Ekrem SarısuPrim ödeyerek 2028 sonunda prim ödemeden 2029’da
HABERİ PAYLAŞ

Prim ödeyerek 2028 sonunda prim ödemeden 2029’da

Soru: 1969 doğumluyum. Sigorta girişim 1 Ocak 1995 olup 4150 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olurum? İzzet ÖZER

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigorta süresi, 5750 gün prim ve 55 yaş şartlarına tabisiniz. 1600 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 5750 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Ayrıca 3600 günden fazla priminiz olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 2029’da 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

4900 GÜN PRİMİNİZ VARSA TAZMİNAT ALIP AYRILABİLİRSİNİZ

Haberin Devamı

SORU: Hizmete başlama tarihim 1 Eylül 2008. Acaba işimden ne zaman kıdem tazminatı alabilirim? Bülent AKYOL

CEVAP: Uzan vadeli sigorta başlangıç tarihiniz yani adınıza ilk defa prim ödenen tarih 1 Eylül 2008 ise yaş haddinden emekli olmak için; 4900 gün prim ve 63 yaş şartlarına tabisiniz. Emekli olmak için aranan şartlardan yaş dışındaki şartları sağlayanlar işlerinden kıdem tazminatı alarak ayrılabiliyor. Prim gün sayınızı bildirmemişsiniz. 4900 gün prim ödemeniz varsa işinizden kıdem tazminatı alarak ayrılabilirsiniz. Yoksa priminizi 4900 güne tamamlayacağınız tarihte işinizden kıdem tazminatı alarak ayrılabilirsiniz.

EMEKLİ İKRAMİYESİNİ HAK EDIYOR MUYUM?

Soru: 1960 doğumluyum. 21 Haziran 1983-10 Ağustos 1993 yılları arasında polis memuru olarak görev yaptım. 18 ay askerlik hizmet süremi de borçlanarak 5357 gün ile 2023 yılında emekli oldum. E-Devlet sisteminde 4c emeklilik hizmet sürem 15 yıl 4 ay olarak görünmektedir. Kıdem yılım ise 11 yıl olarak görünmektedir. Bu bilgilere istinaden çalışmış olduğum yıllar için kıdem tazminatı hak ediyor muyum? Mustafa SUSAM

Cevap: Hizmet birleştirmesi ile SSK veya Bağkur’dan emekli olanlara memuriyette geçen süreleri için emekli ikramiyesi ödenmesinde, memuriyetten ayrılma tarihindeki mevzuata göre kıdem tazminatına hak kazanma şartlarına bakılıyor. Memuriyetten ayrıldığınız tarihte kendi isteği ile işten ayrılanların kıdem tazminatı hakkı bulunmuyordu. Emekli olmak için aranan şartlardan yaş dışındaki şartları sağlayanların kıdem tazminatına hak kazanması; 8 Eylül 1999’da yürürlüğe konan 4447 sayılı Kanun ile getirildi. İlk defa 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olarak çalışmaya başlayanlardan kendi isteği ile işten ayrılanlara kıdem tazminatı ödenmesi için yaş dışındaki şartları sağlayıp sağlamadığına bakılıyor. 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanlardan yaş haddinden emekli olmak için yaş dışında aranan şartlar olan, 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün primi ödeme şartlarını sağlayanlar işinden kendi isteği ile ayrılsa da kıdem tazminatı ödeniyor. Memuriyetten bu şartları sağlayarak yani 15 yıl sigortalılık süresi içinde 3600 gün prim ödeyerek ayrılanlar da, SSK veya Bağkur’dan emekli olduklarında memuriyet süresi için emekli ikramiyesi alabiliyor. Verdiğiniz bilgilere göre kıdem tazminatına hak kazanma şartlarına uygun bir şekilde işten ayrılmadığınız görünüyor. Dolayısıyla emekli ikramiyesi ödenmemesi doğru bir uygulama.

Haberin Devamı

BELEDİYE BAŞKAN YARDIMCILIĞINA SEÇİLEN MECLİS ÜYESİNİN DURUMU

SORU: Belediye meclis üyeleri arasından görevlendirilen belediye başkanı yardımcısı sigortalı olmak zorunda mı? SEVAL

Haberin Devamı

CEVAP: Belediyelerde kadrolu ve belediye meclis üyeleri arasından görevlendirilenler olmak üzere iki statüde belediye başkan yardımcısı bulunmaktadır. Kadrolu belediye başkan yardımcısı atananlar zorunlu olarak 4/c sigortalısı olmaktadırlar. Hatta emekli iken kadrolu belediye başkanı atananların emekli aylıkları da kesilmektedir. Belediye meclis üyeleri arasından belediye başkanı yardımcısı olarak görevlendirilenler ise; isteklerine göre sigortalı olmaktadır. Bu durumda 4/c sigortalısı olmak isteyenlerin varsa diğer sigortalılık statüsünden ayrılmış olması gerekiyor. Ancak emekli iken belediye meclis üyeleri arasından belediye başkanı yardımcısı olarak görevlendirilenler isteseler de bu görevlerinden dolayı sigortalı olamıyorlar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder