Ekrem Sarısu Yaşı primi tamamlama tarihi belirleyecek
HABERİ PAYLAŞ

Yaşı primi tamamlama tarihi belirleyecek

Soru: Sigorta giriş tarihim 9 Ağustos 2020. Askerliğimi 1997 yılında yaptım. Sigorta girişimi öne çekmek için ne kadar borçlanma ödemesi yapmalıyım? İsa DERİN

Cevap: Doğum tarihinizi ve askerlik sürenizi bildirmemişsiniz. 18 ay askerlik yaptığınızı varsayarsak askerliğinizi borçlanıp ara vermeden prim ödeyerek, 2039 yılı içinde priminizi 7200 güne tamamlayacağınız tarihte 62 yaşınızda doldurabilirseniz emekli olabilirsiniz. Dolduramazsanız 62 yaşınızı tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

Ayrıca prim ödemenizi 1 Ocak 2036’dan önce 5400 güne tamamlamanız şartıyla, 63 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olmanız da mümkün. Boşluğunuz yoksa ve bundan sonra da ara vermeden prim öderseniz, bu seçenekte askerliğinizi borçlanmanıza da gerek yok.

3600 GÜNLE 60 YAŞI DA DOLDURMANIZ GEREKİYOR

Soru: 3 Mayıs 1971 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 12 Ağustos 1987. Toplam 3700 gün prim ödemem var. 3600 günden emekli olabilir miyim? Erol KARCI

Cevap: 3600 günle emekli olma hakkınız var. Ancak 3600 günle emekli olabilmeniz için 60 yaşınızı da doldurmanız gerekiyor. 3600 günden fazla prim ödemeniz olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 60 yaşınızı dolduracağınız 3 Mayıs 2031’de emekli olabilirsiniz.

BAĞKUR EMEKLİ KIZ ÇOCUĞUNA YETİM AYLIĞI BAĞLAMAZ

Soru: 2002 yılında Bağkur emeklisi babamı kaybettim. O tarihte Emekli Sandığı’na bağlı bir kuruluşta çalışıyordum ve yetim maaşı alma hakkına sahipken annemin daha fazla maaş alması için aylık bağlatmadım. 2010’da Emekli Sandığı’ndan emekli oldum.

Babamdan dul maaşı alan annem de 2012’de vefat etti. Bekar olduğumdan bugünkü Posta Gazetesi’nin ekonomi bölümündeki yazınızı ‘aylık alma imkanım olduğu’ şeklinde yorumladım. Babamdan aylık alabilir miyim? Aydınlatırsanız memnun olurum. Emine UĞURLU

Cevap: Bağkur, sigortalı çalışan veya emekli olan kız çocuğuna ana veya babasından dolayı yetim aylığı bağlamaz. Babanızın vefat ettiği tarihte Emekli Sandığı’na tabi olarak çalıştığınızdan, şimdi de Emekli Sandığı emeklisi olduğunuzdan, maalesef babanızdan dolayı Bağkur’dan yetim aylığı alamazsınız.

Haberin Devamı

Ancak tersi olsaydı yani siz Bağkur’a, babanız da Emekli Sandığı’na tabi olsaydı, Bağkur’lu olarak çalışırken de Bağkur emeklisi olduğunuzda da babanızdan dolayı Emekli Sandığı’ndan yetim aylığı alabilirdiniz. Çevrenizde bu durumda olup ana veya babasından aylık alanlar olabilir. Yasalar arasındaki farktan kaynaklanan bu durum sizi yanıltmasın.

ÜÇ YIL ERKEN OLMANIZ MÜMKÜN

Soru: 5 Ekim 1970 doğumluyum. SSK giriş tarihim 7 Ekim 1999. Toplam 5726 gün prim ödemem var. 1992’de 15 ay askerlik yaptım. Askerliğimi borçlanırsam sigorta girişim ne kadar geri gider? Ne zaman emekli olabilirim? Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasasından yararlanır mıyım? Mehmet ÖZDEMİR

Cevap: 1274 gün daha prim ödeyerek priminizi 7000 güne tamamlamanız şartıyla, 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Askerlik sürenizi borçlanmanız halinde, emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5900 gün prim ödeme ve 57 yaş şartlarına tabi olursunuz.

Haberin Devamı

Borçlanmayla prim koşulunu da sağlamış olacağınızdan, 57 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. EYT esasları henüz belli değil. Ancak EYT’nin emekli olmak için aranan sigortalılık süresi ve prim şartını sağlayıp, yaşın dolmasını bekleyenleri kapsaması öngörülüyor.

25 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 7 Temmuz 2023’ten sonra beklendiği gibi bir yasa çıkarsa siz de yararlanırsınız. Ancak henüz EYT esasları belli değil. Belki daha önce çıkacak bir yasadan da yararlanmanız mümkün olabilir. Yasa tasarısı ortaya çıktığında burada gerekli açıklamaları yaparız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder