Esra Karayel Dünya ağır grip geciriyor
HABERİ PAYLAŞ

Dünya ağır grip geciriyor

Haberin Devamı

Amerika ve Avrupa’da ekonomik durumun kötüye gittiğine dair açıklamalar dünya piyasalarını sarstı

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

nİstanbul Menkul Kıymetler Borsası geçen hafta çok dalgalı bir seyir izledi. Geçen haftaki yazımda belirttiğim gibi haftabaşı 60 bin direncini test etti. Salı günü Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Standart&Poor’s tarafından Türkiye’nin kredi notunun iki kademe artırılması, yükselişte etkiliydi. Amerika Merkez Bankası Fed’in ekonomiye yönelik ciddi risklerin olduğunu belirtmesi, dış borsalara satışları getirdi. Haftasonuna doğru dış borsalardaki satışlar arttı. Buna paralel endekse de sert satışlar geldi. Endeks haftalık bazda yüzde 2.7 kayıpla 56 bin 323 seviyesinden kapanış yaptı.

[[HAFTAYA]]

Para piyasalarında Amerika (Fed) ve Türkiye’de Merkez Bankaları’nın toplantıları takip edildi. Türkiye’de faizlerde değişikliğe gidilmedi. Fed’in ise ekonomik yeni teşvik paketi açıklamaması moralleri bozdu.
Bono piyasası: Gösterge olan 15 Mayıs 2013 vadeli tahvilde faizler yüzde 8.57 seviyesinden kapattı.
Döviz piyasası: Türk Lirası 1.85 ile dolar karşısında tarihinin en yüksek seviyesine çıktı. Yükselişte Merkez Bankası’nın döviz satım ihalesi açmaması etkili oldu. Dolar yükselişle 1.8360 TL, euro ise 2.4830 TL’den kapattı.

Piyasalar Yunanistan’ın durumu, Avrupa’daki borç sorunu ve Amerika ekonomisini yakından izleyecek

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Dünya piyasalarında son gelen kötü ekonomik veriler ve Avrupa ekonomisindeki kötü gidişat, borsaları olumsuz etkileyecek. Müdahaleler ile birlikte bu kriz atlatılacak. Ancak vade uzun. Endeks bu hafta kendi iç dinamiklerine göre hareket etmeyi bırakıp yine dış borsalara göre yön belirleyecek. Dış piyasalara bağlı olarak olumsuz veri akışı sürdüğü takdirde, kısa süreli bir satış dalgası gelebilir. Yunanistan’ın durumu, Avrupa Birliği bankalarının sıkıntıları gündemin önemli maddeleri arasında. Ayrıca Amerika ekonomisi yakından izlenecek.

Para piyasalarında da dünya piyasalarını etkileyen ekonomik veriler yakından takip edilecek. Altının inişli çıkışlı hareketlerle birlikte kısa vadede tekrar yönü yukarı çevirmesi muhtemel gözüküyor.
Bono piyasası: Piyasada gösterge kıymet 15 Mayıs 2013 vadeli tahvil yüzde 8.50-8.60 seviyesinde hareket gerçekleştirecek.
Döviz piyasası: Yurtdışındaki dalgalanmalara paralel olarak dövizde de dalgalı hareketler gerçekleşecek. Dolarda direnç seviyeleri 1.8400 TL ve daha sonra 1.8450 TL seviyelerinde bulunuyor.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Görünüm olumlu

Soru: Esra Hanım yazılarınzı severek takip ediyorum. Çok aydınlanıyoruz. Ben küçük bir yatırımcıyım. Göltaş Çimento ve Eczacı Yatırım hisselerim var. Bu kağıtlar hakkında ne düşünüyorsunuz? Uzun vadede bekliyorum. Özellikle Göltaş yukarılardan geldi ve bedelsiz beklentisi vardı. Temmettü dağıttı. Önümüzdeki günler için ne söylenebilir? Yusuf MALCANLI/İstanbul Cevap: Yusuf Bey, Göltaş sektörde iyi konumda bulunan şirketler arasında yer alıyor. Son dönem bilançosuna bakıldığında satış gelirlerinde ve kârlılık oranlarında artış var. Orta ve uzun vade için olumlu beklentilere sahip. Eczacı Yatırım ise temel analiz açısından olumlu finansal verilere sahip. Her iki hisse için ise teknik olarak yukarı trend için bir miktar beklemek gerekiyor. İşlem hacmiyle birlikte hisseleri takip etmenizi tavsiye ederim.

Yeni şirket kurdu

Soru: Esra Hanım, Doğuş Otomotiv’de yeni bir haber var mı? Son gelişmeler neler? Şirketten yapılan son açıklama nedir? Semih CAN/İstanbul Cevap: Semih Bey, Doğuş Otomotiv ile ilgili son gelişme yeni kurulan şirket hakkında. Şirket yeni kurulan bilgi işlem şirketinde yüzde 46 pay aldı. Doğuş Otomotiv’den yapılan açıklamaya göre bilişim teknolojisi alanında gerekli her türlü altyapı çalışmalarını, sistemsel, yazılımsal ürünlerin uyarlamasını yapmak konularında faaliyet göstermek üzere 50 bin TL sermaye ile kurulan “Doğuş Bilgi İşlem ve Teknoloji Hizmetleri” unvanlı şirkete 23 bin TL sermaye tutarı ile iştirak edildi.

Kavacık’ta bina aldı

Soru: Esra Hanım, Kiler hissem var. Yeni bina satın aldı diye duydum. Doğru mu? Mustafa SOLMAZ/İstanbul Cevap: Mustafa Bey, Kiler 11 milyon TL bedelle Kavacık’ta bina satın aldı. Şirket binada daha önce kiracı olarak bulunuyordu ve bir mağazası vardı. İstanbul’da önemli ve büyüyen bir bölgede yapılan bu satın almanın uzun vadede şirkete olumlu yansıyacağını düşünüyorum. Bununla birlikte bu gelişme kısa vadede nakit akışını olumsuz etkileyecektir.

Gelişmeleri yakından takip edin

Soru: Merhaba iyi çalışmalar. Mensa Mensucat, Aviva Sigorta, Yapı Kredi Sigorta hisseleri için değerlendirme yapabilir misiniz? Bunlar için uzun vadeli yatırım öneriniz olur mu? Faruk AKGÜL/İstanbul Cevap: Faruk Bey, Mensa Mensucat Avrupa’nın en büyük kadife kumaş üretim kapasitesine sahip bulunuyor. Şirket, son dönemde finansal yeniden yapılandırma planı sayesinde geçmiş yıllarda finansman giderlerine bağlı olarak biriken zararların önemli bir kısmını telafi etti. Orta ve uzun vade için finansal tabloları ve işlem hacmiyle takip etmenizi tavsiye ederim. Bununla birlikte Avrupa’daki kriz nedeniyle şirketin ihracat yaptığı ülkelere de bakmanızda fayda var. Aviva Sigorta son dönem bilançosuna göre olumsuz verilere sahip. Teknik gelirlerinde düşüş var. Şirketin son bir yıllık performansına bakıldığında yıllık bazda yüzde 28.49 getiriye sahip. Hisse önerilerimde şirketin finansal verilerinin iyi olması benim için ilk sırada yer alıyor. Aynı durum Yapı Kredi Sigorta için de geçerli. Bu iki hissede bir sonraki bilanço dönemini görmek lazım. Şirket haberleri ile takip etmenizi tavsiye ederim.

2012 satış hedeflerini yükseltti

Soru: Esra Hanım, Migros’ta neler oluyor? ŞOK mağazalarından sonra son durum nedir? Alp SARUHAN/İstanbul Cevap: Alp Bey, Migros üst düzey yetkilileri geçen basın toplantısında iş stratejisi hakkında bilgiler verdi. Bu bilgilere göre şirket önümüzdeki sene 140-150 milyon TL yatırım harcaması yapıp yüze yakın süpermarket açmayı planlıyor. Migros, 2011 için 5.7 milyar TL, 2012 içinse 6.3 milyar TL net satış hedefliyor.

Çemaş’ta yön orta vadede yukarı

Soru: Esra Hanım, POSTA’daki her Pazartesi köşenizi sürekli takip ediyorum ve başarılarınızın devamını diliyorum. Yorumunuzu da dört gözle bekleyeceğim. Benim sorum Çemaş hisse senediyle ilgili. Gerçekten çok önemli. Çünkü son paramızı ona yatırmıştık ve altüst olduk. Sizce yükselir mi, toparlanır mı o senet? Ne olur cevap yazın, fikriniz önemli. Senar ŞEN/İstanbul Cevap: Senar Bey, Çemaş Döküm otomotiv, makina ve beyaz eşya sektörlerine yönelik üretim gerçekleştiriyor. Şirket son yıllarda yaptığı yatırımlarla dikkat çekiyor. Son olarak talaşlı imalat alanında cirosunu 4.5 milyon dolardan 6 milyon dolara yükseltecek yeni fabrikası için beş yeni CNC işleme makinası sipariş ettiğini açıkladı. Hissede son bir yıllık getiriye baktığımızda ise yüzde 82.99 bir getiri gözüküyor. Hisse en düşük 1.65, en yüksek 18.00 seviyelerini test etmiş. Zirve yaptıktan sonra geri gelmiş. Sizin alım fiyatınızın hangi seviyede gerçekleştiğini iletirseniz daha fazla yardımcı olabilirim.


Planlama var

Soru: Sermaye Piyasası Kurulu’nun yeni tebliğine göre şirketler artık İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’ndan sermayelerinin yüzde 10’u kadar hisseyi geri alabilecekler. Acaba Kiler Holding’in Kiler Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı şirketi de halka açık bir şirket olarak borsadan sermayesinin yüzde 10’u kadar hisseyi geri alım yapmayı düşünüyor mu? Kiler Holding, borsadan Kiler Gayrimenkul hissesi almayı planlıyor mu? Banu KAYAGİL/İstanbul Cevap: Banu Hanım bu konuda şirket yetkilileri ile yaptığım görüşmede konunun planlama ve görüşme aşamasında olduğu bilgisi iletildi. Bununla birlikte holding tarafından yapılan alımların Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) iletildiği ifade edildi. Borsanın internet sitesinde (imkb.gov.tr) yer alan (kap.gov.tr) ilgili bilgilendirmeleri takip edebilirsiniz. Ayrıca Kiler Holding’in yatırımcı ilişkeleri bölümünden ya da web sayfasından gelişmeleri güncel olarak izleyebilirsiniz.



Sıradaki haber yükleniyor...
holder