Esra Karayel Gözler ekonomik verilerde
HABERİ PAYLAŞ

Gözler ekonomik verilerde

Haberin Devamı

Borsa İstanbul’da endeks Cuma günü gelen kuvvetli alımlar sonrası hacim desteğiyle 75 bin 748’den kapandı

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?


Borsa İstanbul’da endeks, geçen hafta dalgalı seyir izledi. Cuma günü gelen kuvvetli alım ile 75 bin 748 puan seviyesinden kapanış gerçekleştirdi. Bankacılık endeksinde küçük çaplı artış dikkat çekti. Hafta genelinde yurt dışı piyasalar ve açıklamalar takip edildi.

Küresel bazda hacim daraldı


Amerika mali piyasalarının şükran günü nedeniyle kapalı olması, küresel bazda işlem hacminde daralmaya yol açtı. Bu nedenle haber akışı da yoğun olmadı. Haftanın en belirgin özelliği, gelişmekte olan piyasalarda yaşanan satış baskısıydı. Para piyasalarında Merkez Bankası’nın ek parasal sıkılaştırması, Amerika tatili nedeniyle yaşanan durgunluk geçen haftadan beri süren hacimsiz seyri, devam ettirdi. Bununla birlikte gün içindeki dalgalanamalar sonrası uzun vadeli tahviller bir miktar değer kazandı.

Dolar beklediğimiz seyirde


Dolarda 2.02 destek noktası test edildi. Tahvil bonoda ise 7 Ekim 2015 vadeli tahvilin yarına valörlü işlemlerde bileşik faizi yüzde 9.12 seviyesinden kapattı. On yıllık tahvil faizleri ise bir miktar düştü.

[[HAFTAYA]]

Küresel piyasalarda Amerika verileri, yurtiçinde ise Kasım ayı enflasyonu dikkatle takip edilecek veriler olarak bulunuyor

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Küresel borsalarda Amerika Merkez Bankası (Fed) kaynaklı riskler bir miktar azalmış olsa da açıklamalara duyarlılık devam ediyor. Bu hafta da Fed kaynaklı haberler ve dış piyasalar izlenecek. Yurt içinde ise Kasım ayı enflasyonu en önemli gündem maddesi olarak bulunuyor.

Veriler belirleyici olacak

Bu hafta Amerika ve yurt içinde açıklanacak veriler, Borsa İstanbul’da endeksin yönünde belirleyici olmaya devam edecek. Buna göre endeksin 74 bin ve 77 bin bandında hareket gerçekleştirmesi muhtemel. Para piyasalarında bu hafta da Merkez Bankası kaynaklı gelişmeler izlenmeye devam edecek. Hazine gelecek hafta içinde 10 milyar 938 milyon tutarında bu yılın en büyük tutarlı son ödemesini yapacak. TÜFE’ye (Tüketici Fiyat Endeksi) endeksli tahviller biraz piyasaya hareket getirebilir.

TL’de iyimserlik sürüyor


Türk Lirası’na yönelik iyimserlik devam ediyor. Piyasada, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın dolar için dile getirdiği 1.92 yıl sonu tahminine yaklaşılabileceği görüşüm geçerliliğini koruyor.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

KAP’tan takip edebilirsiniz

Soru: Kristal Kola hissesini iki aydır tutuyorum. Şirketin yeni sözleşme yaptığını duydum. İçerik hakkında bilgi istiyorum. Şirket bilgilerini nereden takip etmemi tavsiye edersiniz? Cemal ŞEN/İstanbul Cevap: Kristal Kola, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü Satınalma Dairesi Başkanlığı ile 30 milyon adet 500 ml’lik Didi marka soğuk çay ihalesi ile ilgili üretim sözleşme imzaladı. Borsada işlem gören şirketlerle ilgili bilgileri Kamuyu Aydınlatma Platformu’nun www.kap.gov.tr adresli internet sitesinden takip edebilirsiniz.

Sendikasyon kredisi aldı


Soru: Finansbank hissem var. Banka kredi almış. İçeriği konusunda bilgi verir misiniz? Cem ALPTÜRK/İstanbul Cevap: Finansbank 167 milyon dolar ve 264.5 milyon euro tutarında sendikasyon kredisi aldı. Yirmi bankanın katılımıyla gerçekleşen ve dış ticaretin finansmanında kullanılacak olan kredinin toplam maliyeti yüzde Libor+1 ve yüzde Euribor+1 oldu.

Kapasite artışı gerçekleşecek

Soru:
Altınyağ ile ilgili son gelişmeler nedir? İbrahim GEDİK/İstanbul Cevap: Altınyağ, artan iş hacmi ve büyüyen pazarı nedeniyle kapasite artıracak. Şirket, ekstrasyon ünitesi, kırma makinesi, silo vs. bulunan yatırım planları ile bağlantılı olarak, 11 milyon TL tutarında Yatırım Teşvik Belgesi başvurusunda bulunmak amacıyla, T.C. Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulundu.

Tavsiye ile doğru değil

Soru: Arkadaş tavsiyesi ile 26 liradan aldığım Bizim Toptan hissesini 21 liradan sattım ve tüm paramı Göltaş Çimentoya yatırdım. Göltaş’ta maliyetim 52, 53 liralarda. Bu hissenin primsiz olduğu ve yabancıların bu hissede toplamaya başladıkları söyleniyor. Göltaş çimento hakkında görüşlerinizi öğrenebilir miyim. Bizim toptandan ettiğim zararı kurtarabilir miyim? Muhsin Barbaros/İstanbul Cevap: Yatırımcılara her zaman tavsiyem kesinlikle arkadaş tavsiyesi ile işlem yapmayın ve paranızı sadece tek bir hisseye yatırmayın, riskinizi dağıtın. Diğer yatırımınızdan bahsettiğiniz kaybı bir başka hisse de çıkarayım derseniz yanlış yolda olursunuz. Şöyle: Yatırımın başlangıcında maliyetinize, şirketin geçmiş performansına göre bir getiri hedefinizin olması gerekiyor. Bu getiri hedefi başka bir hisseden kaybettiğiniz rakama göre olmamalı. Göltaş, teknik olarak trend yönü yukarı gözüküyor. Şirket hisselerinin işlem hacmi 90 günlük ortalamanın yüzde 33 üstünde gerçekleşti. Son bir yıldır kuvvetli boğa piyasası etkisinde olduğu görülen hisse senedi, 41.7’den başlattığı çıkışını istikrarlı şekilde sürdürüyor diyebiliriz. Olumlu beklentilerin sürdüğü hisse, direnç noktalarında satışla karşılaşmaması nedeniyle son kapanışını 300, 90, 30 ve 10 günlük hareketli ortalamalarının üstünde yaptı. Göltaş’ta maliyetinize göre kârda gözüküyorsunuz. Getiri hedefinizi tekrar belirlemenizi tavsiye ederim. Her çıkışın bir sonu her düşüşün de bir çıkışı vardır. Sürekli çıkacak diye beklemek ve aynı şekilde sürekli düşecek diye alım yapmamak doğru bir yatırım yöntemi değildir.

Verimliliğinin artışı sağlanacak


Soru:
Erbosan teşvik belgesi aldı. Bu konuda açıklama nedir? Serkan ULUTEPE/İstanbul Cevap: Erbosan üretimde ve enerjide verimliliğinin artırılması amacıyla boru hatlarının modernizasyonu kapsamında Ekonomi Bakanlığı ile yapılan yazışmalar çerçevesinde 27 Kasım 2013 tarihinde yatırım teşvik belgesi aldı.

Lisans başvurusu olumlu sonuçlandı

Soru: Aygaz’ın lisans konusunda başvurusu sonuçlandı mı? Trend yönü nedir? Meryem DARICI/İstanbul Cevap: Aygaz Ankara ve Kocaeli- Körfez’de bulunan iki LPG tesislerinin lisans başvuru süreci olumlu sonuçlandığını açıkladı. Teknik olarak hissede trend yönü orta ve uzun vade için yukarı olarak gözüküyor.

934.9 milyon dolar alıcı oldular


Soru: Size iki sorum olacak. Yabancıların 22 Kasım haftasında ne kadar devlet iç borçlanma seneti aldığı bilgisine ihtiyacım var. Diğeri ise Hazine’nin Aralık ayında yapacağı ihaleler konusunda. Bu ihalaler ile ilgili bilgi verir misiniz. Berk EDİZ/İstanbul Cevap: Merkez Bankası verilerine göre 22 Kasım haftasında yabancılar devlet iç borçlanma senetlerinde net olarak 934.9 milyon dolar alıcı oldular. Hazine, bu ay için planladığı 8.9 milyar TL’lik iç borçlanmasını; gelecek hafta pazartesi günü yapacağı 5 yıl vadeli, sabit faiz kuponlu, 7 yıl vadeli, değişken faizli kuponlu ihale ve salı günü yapacağı 2 yıl ve 10 yıl vadeli sabit kupon ödemeli ihalelerle tamamlayacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder