Ekrem Sarısu Tazminat için 100 gün daha prim yatırmalısınız
HABERİ PAYLAŞ

Tazminat için 100 gün daha prim yatırmalısınız

Soru: 2000 yılında sigortalı olarak çalışmaya başladım. 6900 gün prim ödemem var. İşyerinden kıdem tazminatı alarak ayrılabilir miyim? ‘15 yıl sigortalılık 3600 gün şartıyla alabilirsin’ diyenler oldu. NESRİN

Cevap: 15 yıl sigortalılık ve 3600 gün prim ödeme şartları ile kıdem tazminatını alabilmek için 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olarak çalışmaya başlamış olmak gerekiyor. Sizin gibi 8 Eylül 1999 tarihinden sonra sigortalı olanların kıdem tazminatı alarak işinden ayrılabilmesi için ya 7000 gün prim ödemiş olması ya da 25 yıl sigortalılık süresi ve 4500 gün prim ödeme şartlarını birlikte sağlanmamış olması gerekiyor.

Haberin Devamı

7000 gün priminiz olmadığından kıdem tazminatı alarak işinizden ayrılamazsınız. Ancak 100 gün daha prim ödeyerek priminizi 7000 güne tamamlamanız halinde, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alacağınız 'kıdem tazminatı ödenebilir' yazısını işyerinize ibraz edip kıdem tazminatınızı alarak işten ayrılabilirsiniz.

'GECE ÇALIŞAMAZ' RAPORUNU DOKTOR VERİR

Soru: Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde engelli büro işçisi kadrosunda çalışmaktayım. Serebral palsi hastasıyım. 'Gece çalışamaz' raporu alabilir miyim? k Murat TÖZÜM Cevap: Rahatsızlığınız nedeniyle gece çalışmaz raporu alıp alamayacağınız tıbbi bir konu olduğundan cevabı doktor verebilir. İşyeri hekiminize başvurun. Hekim, rahatsızlığınızın gece çalışmanıza mani olup olmadığını inceler ve gerekirse raporu verir. Raporu işverene ibraz etmeniz üzerine işveren size gece çalışması yaptırmaz.

TOPLU ÖDEME YAPARAK EMEKLİ OLABİLİR MİYİM?

Soru: 16 Ağustos 1969 doğumluyum. Emekli Sandığı’na tabi olarak 7 Aralık 1992’de işe başladım. 9 ay askerlik borcunu saydırdım. 8491 gün sonra birinci derece dördüncü kademedeyken işten ayrıldım.

4A’lı olarak 5 Aralık 2020 ile 30 Ağustos 2021 tarihleri arasında 77 günlük çalışmam oldu. Emeklilik için ödemem gereken prim gün sayısı ne kadar? 4A olarak çalıştığım aylık 20’şer günlük eksiklikleri, toplam 188 günü tek seferde ödeyebilir miyim? Emeklilik tarihim nedir? Ali ÖZ

Cevap: Emekli olmak için 25 tam yıl fiili hizmet süresi ve 53 yaş şartlarına tabisiniz. Priminizi 9000 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. 8491 günün içinde askerlik borçlanmanız yoksa, sigortalı çalışarak veya isteğe bağlı 162 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 9000 güne tamamlayacağınız tarihte Emekli Sandığı’ndan emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

Prim eksiğinizi toplu ödeyerek emekli olamazsınız. Herhalde kısa dönem askerlik yaptınız. Şayet 18 ay askerlik yapmışsanız askerliğinizin kalan kısmını borçlanarak priminizi artırmanız mümkün.

DUL VE YETİME HİSSESİ ORANINDA BAYRAM İKRAMİYESİ

Soru: SSK emeklisiyken vefat eden eşimden dolayı geçtiğimiz yıl sonundan beri dul aylığı alıyorum. Bayram ikramiyesi olarak hesaba 550 lira yatmış. Bayram ikramiyesi 1.100 lira değil mi? Neden 550 lira yatmış? Nereye nasıl itiraz etmem lazım? Ayşe T.

Cevap: Doğrudur. Bayram ikramiyesi 1.100 lira. Nitekim emeklilerin hesaplarına 1.100 lira bayram ikramiyesi yatırıldı. Siz emekli olsaydınız, sizin de hesabınıza 1.100 lira bayram ikramiyesi yatırılacaktı. Ama siz eşinizden dul aylığı almaktasınız. Bayram ikramiyesi dosya bazında ödenmekte.

Haberin Devamı

Dolayısıyla eşinden, ana veya babasından dul-yetim aylığı alanlara hisseleri oranında bayram ikramiyesi ödeniyor. Eşinizden yüzde 50 oranında dul aylığı aldığınızdan hesabınıza yüzde 50 oranında yani 550 lira bayram ikramiyesi yatırılmış.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder