Ekrem Sarısu Sağlık primi ödemeden isteğe bağlı sigortaya prim ödeyebilir miyim?
HABERİ PAYLAŞ

Sağlık primi ödemeden isteğe bağlı sigortaya prim ödeyebilir miyim?

Soru: Daha önce bir miktar SSK prim ödemem var. Şu anda çalışmıyorum. Eşim memur olduğu için sağlık yardımını eşimin üstünden alıyorum. Acaba sağlık primi ödemeden isteğe bağlı sigortaya prim ödeyebilir miyim? Eşimin üstünden sağlık yardımı almaya devam etmek istiyorum. Çünkü özel hastaneye gidebiliyor ve daha az fark ödüyorum. l Özgül MERT/ANKARA

Cevap: Maalesef Genel Sağlık Sigortası primi (yüzde 12 oranında) ödemeden kişileri emekli eden uzun vadeli sigorta kollarına, isteğe bağlı olarak prim (yüzde 20 oranında) ödeyemezsiniz. Ayrıca memur işçi ayrımı kalkalı çok oldu. Her sigortalı özel hastaneye gidebiliyor.

Haberin Devamı

Ödenen katkı payları da sigortalılık statüsüne göre değil, yani memur işçi ayrımına göre değil, hastane statüsüne yani hastanenin sınıfına göre değişiyor. Aynı hastaneye giden ve aynı muayeneyi olan işçi de memur da Bağkurlu da isteğe bağlı prim ödeyen de aynı katkı payını öder. Sonuç olarak sağlık yardımı alma konusunda endişeleriniz yersiz.

FHZ 4 yıl erken emekli olmanızı sağlıyor

SORU: 22 Ocak 1976 doğumluyum. İlk SSK başlangıç tarihim 11 Mayıs 1995 olup 819 gün prim ödedim. 1996-1997 arası 540 gün askerlik yaptım. 3 Temmuz 2000’de polis oldum. 14 Temmuz 2017’de ihraç oldum. Memurluktan 7425 gün hizmet sürem var. Hizmetlerimi birleştirdim. Ancak askerliğimi borçlanmadım. Borçlanırsam kaç gün daha prim ödersem 4/c’li olarak emekli olurum? Yaş olarak kaç yaşında emekli olabilirim? l Mehmet HOPACI

CEVAP: Emekli Sandığı’nda emekli olmak için; 25 tam yıllık fiili hizmet süresi ve 55 yaş şartlarına tabisiniz. Daha önceki cevabımızda da belirttiğimiz gibi sigortalı bir işe girip, SSK’ya 216 gün prim öder ve sigortalı çalışırken askerlik sürenizi borçlanarak toplam hizmet sürenizi 25 tam yıla (9000 güne) tamamlarsanız, emniyette hak kazandığınız 4 yıl 1 ay 15 gün fiili hizmet süresi zammınızın (FHZ), 55 olan emeklilik yaşından düşülmesi sonucu emekli olacağınız yaş 50 yıl 10 ay 15 güne düşecek ve bu yaşı dolduracağınız 7 Aralık 2026 tarihinde emekli olabileceksiniz.

Ayda 5 gün tavandan prim ödemeyle emekli aylığını artırabilir miyim?

Soru: 4/a sigorta gününü tamamlamış yaşı bekleyen ve 3.5 yılı kalmış birisi, emekli maaşının yüksek olması için, tavan ücretten puantajlı ayda gün çalışma yapsa, kalan 3.5 yılını bu şekilde devam etse, emekli maaşını ne kadar yükseltir? Ya da yüksek maaş almak için ne yapmalı? l Hayati ŞAHİN

Haberin Devamı

Cevap: 3.5 yıl ayda 5 gün, tavandan prim ödeme emekli aylığını artırmaz. Ancak daha önce yüksek kazanç üstünden prim ödeyenin emekli aylığı düşüşünü önler. Son birkaç yılda emekli aylığı artırma 2000’den öncede kalan bir uygulamadır. Emekli aylığını bir miktar artırmak için; emekli olacağınız tarihe kadar prim hesabına esas kazancın üst sınırından (üst sınır bugün için 22.072.50 TL’dir) prim ödemelisiniz.

EYT çıkarsa okurları buradan bilgilendiririz

SORU: 1 Ekim 1976 doğumluyum. Sigorta girişim 18 Mart 1998 olup 7273 gün prim ödemem var. Primi doldurdum, yaşın dolmasını bekliyorum. Emeklilik yaşım 56. Şu an primim dolu. Yaşa çalışıyorum. EYT (emeklilikte yaşa takılanlar) ile ilgili bir yasa çıkarsa hemen emekli olur muyum? Staj dönemi geçerli mi? Staj dönemi girişim 1993. l İsa KURTÇU

Haberin Devamı

CEVAP: Emeklilik yaşınızın 56 olabilmesi için, sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınız askerliğiniz olması ve askerlik sürenizin 10 ayını borçlanmış olmanız gerekir. Aksi halde emeklilik yaşınız 57. Staj döneminde kişileri emekli eden sigorta kollarına prim ödenmediğinden, emeklilik açısından sigorta başlangıcı sayılmıyor.

Daha önceki sorunuza verdiğimiz cevapta da belirttiğimiz gibi, EYT çıkmayacağı Cumhurbaşkanı’nca açıklandı. Ancak olurda sizin durumunuzdaki sigortalıları emekli edecek bir yasa çıkarsa tabii ki siz de yararlanırsınız. Şayet bir erken emeklilik yasası çıkacak olursa buradan gerekli açıklamaları yaparız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder