Elif Yılmaz Türkiye'nin Gündemle İmtihanı
HABERİ PAYLAŞ

Türkiye'nin Gündemle İmtihanı

Haberin Devamı

17 yaş... Hayallerin dünyadan daha büyük olduğu, her duyguyu iliklerine kadar hesapsız kitapsız hissedebildiğin yaşlar. Deli gibi sevebildiğin, kendini adayacak tutkulara sahip olacak kadar ‘delikanlı’ olduğun, ‘düşman’ dediklerinin bile ne kadar ‘kötü’ olabileceğini hayal edemeyeceğin, bütün mevsimlerinin bahar olduğu zamanlar...

Erdal Eren 13 Aralık 1980 sabahı ‘vatanın selameti’ için “Asmayalım da besleyelim mi?” denilerek idama gönderilirken daha 17 yaşındaydı. Çekilen son fotoğrafına zihnimden bunlar geçerek acı, hesabı sorulamadığı için de utançla bakıyorum. O da son bakışlarda bana sanki ‘Yetmez ama evet’ diyor...


çekmişti. Yakın zamanda kaybettiğimiz gazeteci Savaş Ay, Erdal Eren’in asılmadan birkaç saat önce bu fotoğrafını çekmişti. Yakın zamanda kaybettiğimiz gazeteci Savaş Ay, Erdal Eren’in asılmadan birkaç saat önce bu fotoğrafını çekmişti.

Merhaba Türkiyeli Tanıştırayım Adalet!


4 yıl 9 ay 7 gün Ergenekon’dan hapis yatan CHP milletvekili Mustafa Balbay, Anayasa Mahkemesi’nin ‘uzun süre tutuklu kalmasıyla milletin temsil yeteneği ölçüsüzce ihlal edilmiştir’ kararı üzerine 9 Aralık’ta nihayet tahliye edildi. Ben bu köşeyi hazırlarken aynı durumda olan 5 BDP’li milletvekilini ise ne hikmetse ‘adalet’ henüz ziyaret etmemişti.

Bir demokrasi hikayesi

1- Sürekli gündemde tutulduğu için şimdi bu iki fotoğraf arasındaki farkı soralım?

a. Biri, Mısır’da asker şiddetinden kaçan muhalifler

b. Diğeri, Türkiye’de polis şiddetinden kaçan muhalifler

c. Fark göremiyorum ya siz?

d. İleri demokrasiye göre; soruyorsanız 1. fotoğraftakiler ‘demokrasi savaşçıları’, 2. fotoğraftakiler ‘çapulcu.’



2- Mısır’da eylemciler darbe yönetiminin zulmünden kaçıp camiye sığınmıştı. Darbeci yönetime dünyada en sert tepkiyi gösteren AK Parti hükümetinin bu olayla ilgili yorumu ne oldu?

a. Perdeleri çaldılar

b. İçeri ayakkabılarıyla girdiler, saygısızlar

c. İbadethaneyi kirletme suçu işlediler

d. Bilmiyorum

3- İstanbul’da Gezi olayları sırasında plastik mermiden ve gazdan kaçan yaralılar Dolmabahçe’deki camiye sığınmıştı. Hükümet sayesinde ün konusunda ‘Sultanahmet Camii’ni geçen ‘Bezm-i Alem Valide Sultan Camii’ndeki o gece ile ilgili son açıklama?

a. ‘İçki içtiler’ diyeceğim ama hem yalanlandı hem de bayatladı.

b. ‘Perdeleri çaldılar.’

c. ‘B’ şıkkı ‘son iddia’ olma unvanını, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın ‘Birbirlerini orada kadınlı erkekli öptüler’ açıklamasıyla ne yazık ki kaybetti.

d. Şayet ‘C’ şıkkı doğruysa, ben asıl hayal gücünü zorlayarak gelecek hafta ortaya atacakları iddiayı merakla bekliyorum.

4- Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın “Bira kutularını, sigara izmaritlerini oraya atan, orada sarhoş dolaşan, orada birbirlerini kadınlı erkekli öpen yapılarla...” sözündeki ‘yapılar’?

a. Soruları bitirdik sıra bilmeceye mi geldi

b. Her yere beton dökmenin medeniyet sayıldığı memleketteki yeni terminoloji

c. Hükümet millet kapsamına sokmadıklarını demek ki inşaat sektöründe konumlandırdı

d. Aaaa heteroseksüellik mi yasaklanıyor?

5- Biliyorsunuz, Türkiye son 5 senede hayli yol kat edip ‘normalleşti.’ Başbakan Erdoğan 7 Aralık’ta Tekirdağ’daki konuşmasında bunu bir kez daha teyit etti. Peki... Aşağıdakilerden hangisi normal bir ülkede olmaz?

a. Yola slogan yazan 13 yaşındaki çocuğa ‘suçun anlamını algılayacak olgunlukta değil’ raporu verilmesine rağmen 6 yıl hapis istenmesi

b. Yrd. Doç. Dr. Osman Erdem’in gezi eylemleri sırasında kendisini döven polisler hakkındaki şikayetinin ‘Yaran hafif’ diye kabul edilmemesi

c. Bursa Gemlik’te ‘Kokoş Tekstil’ adlı iş yerinin tabelası ve üzerindeki mini etekli manken fotoğraflarının ‘müstehcen’ denilerek AK Partili belediye tarafından indirilmesi

d. Bu üç şık da ülkemizde yaşandığına göre... Tek çare; Türk Dil Kurumu’nun ‘Normal’in kelime anlamını değiştirip bizi bu ‘anormallikten’ kurtarması.



6- ABD Başkanı Obama’nın Mandela’nın cenaze töreninde Daminmarka Başbakanı Thorning Schmidt ile birlikte çekilen bu fotoğrafı basında yayınlanınca neler oldu?

a. Beyaz Saray Sözcüsü “Ey gazeteciler, edipler edepli olmalı” diye açıklama yaptı.

b. Obama destekçisi ABD basını “Fotoğrafları yayınlayan basına”... ‘Çok rencide edici, yanlış yaptınız’ diye çemkirdi

c. Başbakan’ın Gaziantep belediye başkanlığı adaylığı açıklanırken Bakan Fatma Şahin’in elini havaya kaldırdığı anın fotoğrafı yayınlanınca basına ahlak ayarı veren Danışman Yalçın Akdoğan yıllık izne çıktı.

d. “Fatma Şahin fotoğrafını kullanan gazeteler yanlış yaptı” diyerek zihinsel boyutları hayli zorlayan ‘basın mensubu’, Obama’nın bu pozu sonrası depresyon tedavisi görmeye başladı.



Cevap anahtarı için diğer sayfaya geçiniz


Cevap anahtarı

1-d 2-d 3-c 4-a 5-d 6- şık yok



2

Sıradaki haber yükleniyor...
holder