Esra Karayel Zirveden önce son viraj
HABERİ PAYLAŞ

Zirveden önce son viraj

Haberin Devamı

Küresel piyasalar Avrupa’dan gelen açıklamalara göre yön belirlerken endeks farklı hareket etti

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Küresel piyasalar dalgalı seyir izledi. Endeks, Haziran’da olumlu beklentilerin verdiği moralle 57 bin 300’e yükseldi. Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch’in İspanya’nın kredi notunu indirmesi, moralleri bozdu.

Fed önce sevindirdi sonra üzdü


Amerika Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke’nin ilk mesajları piyasaların beklentisi olan parasal gevşemenin ilk sinyalleri olarak algılandı. Ancak daha sonra bu konuda net bir açıklama gelmemesi tekrar belirsizliğe neden oldu. Para piyasalarında Amerika Merkez Bankası Fed’in parasal genişleme sinyali vermemesi ve İspanya’nın kredi notu haberleri etkili oldu. Yurtiçinde Nisan ayı sanayi üretiminin beklentilerin üzerinde gelmesi piyasalara moral verdi.

[[HAFTAYA]]

Piyasalara para girişi oldu

Güçlü ekonomik büyüme hissi senedi piyasasıyla birlikte döviz, tahvil piyasalarına para girişi gerçekleşti. Bu anlamda küresel piyasalardaki olumusuz görünümden pozitif ayrışma yaşandı.

Endeks teknik olarak 57 bin 300 seviyesinin üzerinde kaldığı takdirde ilk etapta 60 bin seviyesini görebilir


GELECEK HAFTA NE OLACAK?


İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda endeks teknik olarak önemli bir noktaya geldi. Buna göre bir süredir (Nisan ayından bu yana) devam eden düşüş trendi bitebilir.

57 bin 300 önemli seviye

Endeks 57 bin 300’ün üzerinde kalırsa ilk hedef 60 bin seviyesi olarak gözüküyor. Piyasalar, Haziran sonuna kadar gerçekleşecek bir çok toplantıda Euro bölgesinin borç sorununa ve yavaşlama trendine giren ekonomilerin canlandırılmasına yönelik kararların alınacağı beklentisini satın alıyor. Para piyasalarında bu haftanın gündeminde İspanya bankalarının sorunları var. Ayrıca Amerika ekonomisinden gelecek sinyaller de tahvil ve bonolarda yönde etkili olacak.

Gösterge vadede destek 9.10’da

Piyasada gösterge olan 5 Mart 2013 vadeli tahvilde teknik olarak 9.10 önemli destek seviyesi. Yukarı yönde ise 9.40, test edilebilecek bir diğer önemli seviye olarak gözüküyor. Fed’in açıklamalarından sonra altında yaşanan düşüş, uzun vadeli yatarımcılar için iyi bir alım fırsatı olabilir.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM


Bedelsiz tarihi belli oldu

Soru: Esra Hanım, Koç Holding hissem var. Şirketin vereceği bedelsiz miktarı ve zamanı açıklandı mı? Doğan YİĞİT/İstanbul Cevap: Doğan Bey, Koç Holding bedelsiz hisse dağıtımına 8 Haziran’da başlıyor. Holding sermayesini 2.415.141.000 TL’den yüzde 5 artışla 2.535.898.050 TL’na bedelsiz olarak artırma kararı almıştı. Artırımın tamamı 2011 yılı karından karşılanıyor.

Şirket zarar açıkladı

Soru: Esra Hanım, Sasa Advansa hisse senedini 2.40’tan aldım. Şirket hakkındaki son gelişmeler nelerdir? Ne yapmalıyım? 2011 yılı kâr payı ödemesi yapacak mı? Bu konuda bilgilendirmenizi istiyorum. Yusuf BİLGE/ŞANLIURFA Cevap: Yusuf Bey, Sasa Türkiye’nin en önemli tekstil hammaddesi ve polyester üreticilerinden biri. Şirket geçen sene ilk çeyrekte 10.750.000 TL, 2011 yılı tamamında ise 42.110.000 TL kâr açıklamıştı. Ancak bu yılın ilk çeyreğinde 3.415.000 TL zarar açıkladı. Eğer ihtiyacınız olmayan bir para ise orta ve uzun vade (6 aydan uzun bir süre) bekleyebilirsiniz.

Temettü dağıtım kararı alabilir

Soru: Size Turkcell temettü ödemeleri hakkında soru sormak istiyorum. Bildiginiz üzere Turkcell ülkemizdeki en kârlı şirketlerden birisi. Fakat iki senedir temettü dağıtmıyor. Bireysel bir yatırımcı olarak bunun cevabını rica edebilir miyim? Metin BAKIR/İstanbul Cevap: Metin Bey, Turkcell 29 Haziran’da olağan genel kurul toplantısı yapacak. Toplantıda 2010 ve 2011 senelerine ait temettü ödemeleri konusu ele alınacak. Bu süreci beklemenizi tavsiye ederim.

Bir süre üretime ara verdi

Soru: Esra Hanım, öncelikle bizleri bilgilendirdiğiniz için size çok teşekkür ederim. Ben bundan bir ay önce Goodyear hisselerini 65 TL’den aldım. Şimdi fiyat 52 TL. Bundan sonra ne olur acaba? Temur YOK/İstanbul Cevap: Temur Bey, geçen haftalarda KAP’a (Kamuyu Aydınlatma Platformu) yapılan açıklamada özellikle Avrupa Bölgesi’nde etkisini hissettiren global ekonomik koşullardaki olumsuz gelişmelerin sonucu olarak ortaya çıkan talep daralması doğrultusunda artan stoklarımızı dengelemek üzere 31 Mayıs 2012 tarihinde başlamak ve 21 Haziran 2012 tarihini de kapsamak üzere 22 gün süre ile durdurulmasına ve üretimin 22 Haziran 2012 tarihinden itibaren tekrar başlatılmasına karar verildiğini açıkladı. Bu tarihten sonra hisseye satışlar geldi. Satışların son 2 gündür fiyat düşerken hacmin belirgin ölçüde artması, düşüşün bir süre daha devam edebileceğine işaret ediyor.

Satış fiyatınızı belirleyin


Soru: Esra Hanım, iyi günler dilerim. Bir miktar 1.26’dan Çemaş ve 2.68’den Ekiz almıştım. Hisseler ile ilgili bilgi almak istiyorum. İsmail ATALAY/İstanbul Cevap: İsmail Bey, Çemaş Döküm yılın ilk çeyreğinde 721 bin TL zarar açıkladı. Şirket geçen yılın aynı döneminde 886 bin 995 TL kâr açıklamıştı. Ekiz Yağ ve Sabun ise 2012 ilk çeyrek bilançosunda 19.811 TL kâr açıkladı. Şirket bir önceki yılın aynı döneminde 274.470 TL kâr açıklamıştı. Çemaş’ta bir miktar kârda gözüküyorsunuz. Hisseler için belirlediğiniz vadeniz ve getiri hedefiniz önemli. Buna göre satış fiyatı belirlemeniz gerekiyor.

Kâr payı dağıtma kararı var

Soru: Esra Hanım iyi çalışmalar. Her pazartesi köşe yazılarınızı takip ediyorum. Aslan çimento hakkında ön görüleriniz nelerdir? Bu konuda bizi biraz aydınlatır mısınız? Sabri IŞIK/İstanbul Cevap: Sabri Bey, Oyak Grubu Aslan Çimento’nun yüzde 97.3 hissesini 30 Nisan 2009’da satın almıştı. Şirket hisselerinin son iki yıllık performansına bakıldığında 31 Ocak 2009’dan bu yana geçen süre içerisinde yaklaşık 32 kat yükseldi. Ancak sonrasında satış trendine girdi. Şirketle ilgili son bilgi ise 2012 ilk çeyrek bilançosu olarak bulunuyor. 2011 ilk çeyreğinde 1.884 milyon TL kâr açıklamışken bu yıl ilk çeyrekte yüzde 94 seviyesinde azaldı ve 108 milyon TL’de kaldı. Şirket 31 Mayıs’ta yüzde 18.64 net nakit temettü vereceğini açıkladı.

Hisseler için çağrı başvurusu yapıldı


Soru: Esra Hanım Çimsa, Afyon Çimento hisseleri için çağrı yaptı mı? Nihat GÜNDOĞDU/İstanbul Cevap: Nihat Bey, Çimsa kalan Afyon Çimento hisselerine çağrı yapmak için Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) başvurdu. Şirket borsada işlem gören Afyon Çimento’nun yüzde 49’u için kendi alım fiyatı olan hisse başına 37.6 TL çağrı fiyatı açıklaması yaptı. Afyon Çimento hisselerinin son kapanış fiyatı 83.75 seviyesinde. Çağrı sürecine başlanabilmesi için SPK’nın incelemesi ve onayı gerekiyor.

Kira sözleşmesi imzaladı


Soru: Esra Hanım, Netaş hissem var. Şirketle ilgili son gelişmeler hakkında bilgi verir misiniz? Cem UYSAL/İStanbul Cevap: Cem Bey, Netaş ile ilgili son gelişme şirketin EAG Turizm arasında Kurtköy’de bulunan gayrimenkulün kiralanması konusunda bulunuyor. Şirket yıllık 360 bin dolara kira sözleşmesi imzaladı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder