Ekrem Sarısu Yetim ve engelli aylığı birlikte alınabilir mi?
HABERİ PAYLAŞ

Yetim ve engelli aylığı birlikte alınabilir mi?

Soru: Vefat eden babamızın ilk evliliğinden olma bir kızı var. Bu kız SGK’dan engelli maaşı alıyor. Babamızın emekli maaşını annem alıyordu. Bu kız SGK’ya başvuru yaparak 2 aydır babamdan maaş alıyor. Bu hakkı nasıl alıyor? Hem engelli maaşı hem de babamdan aylığı var. Bu yasal mı? Sezen ŞENER

Cevap: Babanızın diğer eşinden olan kızı muhtemelen 2022 sayılı Kanun kapsamında engelli aylığı alıyordur. 2022 sayılı Kanun’a göre; sosyal güvenlik kurumlarının birinden her ne ad altında olursa olsun gelir veya aylık alanlar, 2022 sayılı Kanun kapsamına engelli aylığı alamaz.

Haberin Devamı

Sorunuzdaki üvey kız kardeşiniz, babanızdan yetim aylığı bağlattığında engelli aylığı kesilmiştir. Yetim aylığı ile engelli aylığını birlikte alamaz.

EŞ TAYİNİYLE İŞTEN AYRILANA TAZMİNATI VERİLİR Mİ?

Soru: 2009’dan beri sigortalı olarak bir işyerinde çalışmaktayım. Temmuz ayında memur olan eşimin bir başka ile tayini söz konusu. Eşimin tayini nedeniyle mecburen benim de temmuzda işten ayrılmam gerekiyor. Acaba işten ayrılırken kıdem tazminatımı alabilir miyim? AYLİN

Cevap: Eşinizin tayini nedeniyle maalesef işinizden kıdem tazminatı alarak ayrılamazsınız. Çünkü hangi hallerde kıdem tazminatı alınacağı kanunda tek tek sayılmış durumda. Kıdem tazminatı almayı gerektiren haller arasında eşin tayini nedeniyle kıdem tazminatı ödenmesi hali yok.

HENÜZ EYT ESASLARI BELLİ DEĞİL

SORU: 30 Ocak 1971 doğumluyum. SSK giriş tarihim 1 Ocak 1990. Toplam 3894 gün prim ödemem var. Yaşı ve yılı doldurdum. Prim günüm eksik. 2001’de doğum yaptım. Ancak borçlanmadım. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasası çıkarsa faydalanabilir miyim? Nevin ALTAY

CEVAP: Emekli olmak için 20 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ve 46 yaş şartlarına tabisiniz. 1481 gün daha prim yatırarak priminizi 5375 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Doğumunuz sonrasındaki iki yıl içinde prim ödenmeyen günleri borçlanma hakkınız var.

Söz konusu iki yıllık sürede hiç prim ödemediğinizi varsayarsak, 720 gün doğum borçlanması yapıp, ayrıca da 761 günde prim ödeyerek toplam priminizi 5375 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. EYT’nin emekli olmak için aranan şartlardan yaş dışındakileri sağlayıp, yaşın dolmasını bekleyenleri kapsaması öngörülüyor.

Haberin Devamı

Primi tamamlamadığınızdan beklendiği gibi çıkacak bir EYT yasasından yaralanamazsınız. Ancak henüz EYT esasları belli değil. Belki tüm sigortalıların yararlanacağı bir yasa çıkartılabilir. Bu durumda siz de yararlanırsınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder