Ekrem Sarısu Vazife malulü olmak için hizmet olması lazım
HABERİ PAYLAŞ

Vazife malulü olmak için hizmet olması lazım

Soru: Mahkeme vazife malullüğüme karar verdi. SGK ise ihya işlemi yaptıktan sonra işlem tesis edeceğini bildirdi. Vazife malullüğünde hiçbir prim, sigorta vb. şart aranmadığı halde bu talep için izlemem gereken yol ne olmalıdır? l Hasan KOCAMANOĞLU

Cevap: Vazife malulü aylığı bağlanırken her ne kadar hizmet yılına bakılmadan 30 yıl üzerinden veya hizmet süresi 30 yıldan fazla ise normal hizmet süresi üzerinden aylık bağlanmaktadır. Dolayısıyla vazife malullüğü aylığı bağlanması için sigortalı olunması gerekmektedir. Sigortalı sayılmak için de mutlaka adınıza bir gün de olsa prim yatırılmış olması gerekiyor.

Haberin Devamı

Sorunuzdan emeklilik şartlarını sağlayamadığınızdan, toptan ödeme yapılarak hizmetinizin tasfiye edilmesine karşın, dava açarak vazife malulü sayılması yönünde mahkeme kararı çıkarttığınız anlaşıyor. Bu durumda vazife malulü sayılmanız için; öncelikle sigortalılık tespitiniz yapılması, dolayısıyla hizmetinizin ihya edilerek adınıza prim ödenmesi ve sigortalılık tescilinizin de canlandırılması gerekmektedir.

ASKERLİK BORÇLANMASININ KATKISI NE OLUR?

Soru: 11 Temmuz 1978 doğumluyum. İlk işe giriş tarihim 12 Eylül 1994 olup zorunlu stajım vesilesiyle yapılmıştır. SSK’lı işe giriş tarihim 10 Mayıs 1999’dur. Toplam 5820 gün prim ödemem var. 2002 yılında kısa dönem olarak 8 ay askerlik yaptım. Ne zaman emekliliği hak ediyorum? Askerlik süremi borçlanırsam ve prim ödersem emekli olacağım tarihi öne çekebilir miyim? Askerlik borçlanmasının katkısı ne olur? l MEHMET

Cevap:

1) Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5975 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. 155 gün daha prim ödeyerek priminizi 5975 güne tamamlamanız şartıyla, 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

2) Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden sonra yaptığınızdan, borçlanma emeklilik şartlarınızı değiştirmez. Sadece prim ödeme gün sayınızı artırır. Priminiz yeterli olduğundan, askerliğinizi borçlanmanıza gerek yok.

ÜÇ DOĞUM BORÇLANMASIYLA 2160 GÜN KAZANILABİLİR

Soru: 3 Eylül 1973 doğumluyum. Sigorta girişim 28 Eylül 1991. Evli ve üç çocuk sahibi kadınım. Şu an için 1810 gün primim var ve sigortalı olarak çalışmaya devam ediyorum. 3 çocuk borçlanması ile ne zaman emekli olabilirim? Ayrıca 3600 gün üzerinden nasıl emekli olabilirim? Doğumlar sigortalı olduktan sonra oldu. l H. A.

Haberin Devamı

Cevap: Emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5525 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabisiniz. Doğumlarınız arasında iki yıl süre varsa doğum sonralarındaki iki yıllık sürelerde prim ödenmeyen günleri borçlanma hakkınız var. Söz konusu sürelerde hiç prim ödemediğinizi varsayarsak, üç doğumunuzu borçlanarak toplam 2160 gün kazanabilirsiniz.

Doğum borçlanmasından sonra 1555 gün daha prim ödeyerek priminizi 5525 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Ayrıca 1790 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olmanız da mümkün. (15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi olarak).

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder