Ekrem Sarısu Sürem bildirilmemiş
HABERİ PAYLAŞ

Sürem bildirilmemiş

SORU: 9 Mart 1974 doğumluyum. Sigorta girişim 25 Ağustos 1993. Ama günüm yok. İşveren bildirmemiş. 1 gün için dava açmıştım. Davayı kazandım, şu an istinaf sürecinde. İstinafa gideli 2 yıl olacak hâlâ sonuçlanmadı. Acaba mahkeme lehime sonuçlanır mı? Hatice BOZ

CEVAP: İlk defa sigortalı olduğunuz dönemde, işe girenler işverence SGK’ya 30 gün içinde bildiriliyorlardı. Bu nedenle girişi bildirilip çalışma süresi bildirilmeyenler için yargı, bu kişi hiç değilse giriş bildirgesinin SGK’ya gönderildiği gün çalışmıştır yönünde kararlar vererek, sigortalının giriş tarihinde bir gün kazanmasını sağlıyordu. Nitekim yerel mahkeme; işveren ve şahit beyanlarını gözeterek bir gün çalıştığınıza karar vermiş. Kararda şekil ve usul yönünden eksiklik yoksa İstinaf yerel mahkeme kararını onayacaktır. Yani karar lehinize çıkacaktır. Gecikme tamamen yoğunluktan kaynaklanmakta.

Haberin Devamı

STAJ KANUNU ÇIKARSA NASIL EMEKLİ OLURUM?

SORU: Staj sigortası girişim 15 Eylül 1997, uzun vadeli sigorta girişim 3 Kasım 1999. Eğer stajyer ve çıraklık için bir kanun değişikliği olursa nasıl emekli olabilirim? Murat TENHA

CEVAP: Şayet çırak ve staj sigorta başlangıç tarihini, emeklilik açısından da sigorta başlangıcı sayan bir yasa çıkartılırsa, sigorta başlangıcınız 15 Eylül 1997 olur. Bu tarihe göre, hem EYT kapsamına girer, hem de emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5900 gün prim ve 57 yaş şartlarına tabi olursunuz. EYT’lilerden emekli olurken yaş aranmıyor. Priminizi 5900 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Sürem bildirilmemiş

İSTEĞE BAĞLI PRİM ÖDEME YETİM AYLIĞINI KESER Mİ?

SORU: 20 Ağustos 1974 doğumluyum. Staj başlangıcım 1989. Hiç sigortalı çalışmadım. 2012 ve 2013’te iki doğum yaptım. Yetim maaşı alıyorum. İsteğe bağlı sigorta yaptırırsam, yetim maaşım kesilir mi? Staj kanunu çıkarsa ne zaman ve kaç gün primle emekli olurum? Hacer ÜNVER

CEVAP: İsteğe bağlı sigortalı olabilirsiniz. İsteğe bağlıya prim öderken yetim aylığınız kesilmez. Şayet staj sigorta başlangıç tarihini emeklilik açısından da sigorta başlangıcı sayan bir yasa çıkarsa birinci ve ikinci doğumunuz arsasındaki bir yıllık süreyi ve ikinci doğumunuzdan sonraki iki yılı borçlanarak 1080 gün kazanabilirsiniz. Ayrıca sigortalı bir işte çalışıp 2520 gün de SSK’ya prim ödeyerek toplam priminizi, 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 58 yaşınızı dolduracağınız 20 Ağustos 2032’de emekli olabilirsiniz (15 yıl sigorta süresi, 3600 gün prim ve 58 yaş şartlarına tabi olarak). Yetim aylığınızın kesilmemesi için isteğe bağlı olarak Bağkur’a prim öderseniz, 1080 gün doğum borçlanmasından sonra, 4320 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 5400 güne tamamlayınca Bağkur’dan emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

GERİYE YÖNELİK ÇOCUK YARDIMI ALINABİLİR Mİ?

SORU: Devlet memuruydum, geçen yıl emekli oldum. Eşim hâlâ MEB’de öğretmen. 11 ve 15 yaşındaki çocuklarım için çocuk yardımını ben alıyordum. Bildiğim kadarıyla emekli olunca bu yardım kesiliyor. Acaba eşim, çocuk yardımını alabilir mi? Alabilirse geriye dönük ödeme yapılır mı? Nasıl bir yol izlemeliyiz? Cesur C.

Haberin Devamı

CEVAP: Emekli olduğunuzdan size yapılan aile yardımı kesilmiştir. Eşinizi hâlâ memur olarak çalıştığından, elektronik ortamda ‘kamu personeli aile bilgileri bildirim sistemine’ aile yardımı bildiriminde bulunması halinde, aile yardımı (çocuk yardımı) alabilir. Normalde aile yardımı geçmişe yönelik ödenmiyordu. Memurlara ilişkin toplu sözleşmeyle geçmişe yönelik olarak en fazla üç aylık ödeme yapılması benimsendiğinden, eşiniz bildirim tarihinden geriye doğru üç aylık aile yardımını alabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder