Esra Karayel Borsalara hayat öpücüğü
HABERİ PAYLAŞ

Borsalara hayat öpücüğü

Haberin Devamı

Uluslararası Para Fonu IMF’nin Avrupa’ya desteği ve merkez bankalarının anlaşması borsaları yükseltti

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?


Küresel piyasalardaki olumlu gelişmeler sonrası dünya borsaları, güzel bir hafta geçirdi. Uluslararası Para Fonu IMF’nin İtalya’ya kredi vereceği ve Avrupa Merkez Bankası’na kredi açtığı yönündeki haberler, piyasalarda krizde çözüme yaklaşıldığı beklentisini doğurdu. Büyük Merkez Bankalarının dolar likiditesi sağlamak için anlaşmaya gitmesi, Avrupa’daki kredi sıkıntısını hafifletti. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası da dünya borsalarıyla yükseldi. Endeks, geçen haftaki yazımda da belirttiğim gibi 48 bin 800 desteğini test ettikten sonra haftayı 54 bin 770 kapattı.

[[HAFTAYA]]

Para piyasalarında da küresel piysalardaki gelişmeler ve tahvil faizlerinin seyri izlendi.
Bono piyasası: Piyasada olumlu hava devam etti. Yabancı alımlar arttı. Yüksek fonlama maliyeti nedeniyle yerli yatırımcılar, daha az getiri getiren kısa vadeli tahvilleri satıyor. Gösterge olan 17 Temmuz 2013 vadeli tahvilde faizler, yüzde 10.28’den kapanış yaptı.
Döviz piyasası: Amerika’da tarım dışı istihdam verilerinin beklentilere yakın gelmesiyle dolar, değer kaybetti. Dolar geçen hafta s 1.8220 TL, euro ise 2.4550 TL seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

Yurtiçinde enflasyon verisi, yurtdışında ise Avrupa Birliği Liderler Zirvesi yatırımcılar tarafından dikkatle izlenecek

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Dünya borsalarında geçen hafta başlayan yukarı haraket, zaman zaman kâr satışlarıyla birlikte bu hafta da devam edecek. Yurtiçinde bugün Kasım ayı enflasyonu açıklanacak. Yurtdışında Alman ve Fransa liderlerinin zirvesi dikkatle izlenecek. Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası toplantısı takip edilecek. Cuma günü ise Avrupa Birliği Liderler Zirvesi piyasaların yönünde etkili olacak. Bu zirvede, Avrupa Birliği borç krizine karşı yeni tedbirlerin alınıp alınmaması konusu, yıl sonu yaklaşırken piyasalar açısından büyük önem taşıyor.

Para piyasalarında da yurtiçinde enflasyon verisi, yurtdışında ise faiz toplantısı dikkatle takip edilecek gelişmelerin başında geliyor.
Bono piyasası: Faizde yönü bir süre daha kurun bulunduğu seviyeler belirleyecek. Piyasada gösterge kıymet olan 17 Temmuz 2013 vadeli tahvilde faizler, yüzde 10.00-10.30 aralığında hareket gerçekleştirebilir.
Döviz piyasası: Ekonomik veriler olumlu gelirse kurda düşüş devam edecektir. Dolarda direnç 1.8250 TL seviyesi, destek ise 1.8150 seviyesinde bulunuyor.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Sermaye artışına katılacak

Soru: Esra Hanım, Arçelik hisessini dört ay önce almıştım. Bir süre daha bekleyebilirim. Ne dersiniz? Yoksa hisseyi satayım mı? Bir de şirket ile ilgili son gelişmeleri merak ediyorum. Hakan TUNÇ/İstanbul Cevap: Hakan Bey, hissenizin satım zamanı sizin maliyetiniz ve getiri hedefinizle doğru orantılı. Bu kriterlere göre karar vermelisiniz. Piyasalar açısından ise bakıldığında orta vade için borsada yükseleşin kademeli olarak devam edeceğini düşünüyorum. Maliyetinizi bana bildirirseniz hissenizle ilgili teknik analiz çalışması da yaparak satım zamanını iletibilirim. Arçelik ile ilgili son gelişme ise Hollanda’da yerleşik ve yüzde 100’üne sahip olduğu Ardutch B.V ünvanlı bağlı ortaklığı konusunda bulunuyor. Şirket, 150 milyon euro tutarına kadar sermaye artışının tamamına katılmaya karar verdiklerini açıkladı.

Hacim ve pazar payı yükselecek


Soru: Esra Hanım, Gübretaş hissesinden bir ay önce aldım. Sizin de tavsiyeniz üzerine orta vade için yatırım yaptım. Yani bir altı ay daha dokunmayı düşünmüyorum. Şirket ile ilgili son bilgileri verir misiniz? Cemal ŞEN/İstanbul Cevap: Cemal Bey, Gübretaş üst düzey yetkilileri Kuzey Afrika’da fosfat kayası kaynaklarına daha ucuz ulaşım için arayışlarının devam ettiğini belirtti. Önümüzdeki yıl yaklaşık yüzde 45 kapasite artışı ve yeni amonyak depolama tankı için yaklaşık 60 milyon dolar tutarında yatırım yapılacağı belirtildi. Şirket 2012 senesinde gübre fiyatlarında artış beklemezken hacim ve pazar payında artış hedefliyor. Bu senenin ilk dokuz ayı sonrası Gübretaş geçen seneye göre pazar payını yaklaşık yüzde 25 seviyesinden yüzde 28.5 seviyesine yükseltmişti.

Pegasus ile yeni sözleşme yaptı

Soru: Esra Hanım, Çelebi hissem var. Yeni bir anlaşma yaptığını duydum. Bilgi verir misiniz? Mehmet ALTINOVA/İstanbul Cevap: Mehmet Bey, Çelebi Hava Servisi Pegasus ile havaalanı yer hizmetleri sözleşmesi imzaladı. Şirket, Pegasus uçuşlarına İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanında hizmet vermeye başladı. Sözleşmenin 31 Mayıs 2013 tarihine kadar geçerli olduğu belirtildi. Verilmeye başlanan hizmetler dolayısıyla elde edilecek gelirlerin yıllık bazda toplam konsolide ciroya yaklaşık yüzde 6 ila yüzde 9 arasında katkı sağlaması bekleniyor.

Enerji şirketleri tek çatıda

Soru: Esra Hanım, Sabancı Holding için ne diyeceksiniz? Hamit ÜSTÜN/İstanbul Cevap: Hamit Bey, Sabancı Holding enerji şirketlerini tek çatı altında toplama planının devamını açıkladı. Şirketin geçen hafta gerçekleştirilen olağanüstü genel kurul toplantısında Avusturyalı Verbund ile ortak olarak iştirak portföyünde yer alan dört enerji şirketinin (Enerjisa Elektrik Üretim, Enerjisa Elektrik Dağıtım, Enerjisa Elektrik Toptan Satış ve Enerjisa Doğalgaz Toptan Satış) yeni kurulacak bir çatı şirkete kısmi bölünme yoluyla devredilmesinin 20 Aralık’ta onaya sunulması kararı alındı. Ağustos ayında açıklanan bu yeniden yapılanma planı sonucunda “enerji holding” şirketi 4 şirketin yüzde 100 sahibi olurken, Sabancı Holding ve Verbund çatı şirkette yüzde 50’şer pay alacaklar. Bu yeniden yapılanma, enerji şirketinin operasyonel verimliliğini artıracak.

Takipteki alacaklarını satıyor

Soru: Yapı Kredi Bankası hissem var. Banka takipteki alacaklarını satıyormuş. Doğru mu? Satış ile ilgili ayrıntılı bilgi rica ediyorum. Devrim CANAN/İstanbul Cevap: Devrim Bey, Yapı Kredi Bankası 290 milyon TL tutarında tasfiye hesaplarından kredi satışı gerçekleştirdi. Buna göre banka, 290.3 milyon TL tutarında takipteki alacağını 45.8 milyon TL’ye LBR Varlık Yönetimi şirketine satma kararı aldı. Açıklanan satış rakamı, Yapı Kredi Bankası’nın 3.çeyrek sonundaki takipteki alacaklarının yüzde 14’üne denk geliyor.

Borsanın web sitesini inceleyin

Soru: Esra Hanım, vadeli işlemlerle ilgileniyorum. Vadeli işlem sözleşmeler hakkında bilgi verir misiniz? Vadeli işlemler konusunda nasıl bilgi sahibi olabilirim. Sarp YİĞİT/İstanbul Cevap: Sarp Bey, vadeli işlem sözleşmeleri belirli bir vadede, önceden belirlenen fiyat, miktar ve nitelikteki malı, kıymetli madeni, finansal göstergeyi, sermaye piyasası aracını ya da dövizi alma ya da satma yükümlülüğü veren sözleşmelerdir. Vadeli işlem sözleşmeleri genellikle mallara (tarımsal ürün, enerji ürünleri, metaller vb.), hisse senetlerine, hisse senedi endekslerine, faiz oranlarına ve dövize dayalı olarak düzenlenir. Ayrıca hızla gelişen günümüz mali piyasalarında değişen yatırımcı ihtiyaçlarına paralel olarak hava durumu, kredi riski gibi bir çok farklı değişkene dayalı olarak düzenlenen vadeli işlem sözleşmeleri de işlem görmeye başlamıştır. Bu konu hakkında borsanın (imkb.gov.tr) sitesinden temel ve teknik bilgilerin olduğu eğitim dokümanları var. Öncelikle bunları inceleyebilirsiniz. Ayrıca bu konuda çeşitli kurumların sertifika programları var. Eğitim almak isterseniz aracı kurumunuzun müşteri temsilcileri size gerekli bilgilendirmeleri yapacaklardır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder