Ferhan Kaya Poroy Bırakın kendi uyusun!
HABERİ PAYLAŞ

Bırakın kendi uyusun!

Ne zordur şu uykuya dalma işi. Biz anneler, yoğun iş koşuşturmacası, sonrasında ev telaşının ardından yatağı bulduğumuz anda kafamızı koyduğumuz gibi uyuyabiliriz ama çocuklarımız uyumak bilmiyor. Onlar uyumayınca bizim için de uyku hayal oluyor tabii. Uyku işi düzen işi. Düzene sokmak zor ama soktuktan sonra rahatsın. Çocuğunu yatırıp televizyonun karşısına ya da kitabının başına geçebilirsin pekala. Bunun için neler yapmak lazım? Bebeğimle Elele Dergisi’nde çok güzel bir yazı okudum. Dr. Ali Satılmış bebeğin kendi kendine uyumayı öğrenmesinin mümkün olduğunu söylüyor. Ne şahane değil mi! İşte önerileri:

Haberin Devamı

- Bebeğinizi mümkün olduğunca aynı saatlerde yatırın. Yatmanın bir zamanı olduğunu öğrenmesi açısından bu çok önemli. Bu konuda disiplinli ve kararlı olun.

- Yatırmadan önce hareketli aktiviteler yaptırın. Bebeklere masaj uygulanabilir, jimnastik yaptırılabilir. Çocukları da yatmadan önce yormak için çeşitli oyunlar geliştirebilirsiniz.

- Banyoyu, uyku saatinin hemen önüne koyun. Sıcak banyo kaslarını gevşetecek, onu yumuşatıp pamuk gibi yapacaktır.

- Uyumasa bile her gün sabırla yatağına yatmasını sağlayın. Yatağın uyku alanı olduğunu anlamasına yardım edin.

- Sesle uyumaya alıştırın. Evdeki ve dışardaki olağan seslerin onu uyandırmasına izin vermeyin. Bunun için uyuturken şarkı mırıldanabilir, her gün masal okuyabilir, odasında hafif tonda müzik açabilirsiniz.

- Gece uyandığında onu kesinlikle yatağınıza taşımayın. Gerekirse bir süre yanında oturun ve tekrar uykuya dalana kadar bekleyin.

- Uyandığında oyun oynamayın, sadece ihtiyaçlarını karşılayın. Ve sessizce uykuya geri dönmesine zaman tanıyın.

- Geceleri, sevdiği bir oyuncağı yatağına koyun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder