Ekrem Sarısu Toplu ödeme yapılabilir mi?
HABERİ PAYLAŞ

Toplu ödeme yapılabilir mi?

Soru: Sigorta başlangıç tarihim 11 Eylül 1995. Toplam 1133 gün primim var. Acaba devlet geri kalan primleri toplu ödeme imkanı sunuyor mu? FİLİZ

Cevap: Maalesef toplu ödemeyle prim eksiğini tamamlama usulü bulunmuyor. Doğum tarihinizi bildirmemişiniz. 4692 gün daha prim ödeyerek priminizi 5825 güne tamamlamanız şartıyla 52 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Ayrıca 2467 gün daha prim ödeyerek priminizi 3600 güne tamamlamanız koşuluyla 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olmanız da mümkün.

Haberin Devamı

TAŞERON İŞÇİLERE KIDEM TAZMİNATI VERİLİR Mİ?

SORU: Taşeron işçi olarak çalışırken, bir belediye şirketine 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname gereğince işçi olarak geçtim. Belediyede ise 1999 yılından beri taşeron firmalar üzerinden çalıştım. Emekli olacağım, kıdem tazminatım hangi tarihten geçerli olarak ödenir? Hale Ö.

CEVAP: İş Kanunu’nun 112’nci maddesi ile 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 62’nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi kapsamında alt işverenler tarafından çalıştırılan işçilerin kıdem tazminatları ödeniyor. 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu 1 Ocak 2003’te yürürlüğe girdiğinden, taşeron işçilerin bu tarihten sonra geçen süreleri için kıdem tazminatı veriliyor.

1 Ocak 2003 tarihinden sonra geçen çalışmalarınız için kıdem tazminatınız ödenecektir. Ancak dava yoluyla önceki çalışmalarınız için kıdem tazminatınızın ödenmesini talep edebilirsiniz. Dava sonucu ise mahkemede iddialarınızı savunmanıza ve mahkemeye göre değişir.

OĞLUMUN EMEKLİ İKRAMİYESİNİ ALABİLİR MİYİM?

Soru: Oğlum 12 Ekim 2020 tarihinde vefat etti. Oğlum, vefat ettiği tarih itibarıyla İnfaz Koruma Memuru 4C statüsünde çalışmaktaydı. İşe ilk başlama tarihi 2 Aralık 2005. Bu süre zarfında aralıksız hizmet verdi. Ayrıca 6 aylık Bağkur’u bulunuyor.

Oğlumun varsa toplu para alacağının hesaplanmasını ve ödemesinin yapılmasını 11 Ekim 2021 tarihinde SGK’dan talep ettim. Uzun süre geçmesine rağmen SGK olumlu veya olumsuz bir geri dönüş yapmadı.

Oğlum vefat ettiği tarihte evli değildi ve çocuğu yoktu. Bizim de başka evladımız yok. Oğlumun üzerine olan otomobilin tescili, oğlumun anne ve babasından başka varisi olmadığı için bizim üzerimize yapıldı. Emekli Sandığı’ndan memur emeklisiyim. Annesi ise Bağkur emeklisi.

Haberin Devamı

1) Yaklaşık 15 yıllık hizmeti bulunan vefat etmiş oğlumun sigortadan toplu para alma durumu olur mu?

2) Toplu para alma durumu olursa tek yasal varisleri anne ve babanın emekli olması mevcut durumu değiştirir mi? k Vedat Yıldırım ÇANKAYA

Cevap: Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bugüne kadar başvurunuza cevap vermiş olması gerekiyordu. Sosyal Güvenlik Kurumu Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı’na doğrudan bir dilekçeyle tekrar başvurun.

Vefat eden çocuğunuzdan dolayı emekli ikramiyesi tek yasal varisleri olmanız sebebiyle sizlere ödenecektir. Belki de işlemleriniz tamamlanıp ödeme bankaya gönderilmiştir. Size bilgi ulaşmamıştır.

Ya e-Devlet üzerinden işlemlerinizi kontrol edin ya da telefonla yine aynı daire başkanlığına ulaşıp bilgi alın.

2225 GÜN DAHA YATIRILACAK VE 52 YAŞ DA DOLACAK

Haberin Devamı

SORU: 1979 doğumluyum. SSK başlangıç tarihim 1996. Toplam 3600 gün primim var. Hangi şartlarda emekli olurum? Bir de çocuğum var. HATİCE

CEVAP: Sigorta başlangıcınız 23 Mayıs 1996’dan önceki bir tarihse, 2225 gün daha prim ödeyerek priminizi 5825 güne tamamlamanız şartıyla 52 yaşı dolduracağınız tarihte, sonraki bir tarihse 2300 gün daha prim ödeyerek priminizi 5900 güne tamamlamanız şartıyla 53 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

3600 günden fazla priminiz olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olmanız da mümkün. Doğum tarihinizden sonraki iki yıl içinde prim ödenmeyen günleri borçlanma hakkınız var. Söz konusu iki yıllık sürede hiç prim ödemediğinizi varsayarsak doğumunuz borçlanarak 720 gün kazanabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder