Emre Aksoy Kripto paralarda beklenen yükseliş kapıda
HABERİ PAYLAŞ

Kripto paralarda beklenen yükseliş kapıda

2017’nin sonları kripto para yatırımcıları için rüyadan bile daha tatlıydı. Bitcoin her geçen hafta rekor tazelerken altcoinler günlük yüzde 30 ila yüzde 200 arası getiriler sağlıyordu. İnsanlar neyi niçin aldıklarını bilmeden paralarını katlıyordu. Kripto para ekosisteminin değeri 800 milyar dolarları aşmış, 1 trilyon dolara hangi gün çıkılacağı üzerine iddialar dönüyordu. Derken devlet regülasyonları korkusu ile piyasalara çok sert bir satış dalgası geldi, ve o günden bugüne piyasalar hiçbir zaman öyle büyük bir ralli görmedi. Bugüne kadar Bitcoin’de sert yükselişler kendisini yine gösterdi elbet, ancak hiçbir zaman eski rekoru olan 20 bin dolarların yanına yaklaşamadı. Ancak son birkaç haftada meydana gelen gelişmelerle bu rekor çok yakında tazelenebilir.

Haberin Devamı

Yazının başında değindiğim gibi Bitcoin ve kripto paraların yükselmesine engel olan en büyük pranga devlet regülasyonları, daha doğrusu devletlerin regülasyon eksikliği. Dünyada ülkemiz dahil pek çok ülkede henüz kripto paralar kanunen tanımlanmış durumda değil, ya da kripto paralarla ilgili doğru düzgün bir regülasyon ortaya çıkmış değil. Bazı ülkeler kripto paraları ilk günden benimseyip gerçek bir para şeklinde regülasyonlar ve tanımlamalar çıkarttılar, bazı ülkeler ise Bitcoin ve kripto paraları para olarak değil menkul kıymet olarak değerlendirmeyi doğru buldular.

Kripto paralarda beklenen yükseliş kapıda

Bazı ülkeler ise en baştan korkup bunları yasa dışı ve kanuna aykırı olarak tanımladı. Hatta Türkiye’de 2017’nin yazında pek çok bakan ve devlet kurumu Bitcoin’e “balon”, “ponzi” ya da “saçmalık” gibi lakaplar takıyordu. Bugün ise Merkez Bankası'nın kendi kripto parasını çıkarması üzerine Cumhurbaşkanlığı vizyon planı var. Bugüne kadar ortalık böyle karışık olduğu için de pek çok insanın gözünde kripto paralar bir türlü meşrulaşmadı. Bu da piyasanın daha fazla büyümesine her zaman engel oldu.

Bugünlerde gelen birkaç enteresan haberle bu durum bence değişti. Amerika’da Hazine Bakanlığı’na bağlı olan bir denetleme birimi olan OCC “ABD’deki bankaların müşterilerine kripto para saklama hizmeti verebilmesi gerektiği” üzerine bir bildiri yayınladı. Bununla birlikte Amerika’daki bankalar müşterilerine kripto para alım, satım ve saklama konusunda hizmet verebilmek için kolları sıvadı.

Haberin Devamı

Piyasalar birkaç haftadır sürekli yükseliyor

2013’te ben kripto para işlerine ilk girdiğim zamanlar içimdeki heyecan ile çevremdeki herkese bu yeni teknolojiyi anlatmaya çalışıyor, az da olsa yatırım yapmaları için ikna etmeye çaba harcıyordum. Kendisi de ekonomist olan babama kripto paraları ve Bitcoin kavramını anlattığım zaman önce kafasına hiç oturmadı. Daha sonra işleyiş konusunda biraz fikir edindikten sonra bana şunu söylemişti: “Ben bu Bitcoin’leri coin’leri falan ne zaman bankamda görürsem o zaman yatırım yaparım. Dolar ve altın aldığım gibi Bitcoin alacağım gün gelirse o zaman düşünürüm.”. İşte ABD’de OCC’nin verdiği karar tam da bu kafada olan insanların kripto paralara yatırım yapmasına ön ayak olabilecek bir şey! Zaten piyasalar da bu nedenle son birkaç haftadır sürekli yükseliyor.

Kripto paralarda beklenen yükseliş kapıda

Bunun dışında benzer bir karar kripto paraları erkenden benimseyip dünyada ilk kez olarak Bitcoin ile vergi toplayan devlet ünvanını kazanmış olan İsviçre’den geldi. Bu ülkedeki kamu bankalarından biri olan Basler Kantonalbank önümüzdeki sene (yani 2021 başında) müşterilerine kripto para yatırım hizmetleri sunacağını duyurdu. Bankacılığın merkezi ve finans dünyasında önemli bir yere sahip olan İsviçre’den böyle bir hamlenin geliyor olması da kripto para ekosisteminin aslında ne kadar meşru olduğunun da büyük bir kanıtı bence.

Haberin Devamı

Yükseliş potansiyeli neredeyse sonsuz

Sadece bu gelişmeler değil, aynı zamanda dünyada ekonomik olarak olan bitenler de kripto paraların yükselişine ön ayak oluyor. Coronavirus durgunluğunu gidermek için Amerikan Merkez Bankası FED ve Avrupa Merkez Bankası ECB insanlık tarihinde görülmemiş bir şekilde para basıyorlar. Bu para bolluğu da altın, gümüş ve kripto paralar gibi arzı sınırlı olan metaların yükselmesine neden oluyor. Tabii altın bugün 10 trilyon dolarlık bir pazar olduğu için yükseliş yüzde 40’larla sınırlı kalıyorken kripto paralar bugün 300 milyar dolarlık bir pazar olduğu için yükseliş potansiyeli neredeyse sonsuz.

Bitcoin ve kripto paralar doğası gereği son derece volatil ve yüksek risk içeren birer yatırım araçları. Ancak işler iyi gittiği zaman başka hiçbir yatırım aracında göremeyeceğiniz getirileri elde etmenize olanak sağlayabilirler. Bu nedenle bence herkesin çok çok az da olsa ufak bir kripto para yatırımı daima bulunmalı. Bugün 11 bin doların üzerinde işlem gören Bitcoin bundan 12 sene önce 1 cent bile etmiyordu. Başka hangi yatırımınız size 11 milyon kat getiri sağlayabilir? Bugün bir kripto paraya 1 TL koysanız kaybettiğinizde sadece 1 liranız kaybolur. Peki ama ya 10 sene sonra o 1 lira 11 milyon lira olursa?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder