Ekrem Sarısu Sevgiliye verilen hediyenin vergisi
HABERİ PAYLAŞ

Sevgiliye verilen hediyenin vergisi

Soru: Sevgililer Günü’nde sevgililerin birbirlerine verdikleri hediyenin vergisi var mı? Varsa vergiyi kimin ödemesi gerekiyor ve vergi tutarı ne kadar? SAMİ

Cevap: İnsanlar çeşitli nedenlerle birbirlerine hediye vermekte. Hediye sevginin bir göstergesi olarak alınıp verilmekte. Özellikle belirli özel günlerde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hediyeleşme geleneksel hale geldi. Hediye verilen özel günlerden biri de “Sevgililer Günü” olarak kutlanan 14 Şubat’tır. Öteden beri Sevgiler Günü’nde insanlar birbirine hediye alıp vermekteler. Toplumda çok bilinmese de belli şartlarda verilen hediyenin vergisi de var.

Haberin Devamı

VERGİYE DİKKAT

Sevgiyi öne çıkartan özel bir gün oluşu, insanları yakınlaştırması ve ekonomiye katkısı Sevgililer Günü’nün güzel ve hoş tarafları. Ancak, hediye alanların zaman zaman karşılaştığı vergi sürprizi de sevimsiz tarafı olarak yorumlanabilir. Çünkü sevgiliden alınan hediyenin bir de vergisi olduğu çoğu kişinin aklına dahi gelmiyor. Ama maalesef alınan hediyenin belli koşullarda vergisi var.

VERGİYİ KİM ÖDÜYOR?

Sevgiliden alınan hediye, belli usul ve esaslarda Veraset ve İntikal Vergisi’ne tabi. Vergiyi, hediye veren değil, hediye alan sevgilinin ödemesi gerekiyor. Hem de Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi ile ilgili vergi dairesine beyan ederek. Ancak, bu her alınan hediyenin de vergiye tabi olduğu anlamına gelmiyor. Çünkü değeri belli tutarı aşmadığı sürece, alınan hediye için beyanname verilmesi ve vergi ödenmesi söz konusu değil.

37 BİN 59 LİRAYA KADAR

Aldığı hediyenin değeri 37 bin 59 lirayı aşmayan sevgililer vergi ödemeyecekler. Çünkü Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu’na göre; bu tutara kadar olan hediyeler vergiden müstesna. Yani vergiye tabi değil. Örneğin; 30 bin lira değerinde pırlanta yüzük hediye edilen sevgili vergi ödemeyecekken, 37 bin 100 liralık altın bilezik hediye edilen sevgilinin vergi ödemesi gerekiyor.

VERGİNİN BEYANI, ORANI VE ÖDENMESİ

37 bin 59 TL’lik istisna tutarını aşan değerde hediye alan sevgili, hediye aldığı tarihi takip eden bir ay içinde, hediyeyi veraset ve intikal vergisi beyannamesiyle vergi dairesine beyan edecek. Hediye tutarından 37 bin 59 TL istisna düştükten sonra, kalan tutar üzerinden tabloda görülen artan oranda hesaplanacak vergiyi üç yıl içinde, her yıl mayıs ve kasım aylarında iki taksit halinde olmak üzere toplam altı eşit taksitte ödeyecek.

Haberin Devamı

HEDİYENİN DEĞERİNİN VERGİ ORANI(YÜZDE)

İlk 1.700.000 TL için %10 Sonra gelen 4.000.000 TL için %15 Sonra gelen 8.700.000 TL için %20 Sonra gelen 17.000.000 TL için %25 31.400.000 TL aşan bölümü için %30

Cezalı duruma düşmemek için sevgililer; aldıkları hediyenin vergisini belirtilen şekilde ödemeyi unutmamalılar. Otomobil, daire, yazlık, kıymetli taş vb. gibi vergiye tabi hediye yerine, 37 bin 59 TL’lik istisna haddi altında kalan veya örf ve adete göre verilmesi uygun, vergiye tabi olmayan hediye almak da ayrı bir çözüm. Karar tabii ki sevgililere kalmış. Bizden uyarması. Bu vesileyle tüm okurlarımızın sevgililer gününü kutluyoruz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder