Erkut Can Rakamlardan potpuri
HABERİ PAYLAŞ

Rakamlardan potpuri

Biliyorsunuz popüler parçalardan seçilmiş motiflerden oluşan şarkı demetine potpuri deniyor.

Ben de bugün rakamlardan seçtiğim bir potpuri demeti hazırladım. Ancak pek fıkır fıkır değil. Düşündürücü.

Yıllardan beri farkındaysanız, millet olarak rakamlarla fazla ilgili olduk. Nedeni de enflasyonun oluşturduğu çarşı-pazar rakamları, seçim yüzdeleri ve tabii döviz kurlarındaki oynaklık.

Öyle profesyonel olduk ki, mesela eskiden dolar için, “İki lira onaltı kuruş” derdik. Şimdi bu kadar uzatmıyoruz. “Beş yetmiş bir” dediğimiz zaman herkes anlıyor.

Haberin Devamı

***

Benim rakamlardan potpurim ise yaşamımızın içindeki bizi üzen rakamlardan oluşuyor. İsterseniz gelin önce geleceğimiz gençlerimizden başlayalım. YKS verileri açıklandı biliyorsunuz. Baktım üniversiteye girmek için savaşan gençlerimiz tarih bilmiyor. 10 soruda 2 doğruları var. Fizikle ilgileri yok. 14 soruda 1 doğru. Matematikten uzaklar. 40 soruda 4.7 doğru. Kimya felaket. 13 soruda 0.9 doğru. Türkçeyi de öğrenememişler. 24 soruda 4.9 doğruları var. Bu rakamlar Türkiye ortalamasıymış. Tam puan alan ise sadece 9 birinci var. En acısı ise, 15bin kişinin sıfır çekmiş olması. Ne dersiniz geleceğimiz alarm mı veriyor.

***

TBMM, 2nci Yasama Yılını, 11.Kalkınma Planı’nı kabul ederek noktaladı. Yani vekiller, 200 günde sadece 64 gün çalışarak, 74 günlük tatile çıktılar. Hepsi. 1 Ekim’de işbaşı yapana kadar, gönül rahatlığı ile tatil yapacaklar mıdır sizce.

***

Gelelim daha şaşırtıcı ve üzücü rakamlar demetine.

18 ayda 22bin çocuk anne oldu. İstanbul ise ilk sırada.

Türkiye’de 2 milyon çocuk işçi var. Son 7 yılda 340 çocuğumuz iş kazalarında öldü.

27 ayda 856 bin kadın şiddete maruz kaldı.

TÜİK verilerine göre, doğan bebek sayısı, ölümün altına düştü.

Yani doğanlar, ölenlerden 50 bin az.

***

Son olarak Yeni Çamlıca Camisi’nden rakamlar paylaşayım da, havamız değişsin. Çamlıca Camisi’nin 6 minaresi İslamın şartlarını, 107.1 metrelik 4 minare Malazgirt Zaferi’ni simgeliyormuş. 90 metre yüksekliğindeki 2 minaresine bir bağlantı bulunamamış herhalde.

72 metre yüksekliğindeki ana kubbesi İstanbul’da yaşayan 72 milleti, 34 metre çapındaki kubbesi ise plaka numarasından İstanbul’u temsil ediyormuş. Valla bilemem. Ben ölçüp, biçip yakıştıranların yalancısıyım.

Haberin Devamı

İŞTE SUÇLU

Türkiye’de ekmek, sebze-meyve ve enerjide israfın tutarı 555 milyar liraya ulaşmış. Bu da milli gelirin yüzde 15’ine tekabül ediyormuş. Suçlu mu arıyorsunuz. Aramayın. Hemen aynaya bakın göreceksiniz.

BRAVO GENÇLER

Voleybolda 16 yaş altı kızlarda Avrupa Şampiyonu olan kızlarımıza sevinirken, U20 Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda 4x400’de Türkiye rekoru kırarak takım yarışlarında ilk kez birinci olan gençlerimiz, toplam 7 madalya ile de yüzümüzü ağarttılar.

82 milyonluk ülkede, bu başarıları yaşatacak binlerce gencimiz var ama, yeter ki onları keşfedelim. Yeter ki onlara antrenman yapacak imkanları sağlayalım. Madalya uğruna devşirme sporculara kucak açmamıza hiç gerek kalmayacaktır inanın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder