek priminizi 5900 güne tamamlamanız şartıyla, 57 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder