Ekrem Sarısu Okulda geçen süre emekliliğe sayılır mı?
HABERİ PAYLAŞ

Okulda geçen süre emekliliğe sayılır mı?

Polis Akademisi’nde, polis meslek eğitim merkezlerinde veya emniyet hesabına geçen yükseköğrenim sürelerinin sigorta başlangıcına veya emeklilik sürelerine sayılıp sayılmayacağı en çok merak edilen konuların başında yer alıyor. Bu uygulamada 2008 tarihi kritik...

Polis Akademisi ile fakülte ve yüksekokullarda, Emniyet Genel Müdürlüğü hesabına okuyan veya kendi hesabına okumaktayken Emniyet Genel Müdürlüğü hesabına okumaya devam eden öğrenciler ile polis naspedilmek üzere polis meslek eğitim merkezlerinde polislik eğitimine tabi tutulan adayların, bu öğrenimlerde geçen sürelerinin gerekli şartların sağlanması halinde, emeklilikte geçerli hizmet olarak sayılması mümkün bulunuyor. Öncelikle bu okullarda geçen öğrenim süresinin hizmet olarak sayılması için 18 yaşın doldurulduğu tarih önemli. Öğrenim sürelerinden 18 yaşın dolduğu tarihten sonra geçen süreler hizmetten sayılıyor.

Haberin Devamı

15 EKİM 2008’DEN ÖNCEKİ DÖNEM

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun yürürlüğe girdiği 15 Ekim 2008’den önce Polis Akademisi ile fakülte ve yüksekokullarda Emniyet Genel Müdürlüğü hesabına okuyan veya kendi hesabına okumaktayken Emniyet Genel Müdürlüğü hesabına okumaya devam eden öğrencilerin bu öğrenim süreleri emeklilikten sayılmıyordu. 5510 sayılı Kanun’un geçici 4’üncü maddesiyle bu sürelerin borçlandırılarak emeklilikte geçerli hizmet olarak sayılmasına imkân sağlandı.

OKUMAYA DEVAM EDENLER

Bu kapsamda da 15 Ekim 2008 tarihinde Polis Akademisi ile fakülte ve yüksekokullarda Emniyet Genel Müdürlüğü hesabına okuyan veya kendi hesabına okumaktayken Emniyet Genel Müdürlüğü hesabına okumaya devam eden öğrenciler ile emniyet hizmetleri sınıfında 4’üncü maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında çalışmakta olanların bu okullarda geçen başarılı eğitim süreleri, istekleri halinde borçlandırılarak hizmetlerinden sayılıyor.

BORÇLANMA TALEBİ

Bu haktan 15 Ekim 2008 tarihinde emniyet hizmetleri sınıfında görev yapan ve bu görevini yapmaktayken borçlanma talebinde bulunmadan veya borçlanma işlemi sonuçlandırılmadan bu görevlerinden ayrılarak başka bir hizmet sınıfında göreve başlayanlar ile borçlanma talebinde bulunmadan görevdeyken ölenlerin hak sahipleri de yararlandırılıyor.

Haberin Devamı

İKİ YIL İÇİNDE ÖDENMELİ

Borç tutarı borçlanma talep tarihinde kişinin durumuna göre en az aylık alan polis veya komiser yardımcısının emekli keseneğine esas unsurları üzerinden hesaplanıyor. Bu sürelere ait sigortalı ve işveren hissesi priminin tamamı borçlandırılmak suretiyle hizmetten sayılıyor. Borç tutarının tamamının borcun tebliğ edildiği tarihten itibaren iki yıl içinde kişiler tarafından ödenmesi zorunlu bulunuyor.

15 EKİM 2008’DEN SONRAKİ DÖNEM

15 Ekim 2008 tarihinden sonra Polis Akademisi ile fakülte ve yüksekokullarda, Emniyet Genel Müdürlüğü hesabına okuyan veya kendi hesabına okumaktayken Emniyet Genel Müdürlüğü hesabına okumaya devam eden öğrenciler ile polis naspedilmek üzere Polis Meslek Eğitim Merkezleri’nde polislik eğitimine tabi tutulan adayların okullarını bitirdikten sonra göreve başlamaları halinde eğitim süreleri hizmet süresi olarak dikkate alınıyor. Ancak görevlerine başlamadan ayrılanların, bu okullarda geçen öğrencilik süreleri sigortalılık süresinden sayılmıyor.

Haberin Devamı

ÖRNEK: 15 Eylül 2009 tarihinde Polis Akademisi’ne kayıt olup 30 Haziran 2013 tarihinde başarı ile mezun olan ancak göreve başlamayan bir kişinin Polis Akademisi’nde geçen başarılı eğitim süresi hizmet süresi olarak emekliliğinde değerlendirilmiyor. Yükseköğrenimde geçen ve emeklilik için hizmet sürelerinden sayılan öğrencilik sürelerine Fiili Hizmet Süresi Zammı (yıpranma) verilmiyor.

YARIN: KADROSUZLUK NEDENİYLE EMEKLİLİK VE TAZMİNAT

Sıradaki haber yükleniyor...
holder