Ekrem Sarısu Servis yetkilisi 3600 ek göstergeden yararlanabilir mi?
HABERİ PAYLAŞ

Servis yetkilisi 3600 ek göstergeden yararlanabilir mi?

Soru: Ön lisans mezunuyum. 1/4 dereceden 2200 ek gösterge ile 31 yıl hizmetle servis yetkilisi unvanıyla Halkbank’tan emekli oldum. 3600 ek göstergeden faydalanabiliyor muyum?  Rıfat SALİHOĞLU

Cevap: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda servis yetkilisi unvanı için belirlenmiş özel ek gösterge bulunmuyor. Kanunda bulunmayan unvanlara bazen eşitleme yapılmak suretiyle ek gösterge tespit edilebiliyor. Şayet servis yetkilisi unvanı müdür yardımcısı veya daha üst unvanlara eşitlenmiş ise 3600 ek göstergeden yararlanabilirsiniz. Ancak böyle bir eşitleme yoksa yararlanamazsınız.

Haberin Devamı

EYT KAPSAMINDA DEĞİLSİNİZ

SORU: 21 Nisan 1977 doğumluyum. 17 Eylül 1999’da sigorta girişim var. Emekli Sandığı’na tabi olarak 2001-2006 arasında Emniyet Genel Müdürlüğü emrinde polis memuru olarak görev yaptım. Kasım 2006’dan itibaren devlet memuru olarak çalışmaya devam ediyorum. 550 gün askerlik borçlanmasını yatırdım. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasası çıkarsa emekli olabilir miyim?  Hasan DÖRTEPE

CEVAP: İlk defa 8 Eylül 1999’dan sonra sigortalı olduğunuzdan EYT kapsamında değilsiniz. Çıkacak yasanın sizi kapsamaması gerekir. Çünkü EYT yasasının; 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olup bu tarihte yürürlüğe konan 4447 sayılı yasa ile emekli olacağı tarih uzayanlardan emeklilik için aranan şartlardan yaş dışındaki şartları sağlayanları kapsaması bekleniyor.

Esasında sorunuza EYT yasa tasarısı ortaya çıktığında daha doğru ve net cevap verilebilir. Çünkü ortada kamuoyuyla paylaşılan bir EYT yasa tasarısı dahi yok. EYT esasları henüz belli değil. Yasa tasarısı netleştiğinde burada kapsamlı açıklamalar yaparız.

ASKERLİK BORÇLANMASI YAPMAMA GEREK VAR MI?

Soru: 1976 doğumluyum. Sigorta girişim askerden sonra 5 Mayıs 1998 olup 6225 gün primim var. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasası çıkarsa emekli olabilir miyim? Askerlik borçlanması ödememe gerek var mı? Osman AYDEMİR

Cevap: Emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5900 gün prim ödeme ve 57 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de 57 yaşı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Askerliğinizin bir yılını borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz bir yıl geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5825 gün prim ve 56 yaş şartlarına tabi olursunuz.

Haberin Devamı

Priminiz yeterli olduğundan borçlanmadan sonra prim ödemeseniz de 56 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. EYT esasları henüz belli değil. Ancak EYT yasasının; 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olup bu tarihte yürürlüğe konan 4447 sayılı yasa ile emekli olacağı tarih uzayanlardan, emekli olmak için aranan şartlardan yaş dışındaki şartları sağlayanları kapsaması bekleniyor.

Askerliğinizi borçlanmazsanız 25 yıl sigortalılık sürenizi dolduracağınız 5 Mayıs 2023 tarihinden sonra beklendiği gibi bir yasa çıkarsa siz de yararlanırsınız. Askerliğinizi borçlanırsanız, borçlanma tarihinizden sonra beklendiği gibi çıkacak bir EYT yasasından yararlanırsınız.

70 GÜN BORÇLANMA BİR YIL ERKEN EMEKLİ EDER

Haberin Devamı

SORU: 1 Şubat 1999 sigorta girişimle 6200 gün prim ödemem mevcut. Şubat 1997’de askere gittim. 18 ay askerlik yaptım. Ne zaman emekli olurum? Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasasından yararlanabilir miyim? HAKKI

CEVAP: Askerlik sürenizin 70 gününü borçlanmanız halinde emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5900 gün prim ve 57 yaş şartlarına tabi olursunuz. Priminiz yeterli olduğundan, borçlanmadan sonra prim ödemeseniz de 57 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. EYT yasasının; 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olup bu tarihte yürürlüğe konan 4447 sayılı yasa ile emekli olacağı tarih uzayanlardan, emekli olmak için aranan şartlardan yaş dışındaki şartları sağlayanları kapsaması bekleniyor.

Askerlik sürenin tamamını borçlanmanız halinde, 25 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 1 Ağustos 2022’den sonra beklendiği gibi bir yasa çıkarsa siz de yararlanırsınız. İlgili bakan EYT yasa tasarısının Ocak 2023’te TBMM’ye sunulacağını açıkladı. Yapılan açıklamaya göre yasa tasarısının bir iki aya kadar netleşmesi lazım. Yasa tasarısını bekleyip tasarıyı gördükten sonra da askerlik borçlanması yapılabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder